Energiezuinig wonen in een duurzaam gebouwd ECO15-huis


Een energiezuinig huis bouwen? Een Eco15-huis is gemaakt van ecologische bouwmaterialen en is ‘passief gebouwd’: energiezuiniger kan bijna niet. Sterker nog, een ECO15-huis is wellicht hét antwoord op klimaatverandering. Dat vinden Sophie Schäfer en Ruud Room, de makers en bedenkers van het concept. Momenteel levert dit architectenechtpaar in Assen het eerste ECO15-huis van Nederland op.

 Leestijd: 4 minuten

Bij de bouw van een ECO15-huis komen twee werelden samen: energiezuinig wonen en duurzaam bouwen. Het huis wordt gebouwd met natuurlijke, herbruikbare materialen die milieuvriendelijker zijn dan de gangbare bouwmaterialen. Dat betekent dat er minder CO₂-uitstoot plaatsvindt om het te produceren. Ruud: “Daarnaast is het huis passief gebouwd. Dit houdt in dat het een zeer energiezuinige woning is, die grotendeels wordt verwarmd door de zon. Omdat in dit soort woningen de warmte behouden blijft, heeft het nauwelijks energie nodig om op temperatuur te blijven. Goede isolatie is hierbij het sleutelwoord.”

Comfortabel binnenklimaat

Voor de constructie van de woning in Assen gebruikt het echtpaar hout, maar niet zoals we dit gewend zijn. Ze passen CLT-hout toe; dat is massief hout dat kruislings is verlijmd. Zo ontstaan er massieve houten wanden en verdiepingsvloeren van wel achttien centimeter dik. Sophie: “In vergelijking tot een ‘normaal’ nieuwbouwhuis, passen we daarnaast twee tot drie keer zoveel isolatie toe. Voor de gevel in Assen gebruiken we een draagconstructie van CLT-hout met 28 centimeter houtvezelisolatie.”

In de zomer houden de dikke muren de woning lekker koel. Daarnaast is de woning kierdicht wat er in de winter juist weer voor zorgt dat de warmte binnen blijft en de kou buiten. “Vergelijk het maar met een thermoskan”, schetst Sophie. “Je levert een klein beetje woonoppervlakte in, maar krijgt daar een zeer laag energieverbruik en een gezond en comfortabel binnenklimaat voor terug.”

“Wat je niet verbruikt, hoef je niet op te wekken”

Hoe zit het met het energieverbruik?

Een ECO15-huis verbruikt bijna geen energie voor verwarmen. Omdat de zon het huis door instraling verwarmt, zijn er geen ingewikkelde en kostbare installaties nodig zoals zware warmtepompen met vloerverwarming waarvan het hoge verbruik gecompenseerd moet worden met zonnepanelen. Volgens Ruud een goede reden om juist voor passief bouwen subsidies te verstrekken: “In Nederland word je min of meer door regelgeving verplicht om oplossingen te zoeken in installaties. Vaak geven ze hier ook subsidies voor. Maar bouw je een energiezuinig huis, dan hoef je die installaties helemaal niet aan te schaffen. Want wat je niet verbruikt, hoef je niet op te wekken. Het zou zinvoller zijn om subsidies te verstrekken voor passief bouwen.”

Druppel op een gloeiende plaat

Ruud en Sophie onderscheiden zich al jarenlang met de passief bouwen-methode. Omdat deze manier van bouwen nog afwijkt van de standaard, is het vaak lastig om aannemers mee te krijgen. Daarom besloten Ruud en Sophie anderhalf jaar geleden het heft in eigen handen te nemen en het bouwbedrijf Rens Ontwikkeling op te richten. Ruud: “Als hoofdaannemers kunnen we deze woningen nu zelf realiseren.”

De intrinsieke motivatie om klimaatverandering tegen te gaan, is groot. “Wij voelen het als onze roeping om gebouwen te ontwerpen waarbij de CO₂-voetafdruk zo laag mogelijk blijft. Dit doen we door passief bouwen te combineren met ecologische bouwproducten. Het is misschien nog geen druppel op een gloeiende plaat, maar alle kleine beetjes helpen”, motiveert hij.

“Het vraagt om een andere manier van denken. Met de woning in Assen laten we zien dat het werkt”

Beschikbaar voor iedereen

Naast het ECO15-huis in Assen is het echtpaar bezig met meerdere woningen in Emmen, Nieuw-Weerdinge en Beilen en ook een aantal buiten Drenthe. “Deze manier van bouwen zien wij als de toekomst. Het vraagt wel om een andere manier van denken. Daarom laten we met de woning in Assen zien dat het werkt”, zegt Sophie. “Uiteindelijk willen we ook toewerken naar seriematige bouw, in opdracht van corporaties en gemeenten om het zo ook toegankelijk te maken voor bijvoorbeeld de huursector. We vinden het belangrijk dat een passief gebouwd huis voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar wordt.”

Wil je meer weten over het ECO15-huis of passief bouwen? Neem dan een kijkje op www.rensarchitecten.nl

Locatie

Drenthe

DiT is

Sophie Schäfer

We vinden het belangrijk dat een passief gebouwd huis voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar wordt