Wandel door een Tiny Forest bij jou in de buurt


Hoe groen is jouw buurt? Als je nu naar buiten kijkt, zie je dan vooral beton of zijn er ook planten en bomen te vinden? Een park of bos misschien? Een bos klinkt groot, maar dat hoeft niet altijd. Sinds drie jaar zijn door heel Nederland 108 Tiny Forests geplant. Dit zijn kleine stukjes land ter grootte van een tennisveld; vol bomen, struiken en spelende kinderen. Een Tiny Forest is klein maar heeft grote impact op zowel de natuur als het welzijn van de mens. In dit blog lees je over de positieve effecten en mogelijkheden bij jou in de omgeving.

 Leestijd: 3 minuten

“Vroeger hadden we een enorme tuin, mijn vader had bijen, konijnen en een groentetuin met vers fruit. Het was een ontdekkingstocht om daar te mogen spelen. Als volwassene zag ik de tuin opnieuw en dacht ik; wat is dit een postzegeltje. Zo klein. Maar in mijn beleving als kind maakte ik daar hele reizen, tussen al dat groen. Dit beschrijft precies het gevoel van een Tiny Forest”, vertelt Wim Meijberg, projectmanager bij het Instituut voor natuureducatie (IVN).

Wandel je even mee?

Maar hoe ziet zo’n klein bosje er nou uit? “Een Tiny Forest is ongeveer tweehonderd vierkante meter. Het begin is vrij ielig, omdat bijvoorbeeld de eikenbomen en wilgenstruiken nog moeten groeien”, lacht Wim. “Maar door middel van diepe grondbewerking en bemesting door een gecertificeerde hovenier heb je binnen drie jaar tijd toch echt een bos”, legt hij uit. Kinderen mogen een boom planten, hangen er een labeltje aan en geven ze zelfs een naam. “Dat is dan hun boom, ze zijn er trots op en dit zorgt weer voor verbinding met het nieuwe bos”, zegt Wim.

Een aantal kinderen, een stuk of drie, worden benoemd tot Tiny Rangers. Zij onderhouden het bosje en kijken wat er nodig is, zoals het oprapen van zwerfafval of bewateren van plantjes die het niet zo goed doen. Door de Tiny Forest loopt een klein paadje, boomstammen fungeren als zitplaats en als leslokaal. Het is een buitenruimte voor kinderen om te leren.

Inheemse bomen en struiken

Om aan te sluiten bij de flora en fauna van een gebied en meer biodiversiteit te creëren, worden inheemse bomen en struiken geplant. Dit zijn soorten die hier van nature ook voorkomen en goed zijn tegen hittestress, CO2 -borging en waterafvoer.

Om aan te sluiten bij de flora en fauna van een gebied en meer biodiversiteit te creëren, worden inheemse bomen en struiken geplant

Tiny Forest in Drenthe

Het concept Tiny Forest komt oorspronkelijk uit India, bedacht door ingenieur Shubhendu Sharma om inheemse bossen te herstellen. Het IVN heeft het initiatief in Nederland opgezet. In Drenthe bijvoorbeeld vind je deze mooie stukjes natuur in Assen, Eelde, Hoogeveen en Meppel. “Vaak staan ze in de buurt van een school, kinderopvang of buurtgebouw zodat er ook een duidelijk sociaal en educatief component aan verbonden is”, benoemt Wim.

Ontmoet elkaar op een groene plek

Het kleine bosje is niet alleen leuk en educatief voor kinderen. Ook voor buurtbewoners is het een leuke plek om elkaar te treffen. “Natuur is een uitlaatklep, om te wandelen en te herstellen. Een Tiny Forest zorgt ervoor dat ook als je niet aan een bosrand woont, je een fijne plek hebt om elkaar te ontmoeten. “Met het project ‘Gezonde Buurten’ onderzoeken we de opties om meer natuur aan te brengen in een wijk. Met als doel; toename van biodiversiteit, schonere lucht en een gezonde omgeving voor buurtbewoners”, zegt Wim.


Door de buurt groener en gezonder te maken gaan mensen makkelijker naar buiten, om te bewegen of elkaar te ontmoeten

Een stapje verder

Een Tiny Forest levert een bijdrage aan de gezondheid en welzijn van iedereen. “Hoewel de stukjes natuur eerst vooral bij scholen, kinderopvang en buurthuizen geplaatst worden, zou het nu ook waardevol zijn als ook bedrijven een Tiny Forest kunnen aanleggen”, concludeert Wim. “Op bijvoorbeeld bedrijventerreinen waar veel ruimte is, kun je met een Tiny Forest een buitenkantine creëren waar mensen vanuit de werksituatie even naar buiten lopen om koffie te drinken, te vergaderen of om te wandelen en even een frisse neus te halen. Werknemers beleven buiten op deze manier toch anders dan wanneer ze over een geasfalteerd terrein een rondje wandelen, een plek waar weinig groen is.” In de toekomst hoopt Wim de Tiny Forests ook naar de rest van Europa uit te breiden. “We zijn bezig met een Europese aanvraag, het zou mooi zijn als ook andere landen kleine bosjes kunnen planten zodat de vergroening toeneemt.”

Ook een Tiny Forest?

Ben je benieuwd of een Tiny Forest ook mogelijk is bij jou in de buurt? Bijvoorbeeld op het schoolplein, naast het buurthuis of op een bedrijventerrein? Op de website van het IVN lees je meer over de voorwaarden en mogelijkheden.

Locatie

Drenthe

DiT is

Wim Meijberg
Projectmanager bij het Instituut voor natuureducatie

Ga naar

Een groene omgeving heeft een positieve invloed op ons welzijn. We proberen door middel van Tiny Forest schoolpleinen, hoekjes in de wijk maar ook bedrijventerreinen te voorzien van een klein bosje. Zodat kinderen en volwassenen een plek hebben om elkaar te ontmoeten, om te leren of te ontspannen