De Streekboer brengt verse producten van het land naar je bord


Wil je meer lokaal eten maar heb je geen idee waar je dit kunt kopen? Voedsel dat vers van het land op je bord terechtkomt heeft veel voordelen. En het in huis halen van deze verse gewassen is makkelijker dan je misschien denkt. In dit blog lees je hoe De Streekboer verschillende streekproducten bundelt en bezorgt. Dicht bij jou in de buurt of zelfs aan huis.

 Leestijd: 3 minuten

Sandra Ronde heeft zes jaar geleden De Streekboer opgericht. “Ik vond het raar dat het zo lastig was om producten uit de regio te eten, want we staan eigenlijk heel dicht bij onze boeren hier in Noord-Nederland. Overal om je heen worden allerlei gewassen verbouwd. Toch was het niet gemakkelijk om groente van de ene boer en zuivel van de andere boer te krijgen. Daarom dacht ik; hier moet ik wat aan doen!”

Producten van boeren bundelen

De Streekboer zette een eigen webshop op. “Daarop plaatsen we de zuivel van verschillende melkveehouders, groente van groentetelers en het vlees van vleeshouderijen uit de buurt. Ons kantoor en distributiecentrum zit in Leek. De ene helft van de boeren brengt de producten daarnaartoe, bij de andere helft halen we het op. Zoals zuivel, dat moet gekoeld vervoerd worden en daarom halen we dat op.”

“Toen we begonnen met De Streekboer was er een boerenmarktje voor klanten, om producten op te halen en vragen te stellen aan de boer. Leuk, maar ook tijdrovend voor boeren die daarnaast ook dagelijks verantwoordelijk zijn voor het produceren van deze producten. Daarom is er nu de webshop met verschillende afhaalpunten in Noord-Nederland waar mensen hun producten kunnen afhalen.”

Gezond voedselsysteem

“Bij veel voedsel uit de supermarkt weten we niet precies waar het vandaan komt, wat er allemaal aan is toegevoegd en hoe de prijs is opgebouwd. En dat is precies wat we bij De Streekboer proberen te realiseren”, zegt Sandra. “Transparantie over de herkomst, product en prijs. Dit betekent zo min mogelijk voedselkilometers, pure producten zonder vulstoffen en E-nummers, en een eerlijke prijs voor de boer. Dus minimaal de kostprijs en het liefst nog iets meer zodat hij kan investeren in duurzaamheid. Bijvoorbeeld in een gezonde bodem waar gewassen kunnen groeien, en te kunnen werken zonder gifstoffen.”


We willen zo min mogelijk voedselkilometers, pure producten zonder vulstoffen en E-nummers en een eerlijke prijs voor de boer zijn producten

Gesloten kringloop

Sandra vertelt over het belang van een gesloten kringloop: “In een gesloten kringloop putten we de aardbodem niet uit met bijvoorbeeld kunstmest, maar we zorgen er juist voor dat de grond na een jaar gewassen verbouwen, nog even rijk is als ervoor. Door niet alleen oog te hebben voor de producten, maar ook voor de grond waar alles groeit en bloeit, geven we energie terug aan de wereld. En kunnen we de grond steeds opnieuw blijven gebruiken.”

Door oog te hebben voor niet alleen de producten maar ook de grond waar alles groeit en bloeit, geven we energie terug aan de wereld. Zodat we de grond opnieuw kunnen blijven gebruiken

Afhaalpunten in Friesland, Groningen en Drenthe

De Streekboer heeft verschillende afhaalpunten waar je producten kunt afhalen. Daarnaast wordt het thuisbezorggebied steeds verder uitgebreid. “We richten ons echt op Noord-Nederland. Ik vind dat een mooie regio waar vanuit we goed kunnen leveren”, vertelt Sandra. “We zijn begonnen in Friesland, toen uitgebreid naar Groningen en sinds twee maanden hebben we een afhaalpunt in Assen, Drenthe. De komende tijd willen we met name het aantal afhaalpunten in Drenthe uitbreiden. Vaak zijn deze locaties op het erf van een boer zodat consumenten vragen kunnen stellen over de producten. En we bezorgen de producten ook thuis, zodat lokaal voedsel inkopen nóg makkelijker wordt.”

Wat kun je kopen bij De Streekboer?

De producten die De Streekboer verkoopt, hebben niet alleen een lokale afkomst, ook de smaak is anders. “In het brood van de supermarkt zit vaak suiker en broodverbeteraar, een E-nummer die de houdbaarheid vergroot”, legt Sandra uit. Onze broden zijn gemaakt van oergranen en worden langzamer in het lichaam opgenomen. Hierdoor zit je langer vol. Het brood wordt iets sneller droog, maar als mensen gewend zijn willen ze vaak niet meer anders.”

De zuivel van De Streekboer wordt door de boeren zelf verwerkt in plaats van in een fabriek. ”Het doorloopt daar een specifiek proces waardoor de melk puur is en ook makkelijker wordt opgenomen in het lichaam. En verder verkopen we ook gewoon de kromme komkommers. Zo zonde dat het anders door de schredder gaat.”

Impact vergroten

Vorig jaar zette De Streekboer meer dan één miljoen aan producten om. En ze breiden steeds verder uit. “Ik ben ontzettend trots op wat we bereikt hebben de afgelopen zes jaar. Tegelijkertijd besef ik me ook dat we in vergelijking met de supermarkt een kleine speler zijn en we nog veel meer kunnen doen. We willen onze impact in Noord-Nederland dan ook vertienvoudigen. Zodat steeds meer mensen lokaal boodschappen doen voor een gezonder voedselpatroon of vanwege het bewustzijn dat groeit rondom duurzaamheid”, blikt Sandra enthousiast vooruit.

Benieuwd naar de producten van De Streekboer? Op de website vind je informatie over alle verschillende groenten, fruit, zuivel en broden. Op hoogte blijven van nieuwe ontwikkelen? Volg De Streekboer dan ook op Instagram.

Locatie

Noord-Nederland

DiT is

Sandra Ronde 
De Streekboer

Ga naar

Ik vind het fijn dat ik elke week een tas met onbespoten groenten kan halen en ook onze zuivel onderscheidt zich van wat je in de supermarkt vindt. Het is een mooie basis die ik aan mijn kinderen meegeef en zorg daarbij ook voor hun toekomst – Sandra Ronde