Dansen voor energie op de Dag van de Duurzaamheid


Op de landelijke dag van de duurzaamheid wordt de Grote Kerk in Emmen omgetoverd tot duurzaam danspaleis! Met het MM Dance Event op 9 oktober wil JCI Emmen ’t Suydenvelt energie- armoede in ontwikkelingslanden bestrijden door inwoners van ontwikkelingslanden toegang te geven tot duurzame zonne-energie. Wij spraken Carina van der Veen, organisator JCI Emmen, over dit grensoverschrijdende Drentse initiatief.

Junior Chamber International (JCI) is een wereldwijde netwerkorganisatie voor ondernemende mensen tot 40 jaar die zich persoonlijk willen ontwikkelen. De impact is grootschalig, maar de aanpak begint klein. Zo heeft Nederland diverse JCI afdelingen die op lokaal niveau projecten uitvoeren. Waaronder in Emmen. “De organisatie bestaat uit mensen die het verschil willen en kunnen maken. We willen een positieve verandering in de samenleving teweegbrengen,” vertelt Carina enthousiast. “Met het Dance Event vragen we aandacht voor duurzaamheid!’’

Dansen voor energie

JCI Emmen wil mensen in Afrika een duurzame toekomst bieden. De opbrengst van het MM Dance Event gaat daarom naar Stichting S3C. Deze sociale onderneming maakt schone zonne-energie beschikbaar in gebieden in sub-Sahara Afrikaanse landen zoals Kenya, Ethiopië, Oeganda en Tanzania waar nu geen elektriciteitsnet is en waar dit voorlopig ook niet komt. Dit gebeurt door scholen en gezondheidscentra van zonne-energie te voorzien en zonne-energie ook beschikbaar te maken voor de huishoudens in de directe omgeving.

"Scholen zijn door de beschikbaarheid van energie in staat om computers te gebruiken, waardoor de lesmethoden zullen verbeteren"

‘’Door het plaatsen van zonnepanelen wordt ook het gebruik van ledlampen mogelijk,’’ legt Carina uit. ‘’Nu gebruikt men nog vaak kerosine-lampen, terwijl die heel ongezond en gevaarlijk zijn.” De komst van de zonne-energie biedt voor de inwoners tal van nieuwe kansen. Carina vervolgt: “Scholen zijn door de beschikbaarheid van energie in staat om computers te gebruiken, waardoor de lesmethoden zullen verbeteren, kinderen kunnen met behulp van energiezuinige LED-lampen ‘s avonds langer doorgaan met hun huiswerk en ook het huishoudelijk werk wordt een stuk makkelijker. Bovendien is het mogelijk om telefoons op te laden. Zo wordt ondernemen makkelijker.’’

Sociale duurzaamheid en bewustwording

Behalve de Afrikaanse landen ondersteunen in een duurzame energievoorziening, heeft JCI Emmen nog een doel. “We willen Drentenaren ervan bewust maken dat duurzaamheid verder gaat dan alleen energiebesparing. Het heeft zo veel lagen, daarom kan je er ook op heel veel verschillende manieren invulling aan geven,” vertelt Carina. “Duurzaamheid is bijvoorbeeld ook omkijken naar elkaar, sociale duurzaamheid. Het gaat om zelf kansen pakken maar ook anderen kans bieden op een duurzamere toekomst. Daar hoort ook zelfontwikkeling bij, wat aansluit bij waar wij als JCI voor staan.”

Wil je ook meedansen? Op dit moment zijn er nog slechts tientallen kaarten beschikbaar! Kijk op www.mmdanceevent.nl voor meer informatie.

(photo credit: Lee)


Locatie

Emmen

Auteur

carina_van_der_veen_1

Carina van der Veen