Flower Happiness in je huis, tuin en leven brengen


Een echte flowerlover of bloemenboerin, noemt ze zichzelf. Annemarije Mellema uit Hoogeveen schreef in 2020 een boek over haar grootste passie: duurzame bloemen. Met haar boek Flower Happiness en inmiddels goed bekeken Instagramaccount trakteert ze je op instructievideo’s, handige weetjes, en prachtige foto’s. Al nieuwsgierig? Lees in dit blog wat volgens Annemarije een bloem duurzaam maakt en hoe zij haar weg hierin vond. En met haar tips start ook jij eenvoudig een leven vol Flower Happiness.

 Leestijd: 3 minuten

Als ze boven uit het raam kijkt, kan ze bijna haar tuin zien. Annemarije woont met haar gezin in Hoogeveen. Haar bloementuin ligt in Fluitenberg. Bij haar tuin heeft ze inmiddels een grote schuur die ze op vaste momenten openstelt voor bezoekers. “Van hieruit verkoop ik mijn boeketten, maar mijn grootste doel is toch wel mensen te inspireren om zelf bloemen te kweken op duurzame wijze. Via Instagram laat ik vanuit mijn eigen tuin zien hoe je dit aanpakt en als het straks weer mag, geef ik hier workshops”, vertelt ze trots.

Schone bloemen uit Annemarije’s bloementuin

Als bloemiste haalde Annemarije haar bloemen altijd van de veiling. “Veel bloemen die van de veiling komen, worden van ver ingevlogen en voor het kweken gebruiken ze vaak veel bestrijdingsmiddelen.” Met het oog op ‘de groene toekomst’ volgde ze daarom een aantal jaren geleden een opleiding voor het duurzaam kweken van bloemen en startte ze haar eigen bloementuin. “Nu haal ik voor mijn boeketten, bruidswerk, rouwbloemwerk en workshops schone bloemen uit mijn eigen tuin. Hier kreeg ik zoveel positieve reacties op, en mensen die me vroegen hoe ik dat doe, dat ik dacht: ‘Ik ga er een boek over schrijven!’”

Een duurzame bloem wat is dat?

Annemarije vertelt dat zelf duurzaam bloemen kweken vooral gaat over de producten die je gebruikt. “Veel mensen gebruiken bijvoorbeeld kunstmest. Dat lijkt het goed te doen, want je plant krijgt echt een boost. Maar er zitten bijvoorbeeld veel zouten in, waardoor je als het ware je bodem vergiftigt en daarmee ook je plant. Ik gebruik daarom alleen biologische producten en natuurlijke materialen, zoals wormen en voedingsstoffen op zeewierbasis en algen.”

Krioelen in het wormenhotel

“Als je me een paar jaar geleden had verteld: ‘jij krijgt een wormenhotel’, dan had ik je waarschijnlijk heel hard uitgelachen”, lacht ze. Toch heeft ze er inmiddels een in haar tuin. “Wormen zijn fantastisch voor je bodem. Het hotel is eigenlijk een soort compostbak waar je je etensresten in doet, en daar doe je dan wormen bij die dit composteren. Zo krijg je dus hele goede compostgrond en de wormen kun je weer in je tuin verspreiden.”

Als je me een paar jaar geleden had verteld: ‘jij krijgt een wormenhotel’, dan had ik je waarschijnlijk heel hard uitgelachen

Een tuin vol leven

De biodiversiteit is in Annemarije haar tuin flink toegenomen. En daar geniet ze van: “Natuurlijk hebben we in Drenthe het geluk dat we ruimte en veel natuur hebben, maar het is echt waar: als je zomers bij mij door de tuin loopt, dan barst het van de vogels, vlinders, bijen en hommels. Het bodemleven is dus ook heel gezond. Dat zie je niet direct, maar zet je een schop in de grond, dan ontdek je de wereld aan insecten en wormen. Daar komen soms helaas ook molletjes op af, en reetjes en konijntjes die van mijn plantjes eten, maar dáár ga ik natuurlijk niet over klagen.”

Zelf duurzaam bloemen kweken

‘De perfecte combinatie’, noemt ze het. “Als je zelf duurzaam bloemen kweekt, help je de natuur én je doet zelf wat leuks!” En dat kan in elk seizoen. Zo kun je in mei nog heel goed dahlia’s planten en zinnia’s en amaranthus zaaien. “Dat zijn echte zomerbloeiers”, vertelt ze. “En in de zomer kun je je bijvoorbeeld al lekker inlezen en beginnen met het uitkiezen van de bloembollen die je einde zomer de grond in doet.”

Met haar DIY’s, doe-het-zelftips, helpt ze daarnaast om je eigen bloemen ook in huis te halen, zodat je niet alleen je tuin verrijkt, maar ook je (t)huis. “En die bloemen kun je natuurlijk ook weer uitdelen. Je maakt anderen er blij mee en laat zien hoe je op een leuke en niet ingewikkelde manier je steentje bij kan dragen.”

Drie tips van Annemarije

“Allereerst: Ga ervoor! Haal een zakje zaad en wat aarde en probeer eerst gewoon iets kleins uit. Ga daarna verder vanuit je successen.”

“Een leuke huis-tuin-en-keukentip vind ik het glazen potje, dat je vast over hebt van de appelmoes of je rode kool, deze werkt perfect als een soort kweekkasje. Zet het glazen potje over een net gezaaid plantje dat nog heel klein is en zorg dat er nog net wat lucht onderdoor kan komen. Het plantje is dan beschermd en kan groeien in de warmte.”

“En mijn derde tip: de natuur zelf geeft ook heel veel gratis cadeautjes! Kijk maar eens om je heen. Er is zoveel moois te zien en te ontdekken, en dat groeit allemaal zonder dat wij daar wat aan doen.”

Meer tips van Annemarije? Kijk op www.flowerhappiness.nl en volg Flower Happiness op Instagram.

Locatie

Hoogeveen en Fluitenberg

DiT is

Annemarije Mellema

Ik vind de natuur zo iets kostbaars. Ik kan daar enorm van genieten. Dat moet wel blijven bestaan. Ook voor mijn kinderen, en voor hun kinderen en daarna – Annemarije Mellema