8 tips om je huis goed én duurzaam te ventileren


Goed ventileren en toch de warmte in huis behouden? Dat kan! Ventileren van je woning is belangrijk. Door vochtige en vuile lucht naar buiten te laten verminder je namelijk slechte stoffen die schimmel en vochtplekken veroorzaken. En voorkom je hoofdpijn en luchtwegklachten. Schone lucht is dus enorm belangrijk voor onze gezondheid. Maar hoe ventileer je goed, zonder extra veel te stoken? Met deze 6 praktische tips lees je hoe je slim én energiezuinig ventileert.

 Leestijd: 3 minuten

1. Ventileer dag en nacht

Ventileren is dag en nacht nodig, het hele jaar door en dus ook in de winter. Om de lucht in huis gezond te houden moet er namelijk verse lucht binnen komen en vervuilde lucht naar buiten kunnen. Hierbij is het belangrijk dat de lucht vrij kan stromen. Dit betekent dat onder deuren 1,5 cm ruimte moet zitten. Is dit bij jou niet het geval? Te lange deuren kun je laten verkorten of voorzien van een rooster.

2. Natuurlijk ventileren? Zo doe je dat goed

Heeft jouw woning ventilatieroosters? Laat deze dan altijd open, zo ventileer je de hele dag door. Sommige woningen hebben klepraampjes, deze zet je op een kier als je thuis bent. Dit geldt ook voor de slaapkamer. Uit onderzoekt blijkt dat vooral in slaapkamers de lucht vaak ongezond is, terwijl je hier een groot deel van je leven doorbrengt. Zet daarom ’s nachts een raam open of zorg ook voor roosters in het raam of kozijn. En maak met een borstel of stofzuiger de roosters één keer per jaar goed schoon zodat de doorstroom van lucht niet blokkeert door vuil en stof.

3. Raam open in de badkamer of juist niet

In de badkamer gebruik je een badkamerventilator, deze is aangesloten op het raam of bestaande afvoerkanaal. Een badkamerventilator voert de vochtige lucht van het douchen op een goede manier af. Veel mensen zetten als ze klaar zijn het raam open maar hierdoor wordt het snel te koud in de badkamer en kan juist condens of zelfs schimmel ontstaan. Daarbij blokkeert vochtige lucht de natuurlijke stroom van schone lucht in de woning. Een badkamerventilator lost deze problemen op.

4. Frisse keuken

Gebruik de afzuigkap tijdens het koken en bakken in de keuken. Of onderzoek de mogelijkheden om er één aan te schaffen. Een afzuigkap zorgt ervoor dat de pannenkoeken- of currylucht niet dagen blijft hangen. Maar wist je dat de blijvende luchtjes niet enkel vervelend zijn maar ook vervuilend? Tijdens het koken en bakken komen er schadelijke stoffen vrij, zoals fijnstof. Een afzuigkap zorgt ervoor dat deze lucht direct wordt afgevoerd.

5. ‘Slim’ ventileren met zelfregulerende roosters

Ga je je woning isoleren, of het glas en de kozijnen vervangen? Dan is dit het ideale moment om ook de ventilatie aan te pakken. Natuurlijke ventilatie verbeter je door bijvoorbeeld ‘slimme’ roosters te laten plaatsen. De zelfregelende roosters reageren op winddruk: bij veel wind gaan ze wat meer dicht, bij weinig wind meer open. Hierdoor krijg je een constante hoeveel lucht en heb je niet het gevoel dat het tocht. Daarnaast voeren sommige roosters de luchtstroom naar boven af: hierdoor voel je de lucht niet stromen maar wordt er toch goed geventileerd. Het ‘slim’ ventileren zorgt voor meer comfort en minder stookkosten.

6. Een ventilatie-unit is duurzaam

Wil je nog duurzamer ventileren? Een ventilatie-unit in de buitenmuur zorgt voor precies genoeg schone lucht in huis. Als er veel mensen zijn ventileert het apparaat bijvoorbeeld meer dan wanneer je alleen bent. Op het energielabel vind je het aantal decibel van de ventilatie-unit, dit is per apparaat verschillend. De installatie is mogelijk in zowel huizen met natuurlijke als mechanische ventilatie.

7. Sensoren meten de lucht

Heeft jouw woning al een mechanisch ventilatiesysteem? Dit systeem kun je vraaggestuurd laten maken. Verschillende sensoren meten in de slaapkamer bijvoorbeeld de hoeveelheid CO₂ en in de badkamer en keuken de hoeveelheid vocht. Als er dan veel mensen in de kamer zijn, of als je kookt of doucht, past hij de ventilatie direct aan. Er stroomt dan meer of minder verse lucht naar binnen, afhankelijk van wat er op dat moment nodig is. En omdat er niet te veel koude lucht binnenkomt bespaar je op stookkosten. Sensoren zijn daarom een mooie duurzame oplossing.

8. Recycle de warme lucht

Wil je nog een stap duurzamer? Onderzoek dan de mogelijkheden voor een ventilatiewarmtepomp in jouw woning. Dit systeem verwarmt met een CO₂-sensor de binnenkomende lucht met de warme lucht die het huis weer uitgaat. Met de warmteterugwinning die ontstaat is minder energie nodig om te verwarmen en zo ventileer je precies op maat. De warmtepomp werkt samen met de cv-ketel, je hoeft hierdoor minder gas te gebruiken. In een heel goed geïsoleerd huis is de warmtepomp zelfs voldoende voor het verwarmen van je hele huis en is een cv-ketel niet meer nodig.

Wil je meer weten over duurzaam ventileren? Neem dan ook eens een kijkje op de website van www.milieucentraal.nl