Duurzaam vergaderen tussen de planten bij Dwingelderheem


In hartje Drenthe kun je vergaderen op een wel heel bijzondere locatie. Het is een plek met aandacht voor de natuur, dat zie je. Naast de inheemse bomen, planten en bloemen heeft deze onderneming ook een groene bedrijfsfilosofie. In dit blog lees je hoe iets wat je niet altijd ziet, wel degelijk impact kan hebben op de wereld. Inge Dijkinga uit Dwingeloo vertelt vol passie over haar biologische, fairtrade en duurzame onderneming; Dwingelderheem.

 Leestijd: 3 minuten

Inge Dijkinga verhuisde in 2017 samen met haar man naar Dwingeloo. “We waren opzoek naar een huis waar veel buitenruimte bij zat, ik zocht als fotograaf een woning waar ik ook een fotostudio kon starten. We vonden deze boerderij met grote schuur van 300 vierkante meter in de tuin. Al snel kwamen we op het idee om onze plek te delen met andere mensen, en de oude koeienstal uit 1972 om te toveren tot een vergaderruimte”, vertelt Inge.

Vergaderen in de natuur

De afgelopen vier jaar bloeide Dwingelderheem uit tot een bijzondere vergaderlocatie voor bijvoorbeeld woningcorporaties, zorginstellingen, natuurbeschermingsorganisaties of politieke partijen. Hier vergaderen ze of volgen ze trainingen en workshops. “Terwijl binnen vaak hard wordt gewerkt, zie je via de grote ramen de grote natuurtuin met inheemse bomen, planten en wilde bloemen. En natuurlijk de bijen, vlinders en vogels die daarop afkomen.”

Een rustpunt voor mens en dier, dat is wat Dwingelderheem graag wil zijn

In het midden van de natuurtuin vind je een ronde natuurvijver met een bodem van leem. Een grondsoort die van nature voorkomt in Drenthe. “In de pauzes kunnen mensen een stukje wandelen of genieten van de rust bij één van de vele mooie plekjes in de tuin”, zegt Inge.

After lunch kick

Voor het maken van de lunch duikt de eigenaresse zelf de tuin in; in de kas achter het huis plukt ze de benodigde ingrediënten om de gasten van een voedzame maaltijd te voorzien. “Ik zaai veel groente en fruit zelf, dat kost veel tijd maar dat heb ik er graag voor over”, lacht ze.

Producten die Inge zelf niet verbouwt, koopt ze zoveel mogelijk lokaal in. Altijd biologisch en vegetarisch. “Door geraffineerde producten te vervangen voor volwaardige voedingswaren, zorg ik ervoor dat mensen geen after lunch dip krijgen. De bloedsuikerspiegel blijft dan stabiel. En ik motiveer mensen altijd om een stukje te wandelen, zo haal je meer effectiviteit uit je dag. Het eten dat overblijft, krijgen bezoekers in een ‘foodiebag’ mee naar huis zodat we niks verspillen.”

Filosofeer je groen

Dat de omgeving groen is zie je, dat het eten voedzaam is proef je. Maar er zijn meer groene stappen gezet bij deze vergaderlocatie. “We hebben 18 zonnepanelen op het dak, een oplaadpunt voor elektrische auto’s naast ons huis en biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen. In de vergaderruimte hebben we toiletrollen van ‘The Good Roll’, zij doneren een deel van de winst aan waterputten in derdewereldlanden.”

“Daarnaast gaan we spaarzaam om met verpakkingsmaterialen en gebruiken we zo min mogelijk plastic. Producten die we niet lokaal kunnen kopen, zoals koffie en thee, moeten altijd fairtrade zijn. Zodat mensen in ontwikkelingslanden er eerlijk voor beloond worden.” Omdat Inge haar hele leven al bezig is met duurzaamheid, is het voor haar een logische stap om dit ook in haar bedrijf voort te zetten. “Ik ben zelf grootgebracht met dit bewustzijn, voor mij is het heel normaal om zo te leven.”

Materialen met een nieuw leven

Voor het verder uitbouwen van Dwingelderheem zoekt Inge zoveel mogelijk naar gebruikt materiaal. “Ik was al heel lang opzoek naar een bar voor ons overdekte terras, uiteindelijk duurde het anderhalf jaar voordat ik een gebruikte bar vond in Giethoorn. Die krijgt bij ons nu een tweede leven. Dit doen we ook met isolatiemateriaal en eigenlijk met alle spullen die we nodig hebben.”

“Ik heb altijd zoekopdrachten openstaan op Marktplaats. Het liefst in de buurt, zodat je niet heel Nederland door hoeft met je aanhangwagen, dan is de duurzaamheidsgedachte natuurlijk weg. Het kost wat meer tijd, maar uiteindelijk vind je altijd wat je nodig hebt”

Locatie van Meerwaarde

Dwingelderheem is aangesloten bij het initiatief ‘Locaties met Meerwaarde(n)’. Een platform dat verschillende bijzondere vergaderlocaties aanbiedt. “Dit zijn altijd inspirerende plekken die maatschappelijk verantwoord ondernemen en meerwaarde hebben voor natuur, cultuur en/of mens. Als een boeking via hen loopt, wordt er een goed doel gesteund. En mensen betalen er niet extra voor. Wij zijn nu nog de enige locatie in het Noorden”, legt Inge uit.

Deze plek geeft zoveel rust en maakt me nog altijd blij. Als anderen hier met een glimlach rondlopen weet ik het zeker; wat is er nou mooier dan het delen van dit stuk land?

Duurzame Dromen

Hoewel Dwingelderheem al heel duurzaam is, hebben ook zij nog steeds duurzame dromen voor de toekomst. “We zijn bezig met een meerjarenplan om nóg meer te verduurzamen. We onderzoeken nu bijvoorbeeld hoe we onze Co2-uitstoot verder kunnen verminderen. Qua stroom zijn we al zelfvoorzienend, maar we willen ook volledig van het gas af, door bijvoorbeeld een zonneboiler aan te schaffen. Door het afgelopen jaar liepen we wat vertraging op maar zodra alles weer wat loopt gaan we verder met ons plan”, vertelt Inge vastberaden.

Ben je benieuwd naar de duurzame onderneming van Inge of wil je ook vergaderen in het groen? Op de website van Dwingelderheem vind je meer informatie en kun je contact opnemen of bekijk Instagram voor meer sfeerbeelden.

Locatie

Dwingeloo

DiT is

Inge Dijkinga

Ga naar

Mijn droom is om een plek te zijn vol rust waar mensen zich verwonderen over hoe we alles aanpakken. Ik hoef mensen niet te hervormen of ze iets te leren, ik hoop alleen door onze manier van leven mensen te prikkelen – Inge Dijkinga