Zomerbad Peize draagt bij aan duurzaamheid en is 100% energieneutraal


Vooruitstrevend zijn, een bijdrage leveren aan duurzaamheid en de klimaatdoelstellingen, en de opbrengsten teruginvesteren in het zwembad – Stichting Zomerbad Peize laat zien dat het allemaal mogelijk is. Met de bouw van een zonnepark is het Zomerbad 100% energieneutraal. Op 13 augustus 2020 werd het nieuwe zonnepark officieel geopend door gedeputeerde Tjisse Stelpstra. Ook wethouders Kirsten Ipema en Jeroen Westendorp van gemeente Noordenveld waren aanwezig om het glas te heffen op het verzette werk en dit mooie initiatief.

Dat Stichting Zomerbad Peize vooroploopt op het gebied van duurzaamheid blijkt wel uit de stappen die zij de afgelopen jaren samen met lokale partners en vrijwilligers hebben gezet. Hoe dit proces is verlopen? David Wassenaar, technisch bestuurder van het zwembad, vertelt meer. Bekijk de video en lees verder.

Maatschappelijk verantwoord

Voor de exploitatie van het zwembad krijgt Stichting Zomerbad Peize een bijdrage van de gemeente Noordenveld. De stichting wil dit geld daarom ook maatschappelijk verantwoord besteden. David: “Het zwembad is van alle inwoners van Peize en alle gebruikers. We vinden dus ook dat we goed moeten nadenken over waar we ons geld aan uitgeven. We willen zelfvoorzienend zijn en geen aardgas meer stoken. Daarnaast beschikte het zwembad over een groot stuk braakliggend terrein waar niets mee gedaan werd. Perfect dus voor de aanleg van een zonnepark.”

Niet alleen aardgasloos maar ook energieneutraal

In 2013 investeerde het Zomerbad al in isolerende dekkleden voor de nacht om het energieverbruik terug te dringen. In 2017 maakten ze de eerste échte grote verduurzamingsstap. “In 2017 stonden de gasketels op de nominatie voor vervanging. We konden kiezen voor een kleine verduurzamingsstap – door een op een te vervangen ­– óf we konden de schouders eronder zetten en voor een grote stap gaan. We kozen voor dat laatste en waagden een sprong in het diepe: volledig aardgasloos”, vertelt David Wassenaar.

We waagden een sprong in het diepe: volledig aardgasloos.

Door lokaal energie in te kopen was het Zomerbad al klimaatneutraal. Gaandeweg werd in 2018 de volgende stip al op de horizon gezet en besloot de stichting niet alleen aardgasloos te worden, maar ook energieneutraal. Samen met partners zoals EnergievanOns en lokale energiecoöperatie EC Noordseveld werden mogelijkheden voor het zonnepark onderzocht. Met de subsidie van €78.500 van de provincie Drenthe werd de laatste drempel weggenomen en kon het zonnepark daadwerkelijk gerealiseerd worden.

Betrekken van de buurt

Vanuit het dorp en de omgeving kwamen geen bezwaren tegen de bouw van het zonnepark. Volgens David komt dit doordat de buren vanaf dag één betrokken werden: “We hebben alle buren uitgenodigd bij het zwembad om onze plannen en de tekeningen te presenteren. Dit deden we samen met de vrijwilligers die het hele onderhoud en de installaties van het zwembad doen. En omdat wij een deel van onze grond voor 15 jaar kosteloos afstaan aan EC Noordseveld, kunnen de zonnepanelen van EC Noordseveld gebruikt worden voor de postcoderoosregeling. Bewoners en wijkverenigingen kunnen dus zelf ook stroom afnemen. Zo wordt het tastbaar en aantrekkelijk voor iedereen.”

We moesten een paar bomen kappen, maar die hebben we in een dubbele vorm teruggeplant.

Inpassing in het landschap

Om het zonnepark zo goed mogelijk in te passen in de omgeving en met behoud van zoveel mogelijk groen, zijn er gesprekken geweest met een landschapsarchitect en de gemeente Noordenveld. De entree is inmiddels vernieuwd en er is een nieuwe fietsenstalling gecreëerd. David: “We hebben onderhoud gepleegd aan de singels. Ook moesten we een paar bomen kappen, maar die hebben we in een dubbele vorm teruggeplant. Daarnaast hebben we een groot aantal bolesdoorns gepoot – dat is vanwege de bloemen weer goed voor de bijen. Nu moet alles nog gaan groeien en echt mooi gaan worden. De zonnepanelen, warmtepompen en warmtecollectoren staan er in ieder geval al netjes bij.”

Teruginvesteren in het zwembad

In 2013 verbruikte het zwembad nog zo’n 30.000 m³ aardgas. Met nul op de meter ontstaat er weer ruimte om te kunnen investeren. David: “Het geeft ons de kans om volgend jaar bijvoorbeeld te investeren in een nieuw pierebad. Deze werd 15 jaar geleden gesloten vanwege nieuwe richtlijnen. Met het geld dat we besparen, kunnen we een nieuw pierebad bouwen zodat je bij ons weer met het hele gezin kunt zwemmen.”

Heb jij ook een idee of initiatief dat past bij de beleidsdoelen van de provincie Drenthe? Op de website van de provincie Drenthe vind je meer informatie over het aanvragen van subsidies.