In Beilen staat een tiny house


Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord: tiny houses. Een woonvorm waarbij je in een klein huisje woont. In Nederland kom je ze de laatste jaren vaker tegen, maar dit zijn meestal pilots voor tijdelijke bewoning. De eerste permanente tiny houses vinden nu ook hun plek, en er komt een heel blokje in de Beiler wijk Lievingerveld.

Leestijd: 2 minuten

Een tiny house mag per definitie niet groter zijn dan 50 vierkante meter. Best klein dus. Maar waarom willen mensen eigenlijk in een klein huisje wonen? En hoe realiseer je zoiets? Aan het woord is Eveline Boersma, een aanstaande bewoner van Lievingerveld.

Oproep op Facebook

Eveline en haar man hadden al langer de wens om duurzaam te wonen en te leven. “Eigenlijk zijn we al steeds kleiner gaan wonen door de jaren heen. Het was dus een kleine stap voor ons. Toen we een oproep voorbij zagen komen van de dame die nu onze buurvrouw wordt, wisten we direct: ja, dat gaan we doen!” Vervolgens zochten ze met de buurvrouw zes andere enthousiastelingen erbij en hebben ze met alle toekomstige bewoners het project op poten gezet. Het contact met de gemeente Midden-Drenthe zochten ze ook zelf.

Iedereen dacht: Een tiny house? Dat gaan we doen!

Twee linkerhanden

Voor Eveline was het een droom die uitkwam. “Vrienden van ons wonen ook in een tiny house. Wij wilden dit ook. Maar vaak zijn het creatievelingen die zelf aan de slag gaan in dit soort huisjes. Dat lukte ons niet. We hebben allebei twee linkerhanden.” In hun zoektocht kwamen ze terecht bij Mill Home. Deze partij levert de tiny houses afgewerkt op. Dit was de perfecte oplossing voor Eveline. De huizen worden in een fabriek afgebouwd en ze komen met bijzonder vervoer naar Beilen toe.

Duurzaam op eigen kavel

Een kleiner huis heeft veel voordelen. “Ons huis is straks energieneutraal en we gebruiken niet meer ruimte en spullen dan wij nodig hebben en belangrijk vinden”, vertelt Eveline. “Een fijn idee, want als mensen lopen we tegen de grenzen van de aarde aan. Kijk maar naar klimaatverandering.” Het bijzondere aan de tiny houses in Beilen: er is een omgevingsvergunning verleend voor permanente bewoning. Ook de kavels zijn dus in eigen bezit.

Lage lasten, meer mogelijkheden

Naast duurzame voordelen, scheelt het ook in de kosten. Eveline gaat waarschijnlijk zo’n €500 per maand betalen voor een eigen huis inclusief tuin. Door de lage woonlasten is het met een tiny house ook mogelijk om minder te werken en meer tijd te spenderen aan andere zaken.

Deze insteek blijkt ook uit de initiatieven die er al leven in de wijk. Eveline “De buurt is echt ingericht op noaberschap. Zo gaf een buurvrouw al aan een bakkersoven te kopen om brood te bakken voor buren. Een ander wil op zijn grotere kavel een gemeenschappelijke ruimte creëren. En er ligt ook nog een gemeenschappelijke kavel waar we gezamenlijk de invulling van mogen realiseren.”

Richting de toekomst

Eveline verwacht dat steeds meer mensen de komende jaren deze stap zullen maken. “Mensen zijn toch bewuster bezig met de vraag: hoe gaan we om met de aarde?” Zelf hoopt ze er langere tijd van te kunnen genieten. “We hebben zelfs een extra kamer, dus richting de toekomst biedt dit nog mogelijkheden door bijvoorbeeld gelijkvloers te kunnen gaan wonen.” Voor nu kijkt ze in ieder geval uit naar haar eigen plek met ruimte en vrijheid. Want zoals ze zeggen over tiny houses: klein maar fijn.

Zelf ook benieuwd naar de mogelijkheden die tiny houses bieden? Kijk eens op de website van Mill Home of zoek contact met je gemeente.

Locatie

Lievingerveld, Beilen

DiT is

Eveline Boersma
Bewoner Lievingerveld

Ga naar

Ons huis is straks energieneutraal en we gebruiken niet meer ruimte en spullen dan wij nodig hebben en belangrijk vinden. Een fijn idee.