Het Energiefonds Drenthe levert bijdrage aan Drentse klimaatdoelstellingen


Wil je als bedrijf, stichting, (sport)vereniging of buurthuis verduurzamen maar weet je niet hoe je dit moet financieren? Het Energiefonds Drenthe helpt. Dit doen ze door bijvoorbeeld zonnepanelen, ledlampen, isolatie of een warmtepomp te financieren. Met deze maatregelen bespaar je niet alleen geld, je levert ook een waardevolle bijdrage: in het verduurzamen, besparen van energie en reduceren van de CO₂-uitstoot.

 Leestijd: 4 minuten 
Het Energiefonds Drenthe van de provincie Drenthe financiert al ruim tien jaar verschillende projecten die bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Guido Hoek is fondsmanager en vanaf dag één betrokken: “Wij helpen iedereen met een KVK-nummer die in Drenthe gevestigd is én graag wil verduurzamen. Als iemand de middelen niet heeft en een bank de vraag niet op zich neemt, dan starten wij de financiering. Dat kan vaak al binnen 24 uur,” legt Guido uit.

Scope verbreden

Het Energiefonds Drenthe veranderde deze maand van naam, omdat de voormalige Drentse Energie Organisatie (DEO) bij sommige mensen de associatie van energieleverancier opriep. Guido: “Deze verwarring is nu de wereld uit. Naast de naamwijziging hebben we ook inhoudelijk onze scope verbreed. Tot vorige maand hielden we ons bezig met de energietransitie: alles wat te maken heeft met energiebesparing of duurzaam opwekken. Vanaf nu pakken we ook veel meer circulaire projecten op. Circulariteit draagt immers ook bij aan het verminderen van de CO₂-uitstoot.

Meebewegen met de markt

Toen het Energiefonds tien jaar geleden werd opgericht, stonden veel energieprojecten nog in de kinderschoenen. “In 2012 financierden we het eerste zonnepark in Drenthe, ook dachten we mee met de ontwikkelaar en notaris over hoe het project opgepakt kon worden. Bij het tweede zonnepark moesten we de bank nog uitleggen dat er aan de financiering geen risico vastzat. Een groot verschil met nu, want tegenwoordig vechten banken elkaar de tent uit als er een voorstel ligt voor een zonnepark. Als Energiefonds Drenthe zijn we in die gevallen dus bijna niet meer nodig. Zo schuif je steeds een beetje op en beweeg je mee met de markt: we kijken waar de vraag is, waar marktfalen ontstaat en hoe we de Drentse energietransitie in beweging kunnen houden.”

We kijken waar de vraag is, waar marktfalen ontstaat en hoe we de Drentse energietransitie in beweging kunnen houden

Circulaire projecten

Guido hoopt dat de circulaire projecten dezelfde transitie doormaakt als de zonprojecten, zodat circulariteit ook steeds normaler wordt. “Een mooi en eenvoudig voorbeeld is het hergebruiken van bestaande units, zoals op de foto hieronder. Deze units zijn jarenlang gebruikt als klaslokaal en krijgen nu een tweede leven als kantoor bij een nieuw bedrijf. En daarnaast helpen we ondernemers van een bedrijf dat een nieuwe fabriek bouwt: zij richten zich op het produceren van 100% circulair isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van reststromen uit de bos- en tuinbouw. Een mooie manier van hergebruik en dit isolatiemateriaal is straks een duurzamer alternatief voor bijvoorbeeld PUR-schuim.”

Waterstof regio van Noord-Nederland

Een ander mooi voorbeeld is het autorijden op waterstof. “We constateerden dat er een soort kip-ei-verhaal gaande was: als je wilt rijden op waterstof dan heb je tankstations nodig, maar als er nog geen waterstofauto’s zijn, ga je ook geen tankstations bouwen. Daarom werken we samen met Resato en OrangeGas aan een dekkend netwerk van goedkopere waterstofvulpunten voor auto’s. Resato ontwikkelde dit vulpunt in de basis voor bedrijven met een eigen wagenpark. Wij leveren nu een bijdrage aan de waterstofvulpunten zodat deze ook bij lokale tankstations worden geplaatst en ze voor iedereen toegankelijk zijn. We financieren zowel de vulpunten als de ondernemers die een waterstofauto willen aanschaffen. Het eerste vulpunt is vorige maand geopend in Assen en volgend jaar is het mogelijk in heel Drenthe op tien minuten afstand van je huis je waterstofauto te vullen,” vertelt Guido enthousiast.

Soorten leningen

Hoe werkt zo’n financiering nou precies? “Iedereen met een KVK-nummer in Drenthe kan een energielening bij ons aanvragen. Het financieringsaanbod bestaat uit drie keuzes: Energie Lening Drenthe, Energie Lening Plus en de Maatwerk financiering. We financieren 50% tot 75% van de investering. En het financieringsbedrag loopt op van 5.000 tot maximaal 2,5 miljoen met een looptijd van vijf, tien of vijftien jaar om af te lossen. Het leuke is dat we hiermee zowel de kleine als de grotere projecten kunnen ondersteunen. Zo kunnen ondernemers makkelijker iets betekenen in het reduceren van de CO₂-uitstoot.” Al 208 miljoen werd geïnvesteerd, voornamelijk in Drentse bedrijven. Guido: “Daar zijn we ontzettend blij mee want we reduceren daardoor niet alleen de CO₂-uitstoot, maar het creëert ook werkgelegenheid. Veel bedrijven gaan namelijk naar een lokale leverancier.”

Slag naar verduurzaming

“Er moet natuurlijk nog steeds veel gebeuren op het gebied van duurzaamheid, maar doordat verschillende bedrijven, organisaties of verenigingen actie ondernemen zorgt dat wel voor allemaal kleine duurzame druppeltjes in Drenthe. Samen vormen we een vlek wat andere mensen ook weer op ideeën brengt. Het is belangrijk dat we met zijn allen iets doen aan de opwarming van de aarde; dat we niet meer aan het fossiele infuus liggen, maar werkelijk de slag naar verduurzaming maken. Hoe klein of hoe groot deze ook is,” sluit Guido af.

Wil je meer weten over de werkwijze van het Energiefonds Drenthe? Lees meer via hun website of volg het fonds via LinkedIn.

Locatie

Drenthe

DiT is

Guido Hoek 
Fondsmanager - Het Energiefonds Drenthe

Er zijn genoeg duurzame ideeën en initiatieven in Drenthe maar waar veel projecten op stranden zijn: kennis en geld. Daarom is het Energiefonds Drenthe opgericht