De Basis Meppel: van leegstand tot duurzaam pand


Door een artikel in de krant werd mijn interesse in leegstand gewekt. Ik wilde het met eigen ogen zien, stapte op de fiets en kwam erachter dat er in Meppel waanzinnig veel panden leegstaan. Mijn fantasie sloeg op hol door alle mogelijkheden die ik zag. Een prachtig oud schoolgebouw bracht me op het idee een centrum te starten waarin verschillende bedrijven onder één dak elkaar versterken en zich samen duurzaam profileren. Inmiddels zijn we een jaar verder en is ‘De Basis Meppel’ op papier een feit. Nu nog een pand.

Samen duurzaam

Het centrum richt zich specifiek op sociaal en duurzaam leven en ondernemen. Het biedt plaats voor bedrijven in alle sectoren: detailhandel, horeca, dienstverlening en informatievoorziening. Ook is er ruimte voor exposities, wat het interessant maakt voor bezoekers. De exposities kunnen variëren van fotografie tot grote sculpturen van bijvoorbeeld restmateriaal en zullen regelmatig wisselen.

"De bedoeling is dat bedrijven binnen De Basis elkaar versterken en maatschappelijk draagvlak creëren"

Inmiddels hebben zo’n 60 verschillende ondernemers zich aangemeld voor een plekje in het centrum. Het is niet zo dat een bedrijf al een duurzame bedrijfsvoering moet hebben om zich bij ons aan te sluiten. Het is wel belangrijk dat de intentie er is om met duurzame middelen te gaan werken. De bedoeling is dat bedrijven binnen De Basis elkaar versterken en maatschappelijk draagvlak creëren. Het is makkelijker om je samen te profileren als duurzaam, dan alleen.

Elke vorm van duurzaamheid onder één dak

Duurzaamheid zie je in de interne organisatie terug in een aantal elementen. Ten eerste staat hergebruik hoog in het vaandel. We gooien niets zomaar weg; veel spullen die normaal gesproken worden weggegooid, kunnen prima nog een aantal jaar mee. Ook is het soms mogelijk om apparaten te combineren zodat ze nog jaren van dienst zijn. Mocht het zo zijn dat spullen echt weg moeten, dan recyclen we deze.

Daarnaast zetten we in op de afstemming tussen producent en consument. Met name op het gebied van voedsel; bij een goede afstemming liggen producten minder lang op de plank en gaat er minder verloren. Hiermee kan er geproduceerd worden op het juiste tijdstip en voorkom je overproductie.

"De bedrijven binnen De Basis kunnen een arbeidspoule maken, en zo samen meer mogelijkheden scheppen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt"

Ook is sociale duurzaamheid ontzettend belangrijk. Voor een kleine onderneming is het vaak lastig iemand in dienst te nemen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. De bedrijven binnen De Basis kunnen een arbeidspoule maken, en zo samen meer mogelijkheden scheppen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Ons pand willen we op termijn volledig energieneutraal maken door gebruik te maken van slimme techniek en alternatieve energiebronnen. Ten eerste om zelf minder energie te gebruiken maar ook om een voorbeeld te kunnen zijn.

Informatiepunt

Naast een centrum voor bedrijven wordt De Basis ook een plek waar mensen informatie over duurzame energie en energiebesparing in kunnen winnen, bijvoorbeeld voor als zij hier zelf mee aan de slag willen gaan. Van verschillende vormen van alternatieve energie willen we proefopstellingen hebben staan zoals bijvoorbeeld zonne-energie, warmtepompinstallatie en compacte windgeneratoren. Op deze manier willen wij mensen kunnen adviseren welke vorm van energiebesparing of alternatieve energieopwekking in hun situatie het meeste rendement oplevert.

Een daadwerkelijk pand moet nog tot onze beschikking komen. Het oude schoolgebouw in Meppel is echt onze inspiratiebron, maar het project valt of staat zeker niet met dit pand. Op dit moment zijn we nog met het financiële plaatje bezig, als dat helemaal rond is gaan we naar de mogelijkheden kijken.

(photo credit: Karunakar Rayker)


Locatie

Meppel

Auteur

aart_noorlander

Aart Noorlander