Don Quichote in Drenthe


Deels uit noodzaak staat het Buinerveense echtpaar Henk en Jessica Bulder aan de vooravond van een grootschalig bouwproject. Waar nu de Drentse klei nog ligt te wachten op een bestemming, zal in 2016 een unieke woning herrijzen, toegerust met de nieuwste water- en energiebesparende oplossingen. Op maandag 3 november was de DIT-redactie bij de eerste bouwvergadering in Veenhuizen. “We hebben moeten vluchten voor de windturbines en het nuttige met het aangename verbonden.”

De idealistische Henk Bulder is werkzaam geweest als weg- en waterbouwer en heeft veel actuele kennis van techniek en wetenschap. Met overtuiging leidt hij de vergadering. “Ik zit niet te wachten op architectonische fratsen en heb de tekeningen zelf al gemaakt,  Michiel mag ze nog netjes maken” straalt Bulder met een knipoog. Met architect Michiel Post, eikenhoutspecialist Peter Kroes, stroblokbouwer Pim Hondeveld, energie consultant Herman Harkink en leverancier Fred de Gooijer heeft Bulder een team van experts en uitvoerders verzameld die hem ondersteunen bij de realisatie van dit ambitieuze project.

De afgelopen jaren uitte de gepensioneerde Bulder de nodige kritiek op de energiebesparende aanpak van de Drentse gemeenten en Provincie. “Ze maken verkeerde keuzes en voeren met oogkleppen op het Haagse dictaat uit”. Vooral het negeren van betere alternatieven dan de ‘klassieke’ windturbines stuit hem tegen de borst. “Er zijn veel betere technieken die ook zonder subsidie veel efficiënter zijn. Neem bijvoorbeeld het Amerikaanse Maglev systeem. 60% efficiency in plaats van de 19% van de turbines van de overheid.” Hij vervolgt: “Ze noemen me ook wel Don Quichote, ik vecht tegen de windturbines”.

"Ze noemen me ook wel Don Quichote, ik vecht tegen de windturbines”.

Bulder gebruikt zijn kennis niet alleen voor de bouw van zijn eigen huis. Ook adviseert hij met zijn Stichting Duurzame Energietransitie ++ (niet te verwarren met SDE of SDE+) particulieren en bedrijven over besparingen. “Voor een eenmalige tien euro ben je lid van SDE++ en adviseer ik in volgorde van terugverdientijd. Wanneer je zonnepanelen voor eigen opwekking wilt installeren begin ik bij energiebesparingen die zich sneller terugverdienen dan zonnepanelen zelf. Minder energiegebruik betekent namelijk ook minder zonnepanelen.” Ook is Bulder lid van de raad van inkoop van NLD Energie en adviseert hij de directie over energiebesparende bestedingen.


Locatie

Borger-Odoorn

Over de auteur

henk_bulder

Henk Bulder