Drents Energieloket: voor al uw vragen over energiebesparing en duurzame energie


Op 10 maart was het dan zover. Op die dag opende het Drents Energieloket officieel haar ‘deuren’. Het Drents Energieloket is een samenwerkingsverband van alle Drentse gemeenten, de provincie Drenthe, Bouwend Nederland, Uneto-VNI en de Natuur en Milieufederatie Drenthe. Via dit loket kunnen Drentse inwoners makkelijk onafhankelijke informatie inwinnen over energiebesparing en duurzame energieopwekking. De DIT-redactie sprak met Xandra van Zon, de persoon achter het Drents Energieloket.

Voor veel mensen kwam het als een verrassing dat er ook daadwerkelijk een persoon achter het loket zit. “Mensen waren blijkbaar in de veronderstelling dat het loket volkomen digitaal zou worden ingericht. Wanneer ze dan belden naar het loket, hadden ze blijkbaar niet verwacht dat er ook echt iemand de telefoon zou opnemen om hen van adviezen te voorzien. Dat heb ik meerdere malen te horen gekregen”, vertelt Xandra met een glimlach.

Het Drents Energieloket is opgericht zodat er één centraal loket is waar inwoners terecht kunnen met hun vragen over energiebesparing of het opwekken van duurzame energie. Huiseigenaren kunnen namelijk nog veel energie besparen. In de praktijk blijkt echter dat veel mensen het lastig vinden om ook daadwerkelijk  stappen te ondernemen, of dit nou om het isoleren van de woning gaat of om de aanschaf van zonnepanelen.

Bomen en het bos

“Mensen zien vaak door de bomen het bos niet meer. Er is inmiddels zoveel informatie beschikbaar dat mensen de weg kwijt raken. Met het Drents Energieloket willen we mensen helpen de juiste keuze te maken door ze van onafhankelijk advies te voorzien. Het Drents Energieloket is namelijk niet gelieerd aan bedrijven. We willen ze niet van het kastje naar de muur sturen, maar van het kastje naar de oplossing”, vervolgt Xandra. “Ik ben geen technisch specialist en heb de wijsheid niet in pacht. Maar ik probeer de mensen wel op de juiste manier verder te helpen, zonder merken of bedrijven voorrang te geven.”

“We willen mensen niet van het kastje naar de muur sturen, maar van het kastje naar de oplossing”.

Campagnes

Onder de vlag van het Drents Energieloket wordt in 2015 een tweetal campagnes georganiseerd. In het voorjaar is gestart met de campagne ‘Zon zoekt Drent’ en in het najaar zal de campagne ‘de Drent zit er warmpjes bij’ van start gaan. Met deze campagnes willen de samenwerkende partijen inwoners interesseren om zonne-energie op te wekken en energie te besparen. “We zijn vorig jaar begonnen met de campagne rondom zonne-energie en dat bleek een schot in de roos te zijn. Het budget van €1,2 miljoen euro dat de provincie beschikbaar had gesteld was er in no time doorheen. En ook dit jaar gaat het hard. We hebben bij de eerste bijeenkomsten gezien hoeveel belangstelling er alweer is voor zonnepanelen. Die lijn willen we in het najaar doortrekken, maar dan met de focus op energiebesparing in huis.”

Contact

Kijk voor meer informatie op www.drentsenergieloket.nl. Het Drents energieloket is telefonisch bereikbaar op dinsdag en vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur. Via de mail is het Drents Energieloket altijd te bereiken via info@drentsenergieloket.nl

(photocredit: Drents Energieloket)


Over de auteur

Xandra

Xandra van Zon

Energieadviseur Drents Energieloket