Klimaatproof leven? Laat je inspireren tijdens The Climate Miles


Wandelschoenen aan en gáán. Van 6 tot en met 29 oktober 2021 kun jij onderdeel zijn van een heel bijzondere wandeltocht: The Climate Miles. Een wandeling die start in de Eemshaven in Groningen en die - via Drenthe(!) - eindigt in het Schotse Glasgow. Onderweg leer je van alles over het klimaat en een klimaatproof leven.

 Leestijd: 2 minuten

De naam ‘The Climate Miles’ zegt het eigenlijk al: deze wandeltocht heeft alles van doen met het klimaat. Maar eerst even dit: waarom gaat die wandeling helemaal naar Glasgow? Omdat daar van 1 tot en met 12 november de klimaatconferentie COP26 van de Verenigde Naties plaatsvindt. “En deze editie van de klimaatconferentie is cruciaal”, zegt Martijn Scheutjens van The Climate Miles.

Tijd om in actie te komen

Om onze wereld leefbaar te houden, is het volgens Martijn écht tijd om in actie te komen. “Willen we in 2030 de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden houden, dan zullen de plannen en acties van alle landen drastisch bijgesteld moeten worden. Er is een crisisaanpak nodig, en daar willen we met The Climate Miles graag aandacht voor vragen.” En nee, dat gebeurt niet door middel van roepende mensen en spandoeken met boze teksten, maar juist door te laten zien met welke oplossingen we nú al aan de slag kunnen. Martijn: “De liefde voor het klimaat leeft bij veel mensen, en er gebeurt al heel veel moois op dit gebied. Dat willen we tijdens onze wandeltocht graag laten zien. Hoe kan het ook? Door tijdens de wandeling duurzame initiatieven te bezoeken, hopen we anderen te inspireren.”

The Climate Miles in Drenthe

Per dag wandel je met The Climate Miles zo’n twintig tot dertig kilometer. In Drenthe is dat van vrijdag 8 oktober (start in Assen) tot en met maandag 11 oktober (eindpunt Meppel). Martijn: “We lopen langs allerlei initiatieven die zich inzetten voor het klimaat, zoals energietransitie, CO2-opslag en biodiversiteit. Iedere dag heeft een ander thema, met bijzondere gasten – zoals gedeputeerde Stelpstra van de provincie Drenthe – en bijzondere plekken.

Zo brengen we een bezoek aan het Drijvend Zonnepark in Ubbena en bezoeken we in Tynaarlo een sporthal en een school die meedoen met het project Zon op alle Daken. Ook lopen we door prachtige natuurgebieden, zoals Dwingelderveld – ‘het stilste plekje van Nederland’. Daar staan we stil bij wat er gebeurt als de aarde te snel blijft opwarmen; wat gebeurt er met de plassen, de dieren, de bomen en de planten? We willen mensen met andere ogen naar hun omgeving laten kijken.”

We lopen langs allerlei initiatieven die zich inzetten voor het klimaat. Iedere dag heeft een ander thema, met bijzondere gasten en bijzondere plekken

Al wandelend in gesprek

The Climate Miles wordt georganiseerd door Urgenda. Dit is de organisatie voor innovatie en duurzaamheid die Nederland samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren sneller duurzaam wil maken. Wandel je mee met The Climate Miles, laat je dan inspireren door de initiatieven, knoop een praatje aan met een van de bijzondere gasten, en deel je tips met je medewandelaars. Wat kunnen jullie bijvoorbeeld van elkaar leren op het gebied van klimaatproof leven? Hoe maak je de omslag naar een energiezuiniger bestaan? En hoe ‘groen’ ben jij? Deze wandeling is dé manier om in gesprek te gaan over het klimaat en alles wat daarbij komt kijken.

Wandelschoenen aan!

Geïnspireerd? Trek dan alvast je wandelschoenen aan en geef je op voor deze bijzondere wandeltocht. Dit kan via: www.theclimatemiles.nl. Hier vind je ook de route, activiteiten, daggasten en logeeradressen onderweg. En ja, je kunt natuurlijk helemaal meelopen naar Glasgow, maar alleen een mooie etappe in Drenthe (of een andere provincie) mag ook. De organisatie van The Climate Miles is op dit moment nog druk bezig met het samenstellen van het programma. Zijn er plekken in Drenthe waarvan jij vindt dat die niet mogen ontbreken tijdens deze bijzondere wandeling, stuur dan een mail naar: info@theclimatemiles.nl.

Kun je niet meelopen, maar ben je wél betrokken? The Climate Miles is vanaf 6 oktober live te volgen via de website, met mooie beelden en een dagelijkse podcast.