Alfa-college Hoogeveen verbouwt het oude schoolgebouw; duurzaam én circulair


Wat doe je als een oud gebouw, zoals een huis, kantoor of school toe is aan vernieuwing? Verbouwen waarschijnlijk. Maar hoe pak je ook het verbouwproces duurzaam aan? Het Alfa-college in Hoogeveen maakte er een studie van. Docent bouwkunde Alco Otten vertelt in dit blog over de circulaire verbouwing van de school, ook wel: bouwproject ‘Volta 2020’.

Op 29 en 30 september is de heropening van het nieuwe (en toch ook nog oude) schoolgebouw aan de Voltastraat in Hoogeveen. “De afgelopen vier jaar hebben we met een groep mensen nauw samengewerkt, nagedacht en onderzocht hoe we de oude middelbare technische school (MTS) uit 1968 konden transformeren; naar een professionele, zakelijke en vooral ook comfortabele omgeving. Een omgeving waar leren, werken en ontmoeten centraal staat,” vertelt Alco enthousiast.

Slopen en hergebruiken

In 2017 begon het denkproces. “De belangrijkste eis was het hergebruik van oude materialen. We wisten namelijk dat het aantal studenten in de toekomst zou afnemen, waardoor de B-vleugel van het gebouw overbodig zou worden. Met het plan van slopen en afvoeren van dit gedeelte ontstond ook de grote vraag: hoe kunnen we de materialen die voortvloeien uit de sloop hergebruiken in de rest van school? De aannemer bedacht samen met docenten, het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (NICE) én studenten van het Alfa-college en de Hanzehogeschool een plan om zo circulair mogelijk te verbouwen.”

Combinatie van oud en nieuw

Een uitgebreid onderzoek dus, want wat doe je als je ineens een trap over hebt? Alco: “De natuurstenen treden van de oude trap zitten nu in de servicebalie, en in de bar bij het ‘Petit Café’. Oude kozijndeuren vind je terug in de ‘Groene Kapsalon’ en alle plafondlatjes die vrijkwamen uit de sloop, leverden in totaal zo’n 3,5 kilometer aan materiaal op. Latjes van mooi hout, die je prima kunt hergebruiken. Studenten van onze opleiding bouwkunde schaafden de latjes driezijdig en de aannemer plaatste ze terug in de ‘Coffee Corners’.”

Blijven hergebruiken

Een ander mooi voorbeeld dat Alco noemt, is het hergebruik van de oude binnendeuren. “Deze hadden allemaal een bijzondere kleur: lichtgeel of oranje. We hebben alle deuren goed gecheckt op functionaliteit en daarna voorzien van een nieuwe wrap-laag. Net zoals je auto’s ook kunt wrappen. Het grote voordeel is dat als het over tien jaar niet meer mooi is, je de wrap-laag eraf kunt halen. De deur is dan nog steeds goed. De functionaliteit blijft dus hetzelfde, terwijl de kosten lager zijn; omdat je het kunt blijven hergebruiken.”

De functionaliteit blijft dus hetzelfde, terwijl de kosten lager zijn; omdat je het kunt blijven hergebruiken

Oude MTS blijft in leven

De vloer in het gehele gebouw is van natuursteen, dit heeft een langere levensduur dan het gebouw zelf. We hebben de kapotte stenen gerepareerd en nu kan de vloer weer heel wat jaren mee. De oude MTS blijft zo nog steeds een beetje in leven. Een oud-scholier van dertig jaar geleden ziet een mooi ‘nieuw’ schoolgebouw met elementen uit zijn eigen schooltijd.”

Duurzaam bouwen

Naast de circulaire verbouwing vond ook op andere plekken in en om de school verduurzaming plaats. “Er liggen nu 1500 zonnepanelen op het dak en we zijn bijna van het gas af. Het hele gebouw is voorzien van extra isolatie en we hebben een nieuw ventilatiesysteem waardoor we optimaal gebruik maken van de koele en warme luchtstromen die al in het pand aanwezig zijn,” vertelt Alco. Met deze verbeteringen voldoet de school aan het beleid ‘Frisse scholen’ van de overheid. Dit houdt in dat er voldoende aandacht is voor thema’s als: energie, luchtkwaliteit, temperatuur, licht en geluid. “En de ruimtes zijn veel beter geventileerd, wat extra belangrijk is in deze coronaperiode.”

Wat levert het op?

Alco vertelt over de kosten van het project Volta 2020: “De materialen die je niet aanschaft, vertegenwoordigen een bepaalde hoeveelheid geld dat je anders in kunt zetten. En dat is ook nodig, want voor het hergebruik van bestaande materialen is ook veel geëxperimenteerd, wat extra tijd kost. Volta 2020 heeft onze opleiding daarnaast verrijkt doordat studenten zich nu bewuster zijn van duurzame mogelijkheden. Na het afstuderen hebben ze de keuze om voor een duurzame of traditionele werkgever te werken. Door dit project kunnen ze een betere afweging maken, omdat ze beter weten wat het verschil is. Zo maken ook zij weer het verschil in de toekomst.”

Duurzaamheidscentrum

Het bouwproces van Volta 2020 zit erop, maar de circulaire ontwikkelingen gaan verder. “Volta 2020 was erg leerzaam en biedt mooie mogelijkheden om in de toekomst verder uit te bouwen. Maar óók om onze kennis weer te delen met de maatschappij. We ontwikkelen daarom een duurzaamheidscentrum waar studenten, werknemers én werkgevers kennis en kunde kunnen ophalen op het gebied van duurzaamheid, energietransitie en alles wat daarmee te maken heeft. Als iemand in Hoogeveen een vraag heeft op het gebied van circulair (ver)bouwen, dan kun je hier straks terecht.”

Meer weten over het Alfa-college in Hoogeveen of de heropening van het schoolgebouw op 29 en 30 september? Kijk op www.alfa-college.nl/hoogeveen of volg het Alfa-college op Instagram.

Locatie

Hoogeveen

DiT is

Alco Otten
Docent bouwkunde - Alfa-college Hoogeveen

Volta 2020 heeft onze opleiding verrijkt doordat studenten zich nu bewuster zijn van duurzame mogelijkheden. Na het afstuderen hebben ze de keuze om voor een duurzame of traditionele werkgever te werken