Een beleid in beeld


In de afgelopen twee jaar heeft gemeente Tynaarlo hard gewerkt om haar duurzaamheidsvisie te formuleren. Onder de noemer ‘Dorp van de Toekomst’ zette ze haar ambities op papier. Maar hoe vertaal je beleid naar je inwoners? Tynaarlo sloeg de handen ineen met de expositiecommissie, welke aan drie kunstenaars vroeg om ieder op hun eigen manier met de term ‘duurzaamheid’ aan de slag te gaan. Het resultaat? Een kunstexpositie in de gangen van de beleidsmakers. Dorinda Hijszeler, beleidsadviseur duurzaamheid bij gemeente Tynaarlo, vertelt ons over deze onconventionele vertaalslag.

Een nieuw beleid

Dorinda: “We hebben de afgelopen twee jaar hard gewerkt aan de duurzaamheidsvisie van de gemeente Tynaarlo. Wat we op papier hebben gezet is onze toekomstdroom. We willen werken naar een toekomst waarin de 18 dorpen uit de gemeente krachtig en zelfvoorzienend zijn. Dorpen waarin mensen kunnen voorzien in hun eigen energie en hun eigen voedsel, maar ook zelfstandig kunnen blijven wonen. De duurzaamheidsvisie is op vier pijlers ingezet: energie, afval is grondstof, toekomstbestendig wonen en ondernemen en mobiliteit en bereikbaarheid. We werken er met de gemeente en met de bewoners naartoe in 2030 de visie te bereiken. ”

Expositie

Om de duurzaamheidsvisie een gezicht te geven is de gemeente een samenwerking met drie kunstenaars aangegaan die ieder op hun eigen manier hun visie op duurzaamheid laten zien. De kunstwerken zijn in de vorm van een expositie op het gemeentehuis van Tynaarlo te bezichtigen. “De expositie is voor bewoners maar we proberen op deze manier ook het thema zichtbaar te maken binnen de organisatie,” vertelt Dorinda. “We hopen de discussie over duurzaamheid te kunnen aanjagen en mensen tot nadenken aan te zetten. Ik hoop dat mensen gaan nadenken over wat duurzaamheid is. Gaat duurzaamheid alleen over windmolens en zonnepanelen, of gaat het verder?”

Kunstwerken

“Het kunstwerk dat ik zelf heel erg mooi vind is een spiraalvorm opgebouwd uit zwerfstenen, turf en aarde dat hier buiten op het gras ligt,” vertelt Dorinda. “Dit kunstwerk is gemaakt door Henk de Lange. Iedere week wordt het grasafval in een koker in de binnenvorm gestopt  wat uiteindelijk composteert. Het kunstwerk geeft de kringloop aan; van gras naar compost.”

Anja Nutters maakte twee kunstwerken. ‘Kan het kip zonder ei?’ vraagt ze zich af bij haar eerste stuk, waarbij ze ingaat op de technologie die de mens in staat stelt vervangende groeimethodes in te zetten. In hoeverre reikt de invloed van de mens op het natuurlijke groeiproces?

kan het kip zonder ei, gemeente tynaarlo, duurzaamheid, duurzaamheidsbeleid, kunst, Anja Nutters

Met ‘Voedselketen’ belicht ze de waarde die wij verbinden aan onze dagelijkse kost.

voedselketen, Anja Nutters, kunst, dagelijkse kost, duurzaamheid, duurzaamheidsbeleid, gemeente TynaarloDe derde kunstenaar is Ans van Genderen. Met twee schilderijen laat ze zien hoe de mens te veel vraagt van de aarde, die uiteindelijk terug slaat.
Ans van Genderen, aarde slaat terug, gemeente Tynaarlo, duurzaamheid, duurzaamheidsbeleid

Locatie

Tynaarlo

Auteur

dorinda_klein_formaat

Dorinda Hijszeler

Beleidsadviseur duurzaamheid