Drents bedrijf onderzoekt nieuwe recycletechniek


We kennen allemaal de PET-flessen; lever ze in bij de supermarkt en ze worden gerecycled. Maar veel plastic kan nog niet gerecycled worden. Bijvoorbeeld wanneer er kleurstoffen in zitten. Daar proberen ze bij CuRe Technology in Emmen verandering in te brengen.

CuRe Technology is een jong bedrijf dat ontsproten is aan Cumapol. Dit Drentse bedrijf verwerkt al jaren plastic (polyesters) tot nieuwe grondstoffen. Het liep tegen een probleem aan, vertelt Elsa Wanders van CuRe Technology: “We konden eigenlijk alleen doorzichtige polyesters recyclen; de welbekende doorzichtige frisdrankflessen bijvoorbeeld. Maar zodra er een kleurstof in zit verwerkt dan kunnen we er niks meer mee… Toen dacht onze technisch directeur: dit moet toch anders kunnen?” Hier begon de zoektocht naar nieuwe manieren om plastic te recyclen.

Innovatief kleurstoffen verwijderen

Er zijn meerdere bedrijven wereldwijd die bezig zijn met deze zoektocht. Maar vaak slurpen deze technieken energie, en worden veel chemische stoffen gebruikt. Bij CuRe doen ze dit anders: “Het unieke van dit concept is dat we het product-naar-productprincipe hanteren. We willen dat het plastic direct weer gebruikt kan worden in dezelfde producten. Dus bijvoorbeeld van textiel naar textiel, van tapijt naar tapijt.” Deze benaderingswijze is zo succesvol dat Coca-Cola inmiddels al interesse heeft getoond, om in de toekomst verzekerd te zijn van gerecycled PET van CuRe Technology.

Steeds iets duurzamer

Kleurstoffen kunnen verwijderen is een middel voor CuRe, maar niet het einddoel. Uiteindelijk wil CuRe de ‘cirkel'  rond krijgen. “Het plastic in de PET-flessen wordt nu bijvoorbeeld soms gebruikt in nieuwe flessen. Dat is duurzaam verantwoord omdat ze in theorie oneindig hergebruikt kunnen worden. Maar veel plastic wordt ook hergebruikt in jassen, textiel, autogordels of tapijt. Die worden niet meer gerecycled. Dus dan eindigt de cirkel.”

Duurzaam in Drenthe

Het Emmer bedrijf benadrukt hoe belangrijk samenwerking is: “We willen niet een bedrijf zijn waar je je afval kunt dumpen. Wij willen juist samen kijken: hoe kan dit nog circulairder gemaakt worden? Dat gaat over het uiteindelijke afval, maar ook over de productie. Welke stoffen gebruiken we nu zodat er straks zo min mogelijk afval overblijft?” Gemengde kunststoffen zijn namelijk een recycling-nachtmerrie voor afvalbedrijven.

“We zijn ervan overtuigd dat je het alleen niet redt.”

Op het Emmtec terrein werkt CuRe Technology daarom samen in een consortium. “Je hebt de hele keten nodig om het voor elkaar te krijgen.” Het consortium bestaat uit Morssinkhof Plastics, Cumapol, DuFor Resins, DSM Niaga en NHL Stenden. Duurzaamheid leeft in Noord-Nederland: “Op Emmtec zijn veel labfaciliteiten aanwezig. En we hebben veel contact met Chemport in Delfzijl." Veel bedrijven in het Noorden delen kennis op het gebied van duurzaamheid. Zo helpen ze elkaar verder.

Maar CuRe Technology staat nog maar aan het begin van de plannen: “De komende jaren finetunen we onze techniek in onze proeffabriek in Emmen. We kijken welke instellingen we nodig hebben bij verschillende reststromen, en we hopen dat we in de toekomst heel specifiek andere bedrijven kunnen helpen.” De ultieme droom: gesloten cirkels voor alle polyesters. En hoewel we daar nu nog niet zijn, is het goed dat steeds meer bedrijven en mensen zich hier mee bezighouden.


Plaats:

Emmen

DiT is

Elsa Wanders