Wat is een wadi? En waarom heeft je tuin er een nodig?


Het klimaat verandert: de zomers worden warmer en het weer wordt extremer. Water afvoeren tijdens hevige regen en water bergen tijdens droogte worden steeds belangrijker. Wist je dat je ook in je eigen tuin relatief eenvoudig kan inspelen op dit veranderende weer? Dankzij een wadi.

Allereerst kort: wat is een wadi?

Wadi komt van een Arabisch woord voor ‘droogvallende rivieroever’. Het is een acroniem voor: Water Afvoer Drainage Infiltratie. Een wadi is oneerbiedig gezegd een ondiep gat in de grond. De grootte van het gat is afhankelijk van de omgeving, de watertoevoer en de soort ondergrond. Hemelwater wordt opgevangen en dit wordt langzaam afgegeven aan de grond. Er ligt vaak grind of zand onderin een wadi.

Je ziet wadi’s steeds vaker als ‘greppels’ in woonwijken in groenstroken toegepast. Ook in de tuin is het een oplossing. Een mooi voorbeeld van iemand die een eigen wadi heeft gegraven, is Remi van Beekum uit Eext. Hij vertelt waarom hij gelooft dat iedereen met ruimte in de tuin een wadi zou moeten graven.

Droge zomers op de Hondsrug

“Afgelopen zomer was het warm. Er was op veel plekken in Nederland een watertekort waardoor het dringende verzoek kwam om tuinen niet meer te sproeien. Ook hier in Eext op de Hondsrug hebben we het probleem dat het snel uitdroogt door de hoge ligging. Een ander probleem is dat er soms juist wateroverlast ontstaat door de korte en hevige regenbuien. Het riool kan al het regenwater niet tegelijkertijd afvoeren. Toen ontdekte ik de oplossing voor beide problemen: wadi’s.”

Waarom spoelt regenwater het riool in?

“We zijn naar Eext verhuisd omdat we een grotere tuin wilden. Een droom van ons is om ons eten op een ecologisch verantwoorde manier in eigen tuin te verbouwen. Die planten gebruiken natuurlijk water. Dat we goed regenwater door het riool spoelden, dat voelde gek. Wist je dat regenbuizen meestal aangesloten zijn op het riool? Dat wilden we anders doen.”

Eenvoudig te maken

“Na zelf op onderzoek te zijn uitgegaan, bleek hoe eenvoudig een wadi aan te leggen is. Eigenlijk stelt het niet veel voor: het is een gat in de grond waar je de regenpijp naartoe legt. Meer dan wat verlengstukjes voor de regenpijp en een halve dag graven hoeft het niet te kosten. Onderin de wadi ligt vaak nog een soort bodembedekking die extra kan helpen als filter, maar op de zandgrond van de Heuvelrug is dit eigenlijk niet eens nodig.”

“Een eenvoudige ingreep die zowel watertekort als -overlast tegengaat.”

“Er zijn wel misvattingen over wadi’s: mensen zijn bijvoorbeeld bang dat het voor muggen zorgt. Of dat het altijd een modderboel is in de tuin. Beide zijn niet waar. Er staat slechts in korte tussenpozen water in de greppel dus je hebt er geen omkijken naar. En het brengt zoveel.”

Biodiversiteit in de tuin

“Duurzaamheid is voor ons belangrijk, en vooral ook leuk om mee bezig te zijn. De wadi heeft een bijzonder ecosysteem, met soms extreme vochtigheid en andere keren juist extreme droogte. Hier gedijen ook weer specifieke moerasplanten en bomen die ons weer helpen om de tuin zo lang mogelijk interessant te houden voor insecten. Zo bloeien er bij ons in februari al bloemen voor de hommelkoninginnen, en bloeit de klimop nog door tot in november voor late insecten.”

Ik raad het iedereen aan

“Het voelt veel logischer om al dat regenwater ook te gebruiken voor de planten, in plaats van dat het naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie wordt afgevoerd. En het leuke is: hoe meer je je verdiept in duurzame oplossingen, hoe leuker het wordt. Zeker wanneer je de ruimte hebt, raad ik iedereen aan bijvoorbeeld een wadi aan te leggen. Maar ook in gemeenschappelijke ruimtes helpt het ontzettend richting een toekomst met steeds extremer weer.”

Subsidie afkoppelen regenwater

Gemeente Aa en Hunze heeft sinds januari dit jaar een subsidieregeling voor het afkoppelen van regenwater en heeft daarmee ook bijgedragen aan de activiteiten van Remi van Beekum. Voor minimaal 40m2 tot 150m2 ontvang je een subsidie van €400,-, voor grotere oppervlakken gelden hogere bedragen.

Geïnspireerd geraakt en wil je zelf aan de slag met een wadi? Kijk eens op de website van je gemeente.