Vooroplopen betekent duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen


De samenleving verandert. Het klimaat vraagt om duurzame aanpassingen en innovaties voor onze toekomstige generaties. We worden ons hier steeds bewuster van en voelen de urgentie van aanpassing en verandering. Ook bedrijven en organisaties zien deze beweging en stellen nieuwe eisen aan eigen bedrijfsvoering en product- en dienstverlening. Maar waar begin je en hoe zet je mooie plannen om in concrete acties en structurele verbeteringen? Het succesvolle ‘Koploperproject’ bewijst dat je met samenwerking verschil kunt maken.

Om tot duurzame oplossingen te komen, moet je ze herkennen en ook daadwerkelijk toepassen. Daar is een verandering van mindset voor nodig. Het Koploperproject is dan ook bedoeld voor vooruitstrevende mkb-ondernemers en organisaties die al koploper zijn of graag willen worden. “Als er voldoende koplopers zijn met een duurzame mindset, wordt duurzaam ondernemen de norm en volgt het peloton vanzelf.” gelooft Jaap de Vries, oprichter van het Koploperproject. Bedrijven en organisaties als UMCG Ambulancezorg in Tynaarlo, De nieuwe Kolk in Assen en Inducon in Beilen gingen hier al in voor.

Het Koploperproject in een notendop

In een Koploperproject gaan bedrijven uit verschillende sectoren, maar ook organisaties als gemeenten, zorginstellingen, scholen en woningcorporaties gedurende een jaar in groepen van 8 tot maximaal 15 deelnemers samen aan de slag. Een paar keer per jaar komen alle deelnemers bij elkaar om kennis en ervaringen te delen en zo van elkaar te leren. Een Koploperproject wordt afgesloten met een groot Koplopersymposium waar resultaten worden gepresenteerd en ook andere bedrijven geïnspireerd worden. De deelnemer die de huiswerkopdracht het beste heeft gemaakt, wint de Koploperprijs.

Een praktisch en toekomstbestendig totaalpakket

Om kansen en verbetermogelijkheden in kaart te brengen, is eerst inzicht nodig in de huidige situatie: de nulmeting. Aan de hand van de DuOn-scan en de Milieubarometer worden bedrijven doorgelicht op duurzaamheid. Een visie wordt gevormd, ambities worden in kaart gebracht en er wordt vooruitgekeken. Met een concreet actieplan en een permanente verbetercyclus ga je vervolgens aan de slag. Dit laatste maakt dat je ook na het project steeds weer verder kunt verduurzamen en zo voorop blijft lopen. Omdat communicatie vaak wordt onderschat, maar net zo belangrijk is als het hebben van een visie en het ondernemen van actie, wordt hier ook extra aandacht aan besteed.

Als er voldoende koplopers zijn met een duurzame mindset, wordt duurzaam ondernemen de norm en volgt het peloton vanzelf. – Jaap de Vries, oprichter Koploperproject

Klaar voor de toekomst: samen naar een duurzame regionale economie

De wereld wordt steeds transparanter: duurzaam ondernemen is vandaag de dag een ‘licence to operate’. Natuurlijk is het ook gewoon netjes ondernemen. Waar je ook als ondernemer de vruchten van plukt. Daarnaast biedt duurzaam ondernemen ook kansen: om te innoveren, nieuwe markten te ontginnen en oplossingen te bieden voor de uitdagingen waar onze samenleving momenteel voor staat.

Groeiend netwerk aan duurzame ondernemers én partners

De bijna 400 bedrijven en organisaties die aan het Koploperproject mee hebben gedaan, bewijzen nog dagelijks dat het project werkt. Met jarenlange ervaring en een groot netwerk van professionals met know-how op aanvullende vakgebieden is het Koploperproject in staat te inspireren en (nieuwe) koplopers verder te helpen. Zo wordt onder meer samengewerkt met provincies, gemeenten, onderwijsinstellingen, banken, milieufederaties, adviesbureaus en diverse duurzame initiatieven. Op deze manier draagt het project bij aan een gezonde en duurzame regionale economie.

Meer weten?

Wil jij ook vooroplopen en duurzaamheid concreet maken in je bedrijf of organisatie en direct profiteren van de praktische voordelen? Jaap de Vries is koploper en oprichter van het Koploperproject dat hij vanuit zijn bedrijf DZyzzion samen met lokale partners organiseert. Meer informatie vind je dan ook op de website van DZyzzion: www.dzyzzion.nl/koploperproject