Verrassende uitkomsten tijdens de Koploperbijeenkomst van deelnemers uit Noord- en Oost Drenthe


Op dinsdag 28 januari kwamen de deelnemers van het Koploperproject uit de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Tynaarlo bijeen op vakantiepark Het Land van Bartje om de uitkomsten van hun nulmeting met elkaar te delen. Deze waren op sommige punten voorspelbaar en op andere punten verrassend. Hoe de middag verliep? Onderstaande video geeft een sfeerimpressie van de geslaagde en inspirerende middag.

Uitwisseling tussen koplopers

De middag werd afgetrapt door Hans Oudshoorn van vakantiepark Het Land van Bartje. Het park heeft al sinds 2007 het Green Key keurmerk waarmee de eerste goede stappen zijn gezet. Met de deelname aan het Koploperproject willen ze een volgende stap zetten. Nadat Jaap de Vries (Koploperproject/DZyzzion) het programma van de middag verder toelichtte, gingen de deelnemers in twee groepen uiteen om de resultaten van de DuOn-scan en de Milieubarometer aan elkaar te presenteren. Daarna was er ruimte om elkaar te bevragen, maar ook om suggesties aan te reiken.

DuOn-Scan en Milieubarometer

De afgenomen DuOn-Scan gaf de deelnemers een goed inzicht in sterke punten en verbeterpunten, ook kwamen hier concrete aanbevelingen uit voort. Aan de hand van de Milieubarometer konden de deelnemers in één overzicht zien wat binnen hun bedrijf de grootste bijdrage levert aan de milieubelasting en CO2-footprint. En waar dus de prioriteiten voor actie zouden moeten liggen.

Wij willen kijken of we het hele bedrijf wat socialer en wat meer maatschappelijk betrokken kunnen krijgen. - Rob Gulmans, algemeen directeur Quercus boomexperts

Voor meerdere koplopers was de impact van hun zakelijk en woon-werkverkeer het meest verrassend, terwijl bij anderen bijvoorbeeld bleek dat het elektriciteits- en aardgasverbruik de grootste vervuilers waren. Andere punten die veel werden besproken waren onder meer aanschaf van zonnepanelen, afvalscheiding, het betrekken van medewerkers bij duurzaam ondernemen, het (duurzaam) inkoopbeleid en de communicatie over MVO.

Van ideeën naar een structureel verbeterproces

De komende tijd gaan de deelnemers aan de slag met het selecteren en prioriteren van de aanbevelingen uit de nulmeting. Deze nemen ze vervolgens op in een praktische duurzaamheidsagenda (DuOn-Agenda). Op deze manier bestaat duurzaam ondernemen niet uit losse acties, maar wordt het een structureel verbeterproces. Tijdens de volgende koploperbijeenkomst worden de agenda's met elkaar gedeeld.

De deelnemers

Het Koploperproject van de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Tynaarlo bestaat uit een gevarieerde groep van elf bedrijven en organisaties uit verschillende sectoren. Dit zijn:

 • Afier Accountants en Adviseurs
 • Landal Het Land van Bartje
 • Kompas Zuidlaren
 • Quercus Boomexperts
 • Royal Flora Holland Eelde
 • Coop Schippers Supermarkt Odoorn
 • Sight Landscaping
 • Yorneo
 • Gemeente Aa en Hunze
 • Gemeente Borger-Odoorn
 • Gemeente Tynaarlo

Eerder deden al drie groepen bedrijven mee in Assen en omgeving en kortgeleden startte ook een Koploperproject in de gemeente Noordenveld. De Koploperprojecten in Drenthe worden uitgevoerd door het Koploperteam Drenthe, bestaande uit Jaap de Vries van DZyzzion en Margo Verhagen van In Circulaire Kringen. Partners zijn onder meer gemeenten, provincie Drenthe, Ik Ben Drents Ondernemer, Milieufederatie Drenthe, MVO-Alliantie Noord-Nederland en de Rabobank. In totaal zijn inmiddels zo'n 45 Koploperprojecten uitgevoerd met bijna 400 deelnemers, voor het grootste deel in Noord-Nederland.

Meer weten over het Koploperproject?

Lees ook onze eerdere blog over het Koploperproject Vooroplopen betekent duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen

Wil jij ook vooroplopen en duurzaamheid concreet maken in je bedrijf of organisatie en direct profiteren van de praktische voordelen? Ga dan voor meer informatie naar www.dzyzzion.nl/koploperproject


Locatie

Gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Tynaarlo

Als je ziet wat we als mensheid met het milieu doen, dan denk ik: daar moet ik een voortrekkersrol in spelen. – Marcel Kooi, directeur Kompas Zuidlaren