Bad Hesselingen: duurzaam voor mens en milieu


Je kunt wel stellen dat Bad Hesselingen in Meppel een van de vooroplopers is in de Drentse energietransitie. In 1993 begon het zwembad met het benutten van energiestromen uit de regio, en sindsdien wordt er enkel nog gebruik gemaakt van duurzaam opgewekte energie. Innoveren zit bij directeur Dirk Bouma in het DNA, met duurzaamheid voor milieu én mens hoog in het vaandel. De DIT-redactie ging op de koffie en sprak met hem over innoveren, maatschappelijk ondernemen en de verschillende vormen van duurzaamheid.

Oorsprong

“Het zwembad vindt zijn oorsprong in 1968. Eigenlijk is het bad van de gemeente en wij huren het. We hebben wel een wederkerig belang en dat is simpel: je probeert het maximale rendement uit een bedrijf te halen. We zijn een maatschappelijk bedrijf. Dit betekent dat je voor alle groepen die gebruik willen maken van de accommodatie, alles zo optimaal mogelijk probeert te realiseren. We faciliteren en ontwikkelen veel, en zetten ook nieuwe producten op de markt.”

"We zijn een maatschappelijk bedrijf. Dit betekent dat je voor alle groepen die gebruik willen maken van de accommodatie, alles zo optimaal mogelijk probeert te realiseren"

Warmte van de buurman

“Toen het bad in 1993 werd gerenoveerd, is er gekeken naar hoe wij onze vaste kosten konden beperken door gebruik te maken van energiestromen die in deze regio zaten. De energie die een ander bedrijf ‘over’ heeft, die gebruiken wij dan. Er was een bedrijf Xella Cellenbeton (voorheen Durox Gasbeton blokken) hier in de buurt dat bakstenen maakte. Bij het maken van bakstenen komt veel warmte vrij, genoeg om wel drie zwembaden mee te verwarmen. De investering om die warmte hier te krijgen was groot, maar daartegenover hebben we tien jaar lang niets hoeven te betalen voor de warmte die we ontvingen. De warmte werd opgeslagen in grote buffertanks onder de grond en we gebruiken het buitenbad, dat zomers en winters open is als extra buffer om het weekend zolang mogelijk van de restwarmte gebruik te kunnen maken.”

Luchtbehandeling, zwembadketels en een heatpipe installatie

“De bakstenenfabriek ging over in andere handen en we konden niet langer meer kosteloos gebruik maken van de warmte. Aangezien ons eigen systeem verouderd was, hebben we in 2010 - met subsidie van de provincie - opnieuw geïnvesteerd in duurzaamheid.  De luchtbehandeling van het wedstrijdbad en recreatiebad is vervangen door energie zuinige kasten en er zijn twee nieuwe zwembadketels geplaatst. Tevens is gekozen om de binnenbaden ook deels af te dekken door een geautomatiseerd afdekkingsysteem, dat eveneens op het buitenbad is toegepast.  De boilers zijn vervangen in combinatie met  heatpipes. Deze heatpipes verwarmd de boiler en het is softwarematig zo gemaakt, dat wanneer de boiler op temperatuur is en er in nog meer gratis warmte beschikbaar, dat deze in de CV installatie wordt gebracht, zodat het rendement van de heatpipes honderd procent wordt benut. Heatpipes zijn een soort  tl-buis met een zonnepaneel eromheen. Die installatie staat op het dak en genereert in een razend tempo warmte voor de boilers, zwembad en/of  accommodatie.”

Duurzame glijbaan

"Zo zie je maar weer, een glijbaan kan dus ook heel duurzaam zijn."

“Het altijd bezig zijn en altijd op zoek zijn naar nieuwe dingen, dat zit echt in mijn genen. Imitatie is geen innovatie en als je op je handen zit, kun je geen bedrijf runnen. Zo hebben we ook een eigen glijbaan ontwikkeld, een interactieve glijbaan die nu over de hele wereld wordt verkocht. Als een glijbaan buiten het pand komt, gaat daar ontzettend veel warmte verloren. Door de glijbaan te isoleren heb je geen last meer van een koude brug, warmteverlies en van condens. Dit zorgt ervoor dat het klimaat binnen een stuk aangenamer is geworden. Zo zie je maar weer, een glijbaan kan dus ook heel duurzaam zijn.”

Zonnepanelen

“Vanaf 27 mei 2015 liggen er 540 zonnepanelen op het dak van Bad Hesselingen.  Dit energie project is mede mogelijk gemaakt door een SDE+ subsidie die over een periode van vijftien jaar wordt uitgekeerd. Om is aanmerking te komen van het volledige subsidie bedrag moet bad Hesselingen minimaal 105.000 kWh (105 MWh) aan energie opwekken. Het mooie is dat al deze energie door Bad Hesselingen direct zelf gebruikt wordt."

zonnepanelen drenthe energie energietransitie duurzaam duurzaamheid zwembad zwemmen meppel drenthe dirk bouma DIT

"Deze investering is binnen zeven jaar volledig terug verdiend en levert over een periode van 25 jaar een winst op van € 350.000,00. Kortom,  je moet wel schieten om te kunnen scoren, of anders gezegd je moet alert zijn op de mogelijkheden die er zijn in de markt om je doelen te bereiken. De SDE+ subsidie regeling is zo een mogelijkheid. In 2014 was de SDE+ regeling nog niet zo bekent en mede daardoor konden wij daarvan gebruik maken en kunnen scoren."

Zwembad zonder chloor

“Zorg voor mensen, dat staat bij ons op nummer 1. Om die reden hebben wij ook gekozen het chloor te vervangen voor zoutelektrolyse. Dit maakt dat het water heel prettig is en er veel minder chemicaliën inzitten. Omdat we ook geen grote voorraad hebben van de zoutelektrolyse zitten zijn we een stuk minder schadelijk voor het milieu."

Maatschappelijk rendement

"Duurzaamheid is geen trend maar een ontwikkeling, daarin kan je meegaan of achterblijven."

“Duurzaamheid is geen trend maar een ontwikkeling, daarin kan je meegaan of achterblijven. Ik denk dat er geen keuze is en dat het verstandig is hierin mee te gaan. Duurzaamheid is geen mode trend maar een must om verantwoord te kunnen ondernemen en toekomstbestendig te zijn. Door innovatief te zijn, creëren we gemiddeld meer mogelijkheden voor onszelf en later ook voor anderen omdat we graag delen, waardoor je een nog beter product krijgt. Elke euro die we verdienen komt terug in deze accommodatie.  We denken in verbindingen en maatschappelijk rendement."


Locatie

Meppel

Over de auteur

Dirkbouma

Dirk Bouma

Directeur