Doe mee aan Green Friday: ga aan de slag met deze 5 tips


Deze maand is het weer Black Friday. De dag waarop veel mensen de winkelstraten doorsjezen of online zo snel mogelijk scrollen voor een nieuwe broek, lamp of misschien wel vaatwasser of televisie. Door hoge kortingen en scherpe deals verleiden merken ons zoveel mogelijk te kopen. Maar door het hoge consumptiegehalte betekent Black Friday letterlijk een zwarte dag voor onze natuur, oceanen en milieu. Daarom is er nu een alternatief. Lees in dit blog hoe ook jij van zwart naar groen kan gaan op 26 november. Doe mee aan Green Friday!

 Leestijd: 3 minuten 
Het idee om met Green Friday aan de slag te gaan komt van Trees for All. Een stichting die overconsumptie tegen wil gaan en daarom extra bomen plant zodat we niet alleen nemen van de aarde, maar ook iets teruggeven. Trees for All moedigt bedrijven en consumenten aan, om op de zwartste dag van het jaar, te investeren in een groenere planeet. Een hoop bedrijven doen al mee met dit initiatief en ook als consument kun je aan de slag met Green Friday. Met deze 5 tips maak je bijvoorbeeld langer gebruik van apparaten in jouw huis, zodat je minder snel nieuw hoeft te kopen. En als dan toch iets vervangen moet worden, dan helpen deze tips bij een duurzamere keuze.

5 tips voor langer gebruik van (zuinige) apparaten

1. Lang leve de smartphone

Is je smartphone kapot of oud? Repareren of tweedehands (refurbished) kopen is altijd duurzamer dan een nieuwe bestellen. Het produceren van een smartphone kost namelijk veel energie. Daarnaast zitten in de batterij van een smartphone zeldzame metalen. Het opgraven van deze metalen is slecht voor de natuur en voor de mensen die er werken. Zet de instellingen op je smartphone daarom op energiezuinig. Het helpt ook om je telefoon op te laden vóórdat hij onder de 40 procent batterij komt. Zo verleng je de batterijduur met één tot zelfs twee jaar! Is je smartphone toch echt af? Lever hem dan in bij een inzamelpunt of de milieustraat, dan worden de zeldzame grondstoffen en metalen weer opnieuw gebruikt.

2. Duurzaam koelen en vriezen

Weet jij hoeveel energie jouw koelkast of vriezer verbruikt? Oude koelkasten en vriezers met bijvoorbeeld energielabel E zijn stroomvreters. Een oud model gebruikt bijna twee keer zoveel stroom als een nieuwe: dit scheelt tot wel 30 euro per jaar. Vervang daarom een oude koelkast, dit weegt zelfs op tegen de milieu-impact van het productieproces. Let bij een nieuwe aankoop wel op het energielabel: donkergroen is het meest energiezuinig en hoe lager het stroomverbruik in kWh per jaar is, hoe beter. Daarnaast kun je gemakkelijk besparen door een extra koelkast alleen aan te zetten als je hem ook daadwerkelijk gebruikt en restjes eten eerst goed te laten afkoelen: anders moet de koelkast harder werken om de warmte van het eten weer te af te laten koelen.

3. Gebruik je desktop, laptop en tablet slim

Voor het produceren van een desktop, laptop of tablet zijn veel verschillende materialen en energie nodig. Als consument kun je in het gebruik van deze apparaten besparen. Zo is bijvoorbeeld een laptop duurzamer dan een desktop; voor een laptop zijn 75% minder materialen en grondstoffen nodig. Twijfel je tussen een laptop of tablet? Kies dan voor een tablet, deze verbruikt minder energie. Is de schijf van je apparaat vol? Schaf dan een extra harde schijf aan, zodat je niet een nieuw apparaat hoeft te kopen. En voor al deze apparaten geldt: zet wifi en bluetooth uit als je het niet gebruikt. Dit scheelt enorm in het verbruik, net als het aanpassen van de helderheid van het scherm, zet deze zo laag mogelijk. Bespaar ook energie door je computer bij pauzes in de slaap- of sluimerstand te zetten.

4. Schoner koken

Wil je besparen tijdens het koken? Kies dan voor een inductiekookplaat, deze is zuiniger dan andere elektrische kookplaten. Koken op inductie heeft bovendien veel voordelen: het koken lijkt op dat van gas, alleen zijn er geen vlammen en verbrandingsgassen. De lucht in de keuken is daarnaast schoner en ook de oppervlakte van de inductieplaat is makkelijker te reinigen. Let er wel op dat je geschikte pannen voor inductie gebruikt, deze zijn te herkennen aan de stalen magnetische laag in de pan, dit controleer je gemakkelijk met een magneetje.

5. Bewuste televisiekeuze

Ongeveer twintig procent van de tijd dat we wakker zijn, zitten we voor de televisie. Hierin kunnen we dus dagelijks een duurzamere keuze maken. Allereerst: let bij aankoop op het energielabel, zuinige tv’s hebben energielabel A. Logischerwijs gebruikt een klein scherm minder stroom dan een grote en hoe hoger de resolutie, hoe meer energie een apparaat gebruikt. Let bij het gebruik op de helderheid van het scherm; deze kun je handmatig lager zetten. En als je naar bed gaat of niet thuis bent gebruikt de tv-ontvanger nog steeds stroom, ook als deze op stand-by staat. Dit geldt voor bijna alle apparaten: bespaar en zet alles wat je niet gebruikt uit!

Locatie

Drenthe

DiT is

Green Friday

Met deze 5 tips maak je langer gebruik van apparaten in jouw huis, zodat je minder snel nieuw hoeft te kopen