De kern van innoveren


Op 18 maart zijn de verkiezingen voor de provinciale staten en eindigt de termijn van gedeputeerde Henk van de Boer. Met de portefeuille klimaat en energie stond Van de Boer onder andere aan de wieg van het platform Drenthe in Transitie. De redactie sprak met hem over de energie in de provincie, zijn eigen transitie van fossiele energie naar duurzame energie en zijn verwachtingen voor de toekomst.

Hoe is Drenthe in Transitie tot stand gekomen?

“Eigenlijk begint het allemaal bij de mondiale verdragen van Kyoto, Kopenhagen, Rio de Janeiro en nu Lima die uiteindelijk worden doorvertaald naar lokaal beleid. De belangrijkste provinciale doelstelling die hier uit voortkomt is de reductie van CO2. In Drenthe kunnen we deze doelstelling behalen door nieuwe energiebronnen aan te boren. En ik denk dat vooral in het energie besparen een grote kans ligt. Dan heb ik het dus niet alleen over zonnepanelen, groengas, geothermie en windmolens maar over bewustwording en isolatie. De provincie en gemeenten nemen hierin een andere rol dan die je gewend bent; een rol als initiatiefnemer. Om partijen bij elkaar te brengen is het initiatief Drenthe in Transitie er één van de velen die deze bewustwording creëert en verbinding realiseert.”

"In Drenthe zijn de lijntjes kort. Wanneer we mensen willen activeren is dat snel voor elkaar."

Welke kansen ziet u in de provincie?

“Er zijn verschillende initiatieven die veel losmaken. Neem bijvoorbeeld de Drentse Green Deals, of de Duurzame Dates die in februari 2015 voor de derde keer worden georganiseerd. Hier ligt de basis om gedragsverandering op gang te brengen. Ook het Energietransitiepark op het terrein bij Attero in Wijster is een prachtig voorbeeld. Bedrijven die veel warmte nodig hebben, kunnen zich hier vestigen en de duurzame restwarmte van Attero gebruiken. Ook in het onderwijs liggen er kansen: jongeren leren over duurzaamheid en ze gaan er zelf mee aan de slag. Bijvoorbeeld  in technasia of bij de Energy Challenge.”

Hoe bespaart u zelf?

“Ik heb verschillende maatregelen getroffen. Zo heb ik op sommige plaatsen in huis drievoudig glas en zijn mijn vloeren geïsoleerd. Ook heb ik een hoog rendementsketel, en uiteraard zonnepanelen. De kost gaat voor de baat uit; ik heb vorig jaar voor € 65 euro tegenwaarde aan het elektriciteitsnet geleverd. Ik heb dus daarmee al mijn eigen elektriciteit opgewekt.”

En de mensen die niet zelf kunnen investeren in duurzame energie?

“Voor de eigenhuizenbezitters die niet zelf kunnen investeren in duurzame energie zijn er subsidies of, tegenwoordig meestal, leningen tegen gunstige voorwaarden. Deze leningen helpen bij de eerste stap, maar uiteindelijk moeten de mensen het toch zelf doen door bewuste keuzes te maken. Ook woningcorporaties nemen daar steeds meer verantwoordelijkheid in. Mensen voelen zelf in hun portemonnee dat besparen loont en dat het is leuk om  daarover te praten met de buren, vrienden of familie.”

Wat wilt u uw opvolger meegeven?

"In Drenthe zijn de lijntjes kort. Wanneer we mensen willen activeren is dat snel voor elkaar. Er zijn zoveel prachtige initiatieven en de contacten die daaruit ontstaan, zijn zeer waardevol. De jeugd is daar belangrijk bij en moet haar rol gaan en blijven spelen. Verder is de kern van mijn boodschap aan mijn opvolger dat er beleid moet worden uitgevoerd met beide benen op de grond. Soms boek je succes en soms niet. Dat is de kern van innoveren! Je moet het overlaten aan de markt en de burgers. Daar moet het gebeuren. Als overheid kunnen we daarin stimuleren en soms een zetje in de rug geven.”


Locatie

Assen

Over de auteur

Henk de Boer_3

Henk de Boer

Oud-gedeputeerde Provincie Drenthe