Dutch Food Week: wat ligt er op jouw bord?


Foodies opgelet! Van 9 tot en met 16 oktober staat Nederland geheel in het teken van de positieve kracht van voedsel. Jammie! Tijdens de Dutch Food Week delen boeren, tuinders, ondernemers én wetenschappers hun enthousiasme, kennis en kunde over voedselproductie, innovatie, gezondheid en techniek.

'Wat eten we?’ Met die vraag nodigt de Dutch Food Week je uit om na te denken en in gesprek te gaan over voedsel. En dat gaat verder dan de inhoud van de andijviestamppot of de macaroni die je vanavond op het menu hebt staan. Wat te denken van de footprint die je met je maaltijd achterlaat? Of het productieproces van de groenten op je bord? Weet jij nog waar al dat lekkers vandaan komt? En hoe staat het met je kennis over voedselinnovatie? Wist je bijvoorbeeld dat er alternatieve vormen van eiwitten worden ontwikkeld, zoals uit veldbonen of insecten? Kortom: genoeg om over te praten en te leren!

Foto: Marcel J. De Jong

Van boer naar bord

“De Dutch Food Week is bedoeld om te inspireren, te informeren en elkaar te vinden”, vertelt Laura van Dijk, projectleider Dutch Food Week bij de provincie Drenthe. “Veel mensen weten niet meer goed waar hun eten vandaan komt; we zijn als maatschappij wat verder van het productieproces af komen te staan. Tijdens de Dutch Food Week worden de ontwikkelingen in de voedselsector in de schijnwerpers gezet. Zo wordt in Drenthe hard gewerkt aan toekomstgerichte landbouw, van boer naar
bord. Mooie ontwikkelingen in de voedselketen die we graag laten zien.”


Tijdens de Dutch Food Week worden de ontwikkelingen in de voedselsector in de schijnwerpers gezet

Week van het Nederlandse Voedsel

Tijdens de Dutch Food Week vindt ook de Week van het Nederlandse Voedsel plaats - een hele rits activiteiten georganiseerd door Drentse boeren en enthousiaste foodies. Het doel: het grote publiek aansporen om bewuster te kiezen voor producten van Nederlandse bodem. Laura: “Vaak pakken we in de supermarkt wat voor handen ligt: sperziebonen uit Kenia, avocado’s uit Chili, tomaten uit Spanje. Maar waarom zou je dat doen als je net zo goed lokale producten kunt kopen? Dat is veel duurzamer en je steunt er bovendien de voedselproducenten uit je eigen omgeving mee. Je hebt dan in december misschien geen aardbeien, maar wel andere lekkere producten.”

Durf anders te eten

“Het gaat erom dat je eens anders durft te eten en nieuwe dingen uitprobeert”, vertelt Laura. “Er valt genoeg lekkers uit je eigen omgeving te halen om een voedzame én lekkere maaltijd mee te bereiden. Eerlijker en duurzamer krijg je het niet, want het is voedsel van hier en nu. Ga eens op ontdekkingstocht in je eigen regio, maak een fietstochtje langs al die kraampjes aan de weg met groente, fruit en eieren, of bezoek een boerderijwinkeltje. En denk er eens over na: wat zou je eten als je alleen maar in Nederland geproduceerde ingrediënten zou gebruiken?”

Inspiratie opdoen?

Tijdens de Dutch Food Week is er in heel Nederland voor jong en oud van alles te doen en te beleven rondom voedsel; of je nu een stevige carnivoor bent of een die hard veganist. Neem eens een kijkje op een ‘slimme boerderij’, pluk je eigen fruit in een fijne boomgaard of ga een middag op foodcamp.

Ben je ondernemer in de voedselindustrie? Pak dan je podium en organiseer je eigen activiteit. Kijk op www.dutchfoodweek.nl hoe je dat doet. Meer informatie over de Week van het Nederlandse Voedsel vind je op: www.weekvanhetnederlandsevoedsel.nl

Locatie

Drenthe

DiT is

Laura van Dijk
Projectleider Dutch Food Week - provincie Drenthe

Ga naar

Er valt genoeg lekkers uit je eigen omgeving te halen om een voedzame én lekkere maaltijd mee te bereiden. Eerlijker en duurzamer krijg je het niet, want het is voedsel van hier en nu.