Van Zuidwolde tot Zuidlaren: januari 2019


Elke maand zetten wij het belangrijkste en opmerkelijkste duurzame nieuws van Zuidwolde tot Zuidlaren voor jou op een rijtje.

#Waterstof

Hoogeveen heeft een primeur te pakken en gaat als eerste in Nederland een ‘waterstofwijk’ bouwen. Op de locatie Nijstad-Oost worden volgend jaar tachtig woningen gebouwd die verwarmd gaan worden via een cv-ketel die op (groene) waterstof werkt. Ook wordt er onderzocht of de woningen in de wijk Erflanden via het bestaande aardgasnetwerk gefaseerd op waterstof kunnen gaan draaien. Of (het gebruik van) waterstof daadwerkelijk een succes wordt, hangt volgens de initiatiefnemers af van de maatschappelijke acceptatie. Mocht het project in Hoogeveen geen succes worden, dan is rekening gehouden met alternatieve manieren om de huizen te verwarmen.


#Zonnepark

Biovergister Kloosterman in Nieuweroord produceert biogas en dat kost veel stroom. Het bedrijf heeft daarom in het dorp een zonnepark aangelegd: de eerste in de gemeente Midden-Drenthe. "Ruim twee megawatt aan zonnepanelen zorgt ervoor dat, wat we jaarlijks aan stroom moesten inkopen, nu zelf gaan opwekken door de 6.250 zonnepanelen op ons eigen dak en een grote zonneakker," legt mede-eigenaar Wiebe Kloosterman uit. Op termijn wil het bedrijf overgaan op grote accu's om de eigen opgewekte stroom op te slaan.


De provincies Drenthe en Groningen kampen met problemen wat betreft het elektriciteitsnet. Zo kunnen lokale groene energieprojecten niet doorgaan doordat zij hun stroom niet kwijt kunnen vanwege gebrek aan capaciteit. “Het regionale net nadert op verschillende plaatsen de grenzen van de maximale belastbaarheid,” stellen Enexis en de landelijke netbeheerder TenneT. Het provinciebestuur heeft daarom bij minister Eric Wiebes van Economische Zaken aan de bel getrokken, en wil hulp van het kabinet voor een betere verdeling van het elektriciteitsnet.


#Melkveehouders

De provincie Drenthe gaat samen met FrieslandCampina en Rabobank Drentse melkveehouders stimuleren om hun bedrijf duurzamer te maken. Melkveehouders die aan de slag te gaan met verduurzamen, kunnen financiële voordelen ‘opstapelen’: "Als boeren voldoen aan een aantal scores dan krijgen ze bij ons een toeslag op de melkprijs. Bij de Rabobank krijgen ze een rentekorting op leningen en ze krijgen een premie van de provincie," legt voorzitter Frans Keurentjes van FrieslandCampina uit. Drenthe is hiermee de eerste provincie die op deze manier samenwerkt, het doel van de samenwerking is dat zo veel mogelijk Drentse melkveebedrijven in 2025 een gesloten kringloop hebben.


#Soepcafé

Om de verspilling van voedsel tegen te gaan, zijn vrijwilligers in Assen begonnen met het eerste Soepcafé. Met het voedsel dat het café krijgt van supermarkten, groenteboeren en andere kleine ondernemers - die anders weggegooid zouden worden - maken de vrijwilligers er soep van. "Als we zelf voedsel overhouden, kunnen gasten dat gratis meenemen. Verder gaan restanten naar de varkens in Loon, die vinden dat heerlijk. En de rest van de soep zou ingevroren kunnen worden,” vertelt Dorien Busstra. Het soepcafé is elke laatste vrijdag van de maand geopend van 17.00 tot 19.30 uur bij De Groeiplek aan de Zevensterstraat in Assen-Oost.