Ook zonder tuin veel planten mogelijk - Reageren


De tuin is populair! Nu we gedwongen thuis zitten, blijkt hoe fijn het is om af en toe buiten te kunnen zijn. Toch heeft lang niet iedereen een (grote) tuin. Maar gelukkig zijn er tal van manieren om wel een fijne, plantrijke woonomgeving te realiseren bij jou in de buurt.

Planten hebben een positief effect op mensen, en zeker ook op de omgeving. Ze zorgen voor een koelere lucht in steden, grotere biodiversiteit in wijken en houden beter water vast bij hevige regenval. Met het oog op de klimaatverandering bieden planten dus veel duurzame voordelen! Hieronder vijf manieren hoe jij zonder grote tuin een plantrijke omgeving kan creëren.

Boomtuintjes

Bomen staan in straten vaak in een (kleine) opening in de stoep/weg. Maar het zand rondom de bomen wordt zelden tot nooit gebruikt. Maar daar komt verandering in! In veel steden verrijzen massaal ‘boomtuintjes’. Deze tuintjes worden aangelegd in deze ongebruikte stukjes grond. Ze fleuren straten op en zorgen ervoor dat buurtbewoners onderling elkaar ontmoeten doordat ze samen deze tuintjes onderhouden. Sommige gemeentes hebben zelfs regelingen die het aanleggen van deze tuintjes stimuleren, door bijvoorbeeld potgrond of plantjes te leveren. Want: hoe meer groen op straat, hoe beter het is voor de waterberging en biodiversiteit.

Geveltuintjes

Ook huizen zonder voortuin of achtertuin hebben mogelijkheden om een tuin aan te leggen. Door de tegels het dichtst bij de gevel te verwijderen, ontstaat een geveltuintje. Deze smalle strook kan eenvoudig gebruikt worden om planten in te zetten. En hoewel de tuin misschien in de breedte niet ver kan groeien, kan dit in de hoogte des te meer door klimplanten en een rek te plaatsen! Zo ontstaat een mooie groene gevel, die beschutting biedt aan bijvoorbeeld nestelende vogels. Controleer altijd wel welke soort plant je plaatst, want sommige planten (zoals klimop) kunnen vastgroeien aan de gevel. Dit vindt niet iedere huiseigenaar prettig.

Volkstuinen

Volkstuintjes zijn een eeuwenoud concept. Ze zijn ooit bedacht voor en door mensen die zelf geen grote tuin hadden. De oplossing? Een stukje grond net buiten het dorp of de stad wat ze voor een prikkie konden huren. Nog steeds zijn er veel volkstuinen in Nederland. Benieuwd of dit ook bij jou in de buurt is? Vraag eens na bij de gemeente of er volkstuinen bij jou in de buurt zijn. Let wel: de wachttijd kan soms lang zijn vanwege de populariteit.

Deeltuinen

Voor mensen die graag in de buitenlucht zijn, maar zich niet prettig voelen in een overvol park of op een terras: heb je al eens gehoord van deeltuinen? Dit nieuwe initiatief zorgt ervoor dat mensen hun tuin beschikbaar kunnen stellen en dat anderen hier kosteloos op bezoek kunnen gaan. Momenteel is de eerste Drentse deeltuin al beschikbaar in Beilen! Heb je ook een tuin? Of heb je juist heel erg behoefte aan een tuin waar je af en toe heen kan? Kijk eens op de website.

Guerilla gardening

Tuinieren kan echt overal. Veel tuinliefhebbers maken daarom ook gebruik van braakliggende terreinen. Wanneer een stuk grond bijvoorbeeld een jaar stilligt voordat er gebouwd wordt, kan er perfect een moestuin worden aangelegd voor dat jaar. Vooral in stedelijke gebieden gebeurt dit veel. Zeker in goed overleg met een grondeigenaar is er veel mogelijk.

Uw reactie