Studenten uit Hoogeveen bouwen een Waterstof Tiny House


Kunnen jullie meehelpen om een Waterstof Tiny House te ontwerpen? Het was een bijzondere vraag van de gemeente Hoogeveen waar het Alfa-College niet lang over na hoefde te denken. Enthousiast gingen docent bouwkunde Alco Otten en zijn studenten de uitdaging aan. De bouw van het kleine huisje is in volle gang en geeft straks inzicht in de mogelijkheden voor een groenere toekomst.

 Leestijd: 3 minuten

Het project Waterstof Tiny House is een initiatief van de gemeente Hoogeveen, in samenwerking met het Alfa-College en een aantal andere partners. “Het kleine houten huisje met grote ramen is 42 vierkante meter groot. Hier plaatsen we straks nog een slaapbank, televisie, douche, wastafel en toilet in. De technische ruimtes worden transparant, zodat iedereen kan zien hoe waterstof als volwaardige energievoorziening fungeert”, legt Alco uit.

Groene waterstof is duurzaam

Groene waterstof is een duurzame vervanger voor bijvoorbeeld aardgas. “Het is de kleinste molecuul die er is, opgewekt door zonnecollectoren, windenergie of andere duurzame energiebronnen. Door middel van waterelektrolyse splits je water in waterstof en zuurstof. Daarna gaat het via gasleidingen of in tanks naar de eindgebruiker. Bijvoorbeeld naar de CV-ketel bij jou thuis. Groene waterstof vermindert de CO2-uitstoot en draagt bij aan de energietransitie”, legt Alco uit.

Om dit hele proces helder en zichtbaar te maken, doet de docent bouwkunde samen met zijn studenten mee aan Smart Circulair Challenge. Hun Waterstof Tiny House is een voorbeeld in het ontwerpen van een woonerf. Ze strijden als team voor het meest CO2-vriendelijke, spraakmakende en vernieuwende circulaire project.

Van tekening naar opbouw

Aan het innovatieve bouwproject zijn meerdere studenten vanuit verschillende opleidingen betrokken, zoals bouwkunde, engineering en ICT. “Toevallig hadden zich ook vier vrouwelijke studenten aangemeld voor het voorbereidingstraject. Heel leuk, dat komt niet vaak voor”, vertelt Alco. “We begonnen in de ontwerpfase met een leeg vel papier en bouwden vanuit verschillende expertises het huisje op. Eén van de studentes heeft een interieurvoorstel gemaakt en dat helemaal uitgewerkt. En anderen werken aan de website om de voortgang te delen.”

Alles is zichtbaar

Met de bouw is het team een goed eind op weg. “De wanden zijn opgebouwd en de vloer ligt. Op dit moment wordt op een aparte locatie in Groningen de duurzame waterstofinstallatie gebouwd. Dit krijgen we dan als een soort bouwpakketje aangeleverd. Onze engineering studenten en studentes gaan hier vervolgens mee verder. Via een deur kunnen belangstellenden straks zien hoe de leidingen lopen, de waterstof opgewekt wordt en de ketel brandt”, vertelt Alco trots.

Ziekenhuisdeuren en gymzaalvloeren

Bij de bouw maken ze gebruik van duurzame en gebruikte materialen uit de buurt die een tweede leven krijgen. “De deuren komen uit een ziekenhuis en de verhoogde vloer komt uit een sporthal. Deze materialen vonden we in Groningen. Verder bouwen we biologisch verantwoord door bijvoorbeeld geen kit te gebruiken. Het huisje zit door middel van schroeven en bouten in elkaar zodat het ook gedemonteerd kan worden. Op deze manier is hergebruik van alle materialen opnieuw mogelijk.”

De deuren komen uit een ziekenhuis en de verhoogde vloer komt uit een sporthal. Deze materialen vonden we in Groningen

Wonen op Waterstof Tour

Het huisje is zo gemaakt dat hij eenvoudig op te tillen is, en met een dieplader rondgereden kan worden door Drenthe. “Op verschillende locaties kunnen bedrijven, particulieren en andere belangstellenden dan zien hoe het proces van waterstof in een woning precies verloopt. Als het huisje af is starten we begin september met de ‘Wonen op Waterstof Tour’. Zeven weken rijdt de Waterstof Tiny House dan langs zes verschillende gemeentes in Drenthe; Hoogeveen, Hardenberg, Coevorden, Emmen, Borger/Odoorn en Gieten.”

Het huisje is zo gemaakt dat hij eenvoudig op te tillen is, en met een dieplader rondgereden kan worden door Drenthe

Kun je erin wonen?

Het project voldoet aan de eisen van bouwbesluit en mag straks ook als woninkje geplaatst worden. “Na de tour is het nog onduidelijk wat er met de Waterstof Tiny House gebeurt. Wellicht komt hij bij ons schoolgebouw of ergens anders te staan. Na de circulaire verbouwing aan ons schoolgebouw hebben we een feestelijke opening gepland. Maar er zijn ook al geïnteresseerde kopers.”

Samen waarde creëren voor een betere wereld

“Bouwen aan de Waterstof Tiny House is een mooie manier van leren voor onze studenten, we doen het echt samen. En het kleine huisje laat zien dat waterstof een veilige manier is voor het opwekken van energie. Hopelijk zien mensen het straks als een van de groene alternatieven om te gebruiken als energiebron in hun woning”, blikt Alco vooruit.

Ben je benieuwd naar het project Waterstof Tiny House? Op de website lees je meer over de vorderingen van het kleine huisje. Of bekijk het filmpje waarin studenten vertellen hoe ze het project ervaren.

Locatie

Hoogeveen

DiT is

Alco Otten
Docent bouwkunde - Alfa College Hoogeveen

Bouwen aan de Waterstof Tiny House is een mooie manier van leren voor onze studenten, we doen het echt samen. En het kleine huisje laat zien dat waterstof een veilige manier is voor het opwekken van energie – Alco Otten