7 praktische tips voor een duurzamer leven


Wist je dat voor veel dagelijkse handelingen vaak ook een duurzaam alternatief bestaat? Want door het aanbrengen van kleine veranderingen in je routine, draag je al snel bij aan een betere wereld. En met duurzame keuzes zorg je niet alleen voor de gezondheid van de aarde, maar ook voor die van jezelf. Lees in dit blog de praktische tips van Charlotte zodat ook jij gemakkelijk voor minder vervuiling en meer biodiversiteit zorgt.

Leestijd: 4 minuten

Charlotte Nipshagen-Jansen woont samen met haar partner in Assen en is dagelijks bezig haar leven duurzaam in te richten. Tijdens de pauze van haar thuiswerkdag wandelt ze regelmatig met een vuilniszak en stevige tuinhandschoenen door de buurt; “Ik raap het afval op; zo krijg ik genoeg beweging, doe ik iets goeds voor de wereld en vaak krijg ik ook leuke reacties van mensen uit de buurt,” vertelt Charlotte enthousiast.

Hoe maak je een duurzame keuze?

Zeven jaar geleden begon Charlotte haar duurzame reis toen ze de documentaire ‘Cowspiracy’ had gezien. “Ik zag de invloed van de mens op het milieu. En de impact van de vleesindustrie op de wereld, het klimaat maar ook als je kleiner kijkt; op de mens zelf. Er moest wat gebeuren, ook in mijn eigen levensstijl. Daarom ben ik vegetariër en langzaamaan steeds meer in mijn leven aan het verduurzamen.”

Bij alle keuzes die ik maak, kijk ik naar het meest duurzame alternatief

Het is voor mij een natuurlijke manier van denken. Soms vinden anderen dat je hele grote veranderingen moet aanbrengen om duurzamer te zijn maar dat hoeft helemaal niet. Ik begon ook met kleine aanpassingen en uiteindelijk merkte ik dat het mij gelukkiger maakt om echt bewust te leven. Ik kan mijn handelingen beter naar mezelf verantwoorden. En je moet vooral jezelf niet gek maken, want het kan altijd duurzamer. Ik doe de dingen die voor mij haalbaar zijn,” vertelt Charlotte.

7 tips voor een duurzamer leven

1. Eet minder vlees

“Als je gewend bent om bij elke maaltijd vlees te eten is vegetariër worden een grote stap. Maar als je bij een aantal maaltijden per week het vlees vervangt door een vleesvervanger, ervaar je met een relatief kleine stap hoe je het vindt. Mijn vriend is bijvoorbeeld grootgebracht met aardappelen, vlees en groente en hij moest er niet aan denken om alleen maar vegetarisch te eten. Maar omdat hij laagdrempelig kon ervaren hoe het is om zo te eten, eet hij nu al vijf jaar vegetarisch met mij mee.”

2. Fleur je tuin op

“Een ander simpel voorbeeld is een regenton, hiermee vang je regenwater op dat je weer kunt gebruiken voor de planten. Zaai er nog een paar bloemen en planten in je tuin bij en je merkt direct dat het weer vlinders, bijen en andere insecten aantrekt. En aan de schutting kun je een bijenhotel hangen, dat heb ik ook gedaan. Het is iets kleins maar ik ben trots wanneer de hokjes van het hotel dichtgemetseld zitten, de bijenlarven uitgroeien tot een volwassen bijen en vervolgens weer uitvliegen. Je ziet de groei van natuur voor je. En dat in je eigen tuin,” vertelt Charlotte enthousiast.

3. Ga op de (elektrische) fiets

“Kijk eens of je bepaalde routes die je wekelijks aflegt met de (elektrische) fiets kunt afleggen. Ik vond het onzin om in ons geval twee auto’s voor de deur te hebben staan. Ik woon in Assen en eigenlijk is alles prima te bereiken met een elektrische fiets. Het is best een grote stap voor sommige mensen natuurlijk maar het zijn wel veranderingen waarmee je de impact op het milieu verlaagd.”

4. Kies ecologische schoonmaak- en verzorgingsproducten

“Om het huis schoon te maken zijn er ecologische schoonmaakmiddelen, elke winkel heeft zo’n beetje ecologische alternatieven op chemische middelen. Hetzelfde geldt voor verzorgingsproducten, er zijn genoeg producten die in een fles zitten van gerecycled plastic én geen siliconen bevat. Het is niet veel duurder, veel beter voor het milieu en ook nog eens goed voor je eigen gezondheid.”

5. Kijk naar retourdeals bij het online bestellen

“Bij het online bestellen staat bij verschillende websites regelmatig de optie ‘retourdeals’, dit zijn producten die mensen terugsturen omdat er een klein een krasje op zit bijvoorbeeld. Voor mij maakt een krasje niet uit en anders worden deze spullen vernietigd of in ieder geval niet meer verkocht. Wij hebben bijvoorbeeld laatst via een retourdeal en voor een gereduceerd tarief onze vaatwasser gekocht. Ik vind het een mooie uitdaging wanneer je iets nodig hebt, eens te kijken naar een tweedekans product."

6. Ga eens ploggen in de buurt

“Een leuke tip voor mensen die in Drenthe wonen is ‘ploggen’. Met dikke tuinhandschoenen aan en een vuilniszak mee, raap je tijdens het wandelen of joggen zwerfafval op. Zo houd je de buurt schoon. En bij de gemeente heb ik laatst gratis een pakket opgevraagd met een afvalknijper en afvalzakken erin. Nu kan ik staand afval oprapen en wordt het nog makkelijker om sigaretten, plastic en blikjes langs de kant van de weg op te ruimen. Ik krijg regelmatig duimpjes en mensen roepen dat je goed bezig bent. Heel leuk is dat. En hopelijk werkt het aanstekelijk als mensen het zien.”

7. Ontdek de mooie natuur van Drenthe

“Je hebt in Drenthe zo ontzettend veel mooie natuur. Als je hier door de bossen wandelt waardeer je nog meer al het groen dat we om ons heen hebben. In het Fochteloërveen bijvoorbeeld. Als ik daar zie hoe mooi het landschap is, motiveert het mij ook om er ook goed voor te zorgen. Door het maken van een kleine of grote duurzame keuzes zorg je al indirect voor de mooie plekken die de wereld heeft. Want uiteindelijk willen we toch deze mooie stukjes natuur met zijn allen behouden,” sluit Charlotte af.

Locatie:

Assen

DiT is

Charlotte Nipshagen-Jansen

Het is voor mij een natuurlijke manier van denken om bij alle keuzes die ik maak, te kijken naar het meest duurzame alternatief. Het lijkt soms allemaal heel moeilijk en groots maar dat hoeft helemaal niet – Charlotte Nipshagen