Hoeveel plastic smeer jij op je lijf?


Even tellen: met hoeveel producten spuit, smeer of zeep jij je op een dag in? Tel je het aantal keren dat je je handen wast, je tandenpoetst of je lippen invet ook mee? En van hoeveel van deze producten weet jij hoe schadelijk ze zijn voor het milieu of je gezondheid? Het antwoord is (nóg) erger dan je waarschijnlijk denkt. We leggen je uit waarom.

Leestijd: 2 minuten

Microplastics. Je hebt er misschien weleens over gehoord of gelezen. De Keuringsdienst van Waarde maakte er, vanwege de bijzondere vorm van vervuiling, zelfs een uitgebreide aflevering over. Conclusie: grote kans dat in bijna al jouw verzorgingsproducten van deze microplastics zitten. Uitzichtloos? Dat gelukkig niet.

Dit zijn microplastics

Met het blote oog zie je ze niet in je dagcrème. Microplastics zijn plastic deeltjes die van microscopisch klein tot 5 millimeter groot kunnen zijn en vervullen vaak een belangrijke functie in verzorgingsproducten. Zo zorgen ze ervoor dat je shampoo makkelijk uitspoelt, mascara en lippenstift blijft zitten en je zonnebrandmiddel waterproof is.

Een hapje plastic bij het avondeten

Een kenmerk van plastic is dat het eenmaal in de natuur niet afbreekbaar is; het overleeft ons allemaal. Voor onze persoonlijke verzorging zijn we fan van onze crèmes, shampoos, zepen, schuimsels en make-up. Dagelijks spoelen we ze na het aanbrengen ook weer af, waardoor ze via het afvalwater uiteindelijk als microplastics in het oppervlaktewater van de zee belanden; waar vis- en schaaldieren ze via hun eten binnenkrijgen en ze zo weer op ons bord belanden.

Ga de uitdaging aan

Zoek en je zult ze vinden. Verdiep je maar eens in de ingrediëntenlijst op de etiketten van je verzorgingsproducten. De app van Beat the Microbead helpt jou microplastics en de twijfelgevallen eruit te pikken. En met de keurmerkenwijzer van Milieu Centraal kom je erachter waar een keurmerk voor staat. Heeft een product het label Zero Plastic Inside, dan weet je zeker dat deze volledig vrij is van plastic.

Abrikozenpitten, bamboe en koffiedik

Inmiddels zijn de microbeads – de plastic balletjes die je terugvond in scrubs en tandpasta’s ­– er nu in 2021 helemaal uitgehaald. Ook zijn er steeds meer alternatieven te koop. Zo bestaan er al scrubs van abrikozenpitten, koffie of bamboe en functioneert bijvoorbeeld kokosolie en amandelolie als emulgator ­om zo het geheel te binden.

Maar let op, want ook deze plantaardige oplossingen vragen om een kritische blik; de teelt en bewerking is niet altijd even milieuvriendelijk en voor landbouwgrond wordt vaak kostbaar (tropisch) bos gekapt. Ook hier bieden keurmerken een handvat.

Verdeelde meningen

Waar aan de ene kant de alternatieven in opmars zijn, discussiëren onderzoekers aan de andere kant nog over de ingrediënten die als ‘schadelijke’ microplastics gedefinieerd moeten worden. In veel producten zitten bijvoorbeeld polymeren. Deze worden soms onterecht als ‘slecht’ bestempeld. Want: hoewel plastic altijd een polymeer is, is een polymeer niet altijd plastic. Dit heeft te maken met de fysische eigenschappen.

Onderzoek kost tijd

Zou je alle polymeren eruit halen, dan verandert voor veel verzorgingsmiddelen de gehele samenstelling. Deze transitie kan daardoor niet zomaar van de een op de andere dag doorgevoerd worden. Ook moet verder onderzoek uitwijzen hoe schadelijk de te definiëren microplastics zijn voor het milieu, het waterleven en voor onze gezondheid.

Te verwaarlozen of aanpakken?

Uit onderzoek in 2016 bleek dat op dat moment 0,3% van de totale plastic soep bestond uit microplastics afkomstig van cosmetica. Of dit percentage te verwaarlozen is of juist direct aangepakt moet worden, staat ter discussie. Hoe kritisch bekijk jij bij je volgende aankoop het etiket?