7 slimme tips tegen voedselverspilling


Behoor jij ook tot de gemiddelde Nederlander? Als jij wekelijks ongeveer tien procent van je vaste voedsel weggooit, dan is het antwoord hierop ‘ja’. En dat dit zonde is, vinden we vast allemaal. Van het lekkere eten, het geld dat je aan zoveel andere dingen kunt besteden én het milieu dat hiervoor onnodig is belast. Maar hoe pak je voedselverspilling structureel aan in je dagelijks leven? We geven zeven praktische tips.

  Leestijd: 3 minuten

1. Houdbaarheidsdatum THT? Kijk, ruik en proef

Het is een van de grootste veroorzakers van voedselverspilling: het niet onderscheiden van de twee verschillende typen houdbaarheidsdatums. Je hebt namelijk de THT (Ten minste Houdbaar Tot) en de TGT (Te Gebruiken Tot). Niet voor niets dus dat ‘Samen tegen voedselverspilling’ er een speciale campagne op losliet.

De THT is een kwaliteitsgarantie van de producent. Hiervoor geldt de kijk, ruik en proef-regel. Ofwel; gebruik je zintuigen ná de aangegeven houdbaarheidsdatum om te beoordelen of iets nog goed is. De TGT daarentegen is wél een uiterste datum dat iets nog veilig te eten is. Niet door elkaar halen dus!

2. Boodschappen doen? Controleer je voorraad en denk vooruit

Kijk vooruit en maak een boodschappenlijstje. Op papier of in een app. Want je herkent het vast: zonder lijstje ben je langer bezig en kom je thuis met (lekkers) dat je niet nodig hebt. Bespaar tijd (en CO2 als je met de auto boodschappen doet) en bedenk alvast voor de hele week wat je wilt eten.

Trek hiervoor eerst eens de koelkast en voorraadkast open, wat ligt er nog dat beperkt houdbaar is (tip: zet de producten met de kortste houdbaarheidsdatum altijd voorin)? En welke maaltijd kun je hiermee bedenken? Verwacht je dat je de bloemkool niet helemaal gebruikt? Bedenk er dan voor later die week een tweede maaltijd mee. Nog een voor de hand liggende, maar vaak vergeten tip: controleer voordat je boodschappen doet of er dingen op je lijstje staan die je nog in huis hebt.

Leestip: ook je hoeveelheid afval beperken? Lees dan ook ons blog: Duurzame tips: minder afval produceren

3. Bewaar wijzer

Ben je bang dat je toch iets eet dat over datum is? Omdat je misschien niet weet waar je bederf aan kunt herkennen? Of omdat je twijfelt over de houdbaarheid van een geopend product? Het voedingscentrum heeft hiervoor een handige online Bewaarwijzer. Hier vind je van meer dan 2.000 producten een omschrijving van hoe je bederf van specifieke producten kunt herkennen. Ook geven ze handige bewaaradviezen.

4. Kook niet alleen op gevoel, maar ook op maat

Voorkom dat je te veel kookt. Weeg daarom je eten af en gebruik een maatbeker zoals het gratis te bestellen ‘Eetmaatje’ van het voedingscentrum. Dit is zeker voor eten dat nog ‘uitzet’, geen overbodige luxe. Denk aan rijst, pasta, couscous et cetera. Heb je een pastalepel in huis? Gebruik het gat in het midden dan waarvoor het bedoeld is: het afmeten van een portie spaghetti.

5. Wie wat bewaart heeft wat

Zorg voor voldoende goed afsluitbare bakjes in verschillende maten. Jouw maaltijd smaakt namelijk enkele dagen later nog net zo lekker (soms zelfs lekkerder). Geniet ervan tijdens de lunch of gun jezelf een rustige avond door een keer niet te koken. Geen zin om het diezelfde week nog een keer te eten? Stop de kliekjes dan in de vriezer en plan een kliekjesdag.

6. Creatief omgaan met restjes: smullen maar!

Laat je creativiteit de vrije loop. Kijk bijvoorbeeld uit naar de kapjes van je brood en verwen jezelf eens in de zoveel tijd met wentelteefjes. Gebruik oud brood voor zelfgemaakte croutons. Of maak van oud stokbrood bruschetta en versier deze met overgebleven groenten. Deze overgebleven of beschadigde restjes groenten lenen zich trouwens ook perfect als soepgroenten of om je eigen groentebouillon van te trekken. En natuurlijk smaken ze ook goed in een omelet, roerbakgerecht of tussen een tortilla. Is je fruit inmiddels te rijp om zo op te eten? Maak er een lekkere smoothie van!

7. Maak een ander blij

Heb je toch te veel gekookt? Je maakt een ander er vast blij mee! Je vrienden, je opa of oma of misschien heb je wel een app-groep met buren of ken je iemand die hierbij gebaat is. Zo voorkom je niet alleen voedselverspilling, maar doe je ook iets goeds voor je medemens.

Wil je meer weten over voedselverspilling? Neem dan ook eens een kijkje op www.samentegenvoedselverspilling.nl

Locatie

Drenthe

Laat je creativiteit de vrije loop. Kijk bijvoorbeeld uit naar de kapjes van je brood en verwen jezelf eens in de zoveel tijd met wentelteefjes.