Duurzaam vakantiepark dat opgaat in de Drentse natuur


Dat je voor het vakantiegevoel niet per se het land (of de provincie) uit hoeft en we hiermee veel CO2-uitstoot voorkomen, ontdekten we massaal tijdens de pandemie. Of misschien wist je dit al. Het Land van Bartje in Ees is zo’n vakantiebestemming. In deze groene omgeving lijkt duurzaamheid bijna vanzelf te gaan. Maar niets is minder waar. Ook hier vraagt duurzaamheid om een duidelijke visie, strategische keuzes en concrete acties. Hans Oudshoorn weet er als projectmedewerker en duurzaamheidscoördinator alles van. Lees in deze blog hoe het vakantiepark zowel van buiten als van binnen aan het vergroenen is.

Leestijd: 3 minuten

Rust, natuur en ruimte; Het Land van Bartje wil een vakantiebeleving midden in de natuur bieden. Voor huiseigenaren en vakantiegangers. Om het park niet alleen te vullen met zichtbaar groen, maar ook ‘groen’ te worden in gedrag en keuzes, startten ze daarom in 2012 als eerste Landal-park met het verkrijgen van de Green Key – een duurzaamheidslabel in de recreatiebranche. Het afgelopen jaar deden ze mee aan het Koploperproject om van perspectief te wisselen en inspiratie op te doen buiten de eigen branche. “We zijn graag zelf initiatiefnemer in nieuwe ontwikkelingen, zeker als het gaat over groenstructuur en duurzaamheid. Daarom lopen we vaak voorop”, vertelt Hans trots. In onderstaande video laat hij een aantal voorbeelden zien.

Benieuwd hoe ze dit aanpakten? Lees dan ook verder onder de video.

Investeringen die direct geld opleveren

Veel kleine aanpassingen in de technische voorziening verdienden zich snel en simpel terug. Voorbeelden die Hans noemt zijn de energiebesparende douchekoppen, de automatische warmteregelaars op de thermostaten in de bungalows en het isoleren van de cv-ketel bij het zwembad. “Maar ook bijvoorbeeld het overgaan op led-verlichting; dit levert zowel een mooie energiebesparing op, als een besparing op manuren. We hoeven er nu veel minder vaak naartoe om een lamp te vervangen”, vult hij aan.

De grotere investeringen laten soms wat langer op zich wachten: “Bijvoorbeeld als iets nog niet aan vervanging toe is. Dat zijn wel overwegingen die je meeneemt. Maar bijvoorbeeld ook bij investeringen die bij Landal liggen. Vaak worden de grotere acties gelijk bij alle Landal-parken geïmplementeerd. Het is een grote organisatie, dus die moeten goed begroot zijn. Het duurt dan soms iets langer, maar het effect is ook gelijk groot.”

Van monocultuur naar diversiteit in de groenstructuur

“Als je een tijd terug op de kaart keek, dan waren we een stip op de Hondsrug. Maar nu zie je in en om het park steeds meer het verloop van bos naar veld en beekdal. Het park gaat dus steeds meer op in de natuur”, zegt Hans. Om dit te realiseren zijn de nodige omvormingen gedaan. “Bij het voorterrein en het terrein bij het hoofgebouw lagen eerst grasveldjes en in verhouding veel asfalt. Nu loop je er langs een kleurrijke bloementuin. Verder zaaien we nu weide- en bloemenmengsels langs de borders om enerzijds het onkruidbeheer te beperken en anderzijds de biodiversiteit te vergroten.

We waren een stip op de Hondsrug, maar nu zie je steeds meer het verloop van bos naar veld en beekdal

Ook wordt de monocultuur aangepakt. “Op het park staan veel dezelfde soorten bomen en struiken. Daar willen we meer diversiteit in aanbrengen. Oude bomen die gekapt moeten worden vanwege de veiligheid, vervangen we voor een andere soort”, legt hij uit. “Andere voorbeelden zijn de nieuwe adventure golfbaan en pumptrackbaan. Deze zijn omgeven met groen en gemaakt met duurzame en natuurlijke materialen.”

Recreatief én educatief

Bij Het Land van Bartje zetten ze de natuur niet alleen in als vorm van vermaak en recreatie; ze grijpen ook de kans om mensen in beweging te brengen en ze kennis te laten maken met de natuur. “Er zijn best veel gasten die weinig in de natuur komen. We werken daarom ook samen met Natuurmonumenten. We stimuleren gasten om wandelend of fietsend de natuur en omgeving te verkennen. En we organiseren tochten in een paardentram. Voor de kinderen is er ‘Bushcraft’, daar leren ze bijvoorbeeld kruiden te herkennen, beestjes te zoeken en we leggen uit hoe het landschap is gevormd.”

Duurzaam en lokaal inkopen

Naast Natuurmonumenten werken ze samen met verschillende lokale ondernemers. “We verkopen producten van Lekker Hip en Lekker Drents, die komen van een dagbesteding uit de buurt. En bij al onze inkopen letten we op het MVO-beleid van onze toeleveranciers. Zo hebben het linnen, de werkkleding en de meubels de nodige duurzaamheidslabels”, somt Hans op. “En voor de schoonmaak gebruiken we ozonwater; dat verandert na 24 uur weer in gewoon drinkwater.”

Uitdagingen voor de toekomst

Een boel mooie voorbeelden, maar er zijn ook nog uitdagingen. “Aan afval scheiden hebben we nog wel een uitdaging. Op het park kunnen we nog maar deels scheiden. We willen bijvoorbeeld graag plastic en luiers scheiden, maar dat is ontzettend kostbaar. Het bedrijfsleven wordt niet gesubsidieerd, dus we moeten een flink gat dichten. Pas als de hele organisatie in een keer omgaat en bijvoorbeeld ook andere parken in de omgeving ditzelfde willen, wordt het misschien rendabel.”

We willen graag plastic en luiers scheiden, maar dat is ontzettend kostbaar

Een andere ambitie die Landal zichzelf stelt, is om in 2030 energieneutraal te zijn. “Dit is een stevige ambitie. We kijken daarom bijvoorbeeld al naar hoe we op ons hele park van het gas kunnen. Zonnepanelen zijn een optie, maar dan moeten we eerst de daken vervangen”, zegt Hans. “Om het hogere doel te bereiken, is het belangrijk dat we elkaar opzoeken. Dit begint soms met kleine stapjes. Maar als je een plan maakt, dit uitvoert en een stip op de horizon zet. Dan kom je wel vooruit”, tipt hij.