Makkelijk bijdragen aan de energietransitie via energiecoöperatie NoordseVeld


Wat is jouw bijdrage aan de energietransitie? Een vraag waar de één voor open staat of al volop mee bezig is en waar de ander buikpijn van krijgt. Toch hoeft bijdragen aan de energietransitie niet ingewikkeld te zijn, al helemaal niet als je je aansluit bij een energiecoöperatie. Lees hoe ze bij energiecoöperatie (EC) NoordseVeld inwoners helpen om bij te dragen.

Leestijd: 2 minuten

Er verschijnen steeds meer lokale, duurzame energiecoöperaties in Nederland. Zo ook in Drenthe. Een energiecoöperatie is een samenwerking van een groep enthousiaste mensen die zich (vaak vrijwillig) inzetten voor het lokaal opwekken van duurzame stroom. Als buurtgenoot kun je meeprofiteren en/of meefinancieren. Bij de Drentse KEI (Koepel Energie-initiatieven) zijn er inmiddels zo’n 20 aangesloten. Eén daarvan is Energiecoöperatie NoordseVeld, in de gemeente Noordenveld. In nauwe samenwerking met de gemeente dragen ze bij aan het behalen van de lokale duurzaamheidsdoelstellingen.

Advies en energie opwekken

Richard Ton is voorzitter van de coöperatie. “Al bijna tien jaar zetten we ons in voor duurzaam energiegebruik in onze regio,” vertelt hij. Enerzijds doen we dat door veel te informeren, adviseren en te bemiddelen, anderzijds door zelf ook energie te leveren en op te wekken. We helpen mensen om hun energiegebruik te vergroenen. Dat kan gaan om de aanschaf van zonnepanelen of andere duurzame energiesystemen, maar ook om het nemen van isolatie- of besparingsmaatregelen.”

Isolatietips op basis van warmtescans

“Gecertificeerde vrijwilligers van onze coöperatie voeren warmtescans uit in huizen, op verzoek van bewoners. We hebben hiervoor inmiddels vier infraroodcamera’s beschikbaar. Hiermee brengen we in beeld waar veel warmte weglekt en op basis daarvan geven we isolatietips.”

Gecertificeerde vrijwilligers van onze coöperatie doen warmtescans in huizen, op verzoek van de bewoners.

Energiebesparende maatregelen

“We voeren ook energiescans uit die vaak tot energiebesparende maatregelen leiden. Denk bijvoorbeeld aan ledverlichting, waterbesparende douchekoppen, zuinigere elektrische apparatuur of een alternatief energiesysteem. Daarvoor hebben we tien goed opgeleide energiecoaches.”

Groene energieleverancier

Inwoners van Noordenveld kunnen bij EC NoordseVeld ook energie afnemen. Daarbij werken ze samen met Energie vanOns; een organisatie die lokale, groene energie levert. EC NoordseVeld wekt zelf ook energie op. “We hebben recent de grote zonneweide HALO in gebruik genomen. Deze ligt naast de gasopslag in Langelo. Daarnaast is onze zonneweide naast het Zomerbad Peize sinds een paar maanden actief,” legt Richard uit.

Bekijk ook de video en blog over Zomerbad Peize

Postcoderoosregeling

“We zijn ook betrokken bij de postcoderoosregeling, waarbij buurtbewoners in een bepaald postcodegebied met zonnepanelen op hun daken zich verenigen om de opgewekte energie goed te verdelen en te verrekenen. Dit levert een aardig belastingvoordeel op voor de deelnemers. Onze energietarieven zijn over het algemeen iets lager dan die van de ‘gewone’ energiebedrijven, omdat we ‘lean and mean zijn’; klein en met minder overhead.”

Mensen worden lid om mee te denken, mee te helpen, mee te beslissen of om energie af te nemen.

Toekomstplannen

Binnenkort verwelkomt de coöperatie zijn 200ste lid. Richard: “Met dat ledental behoren we tot de top 3 van energiecoöperaties in Drenthe. Mensen worden lid om mee te denken, mee te helpen, mee te beslissen of om energie af te nemen.”

“Samen met de leden en de gemeente zijn er flink wat nieuwe plannen in de maak. Waar kunnen we bijvoorbeeld in de toekomst nog zonnepanelen plaatsen? Of windmolens? En op welke schaal? Ook willen we ons aantal energieke buurten, waarvan we er nu drie hebben, nog uitbreiden. Dat zijn wijken waar we echt richting aardgasvrij gaan.” Kortom: EC NoordseVeld is een energiecoöperatie waar alle Noordenvelders met een groen hart welkom zijn.

Meer over energiecoöperatie NoordseVeld lees je op www.noordseveld.nl . Benieuwd of er ook een energiecoöperatie bij jou de buurt zit? Neem dan een kijkje op EnergieVanOns.


Locatie:

Noordenveld

DiT is

Richard Ton

We helpen mensen om hun energiegebruik te vergroenen. Enerzijds doen we dat door veel te informeren, adviseren en te bemiddelen, anderzijds door zelf ook energie te leveren en op te wekken.