All electric wonen heeft de toekomst


“Op dit moment zitten we in een verandering van tijdperk” aldus Jan Rotmans. Van onderaf komen er initiatieven voor veranderingen. Zo ook het DIT Energie initiatief, waar ik via de lokale media mee in contact kwam. We willen naar een duurzame samenleving op alle terreinen waarbij nu, terecht, de focus ligt op energie. Toen ik tien jaar geleden begon met mijn bedrijf, riep ik al dat gas ook in Nederland eindig is. Niet wetende dat het nog tien jaar zou duren voor er een doorbraak kwam.

Wanneer we ons richten op woningen is er nog veel te doen. Het merendeel aan energie dat per woning wordt verbruikt, gaat op aan verwarming en warm water. Vroeger gebeurde dat door middel van twee gescheiden toestellen. Met de invoering van de centrale verwarming werd echter vrij snel de combiketel geïntroduceerd. Dit had veel leiding verlies en verkwisting van energie tot gevolg. Maar zolang je genoeg gas hebt en geen bevingen, kan en mag dat. Nu we ons op een kantelpunt bevinden, dienen we radicaal het roer om te gooien.

"Dit betekent geen energieverlies of lang voorverwarmen, waardoor stroom en water worden bespaard."

Mijn visie is dat we weer terug moeten naar het gescheiden systeem. Tien jaar geleden begonnen wij met het importeren van doorstroomwaterverwarmers, ook wel instant heaters genoemd. Deze elektrische geisers verwarmen alleen het doorstromende water dat de gebruiker werkelijk nodig heeft. Dit betekent geen energieverlies of lang voorverwarmen, waardoor stroom en water worden bespaard. Het is mijn missie om bovenstaande kennis uit te dragen en partijen bij elkaar te brengen die dezelfde visie delen om  zo de transitie van gas naar elektrisch mogelijk te maken.

(photocredits: Dan Warren)


Locatie

Assen

Over de auteur

arjendeboer

Aarjen de Boer

Directeur en eigenaar AB Sales & Trade