Duurzame bloemen: zo vind je ze!


Valentijnsdag staat voor de deur. Voor veel mensen het moment om een boeketje bloemen of een bos rozen bij de bloemist te kopen. Romantisch, maar is het ook duurzaam? En als we duurzame bloemen willen, zijn deze eigenlijk wel verkrijgbaar? Eline Houtkamp van Bloem en Oogst teelt duurzame bloemen op haar akker in Wapserveen en vertelt waar je op moet letten als je op zoek gaat naar een duurzaam boeket.

Leestijd: 2 minuten

Veel mensen staan er niet bij stil dat de sierbloemteeltsector milieuvervuiling met zich meebrengt. Zo worden er pesticiden gebruikt om de planten te beschermen tegen ziektes, gaat het gepaard met een hoog waterverbruik en kost het veel energie om bloemen in kassen te telen, als je kiest voor bloemen buiten het seizoen. Daarnaast worden veel bloemen geteeld in het buitenland (veel kilometers, dus veel CO2-uitsoot) waar de arbeidsomstandigheden aan een lagere standaard dan die in Nederland hoeven te voldoen. En dan hebben we het nog niet gehad over het (plastic) verpakkingsmateriaal die om de boeketten zitten. Kortom: tijd voor duurzame bloemen!

Op de kracht van de zon

Eline begon in het najaar van 2017 met haar kleinschalige bloementeelt. Op haar 8000 vierkante meter tellende akker teelt ze bloemen en planten van april tot en met oktober. Eline: “Mijn bloemen groeien op de kracht van de zon, daar kies ik bewust voor. Het kweken in een verwarmde of verlichte kas wil ik niet vanwege het grote energieverbruik dat hiermee gepaard gaat.”

“Ik wil zo efficiënt mogelijk omgaan met onze natuurlijke bronnen. Ik frees of ploeg mijn akker bijvoorbeeld niet omdat dit de bodemstructuur beschadigt. De dikke compostlaag breng ik op de graslaag aan, waardoor de graslaag verteert met behulp van het bodemleven (wormen, bacteriën en schimmels). De bodem blijft intact en behoudt alle voedingstoffen, waardoor de planten in het seizoen sterker groeien.”

Waar herken je duurzame bloemen aan?

“Er is een aantal keurmerken voor duurzame bloemisten en telers zoals de Barometer Duurzame Bloemist en het MPS-keurmerk, wat staat voor Milieu Programma Sierteelt. Bij het eerste keurmerk kijken ze naar de inrichting van de winkel, welke bezorgauto en verpakkingsmateriaal er wordt gebruikt, maar niet of de bloemen ingekocht zijn bij een duurzame teler. De bloemen kunnen dus nog steeds resten bestrijdingsmiddelen bevatten.”

“Het is altijd beter dan de gangbare teelt, maar het MPS-keurmerk geeft de meest duurzame manier van telen weer. Dan heb je nog het keurmerk van Skal, deze instantie controleert de biologische land- en tuinbouw. Ik ben officieel nog in omschakeling naar biologisch. Vanaf januari 2022 mag ik de term biologisch naar buiten communiceren van Skal.”

“Ik zou graag willen leveren aan lokale bloemisten. Hiermee heb je de kleinste voetafdruk en de minste uitstoot.”

Waar vind je ze?

“Helaas zijn er nog maar weinig gecertificeerde biologische bloemen beschikbaar bij kwekers, groothandels en veilingen, dus het is ook lastig voor bloemisten om ze te verkopen. Om het percentage biologische bloemen te verhogen, is het nodig dat er meer biologische telers bijkomen of dat gangbare telers omschakelen. Ik zou graag willen leveren aan lokale bloemisten. Hiermee heb je de kleinste voetafdruk en de minste uitstoot. Hoe te gek is het, als je bij kunt dragen aan de biodiversiteit en de schade aan de natuur kunt beperken? Dan maak je mensen nóg blijer met bloemen.”

Hoe kun je als consument bijdragen?

“De kracht zit ‘m in het stellen van vragen. Dan krijgt het draagvlak. Vraag de bloemist naar bloemen met het MPS-keurmerk of vraag naar biologische bloemen. Hoe meer ernaar gevraagd wordt, des te meer de bloemist ernaar op zoek gaat. En als je straks voor Valentijn bloemen gaat kopen, kijk dan even of jouw rode roos een keurmerk heeft. Of vraag even naar een papieren hoes in plaats van plastic.”

Wil je meer weten over de werkwijze en het bedrijf van Eline? Ga dan naar www.bloemenoogst.nl


Locatie

Wasperveen

DiT is

Eline Houtkamp, Bloem en Oogst

Ga naar

“Hoe te gek is het, als je bij kunt dragen aan de biodiversiteit en de schade aan de natuur kunt beperken? Dan maak je mensen nóg blijer met bloemen.” – Eline Houtkamp