Duurzaam schilderwerk, wat is dat eigenlijk?


Onze energievoorziening is in transitie; het verbruik van fossiele grondstoffen moet worden teruggedrongen en vervangen door duurzame alternatieven. Het hoe en waarom wordt zo langzamerhand voor iedereen wel duidelijk. Dat dezelfde fossiele grondstoffen ook de belangrijkste grondstoffen zijn voor het fabriceren van verf is bij bijna niemand bekend. Willen we een duurzame, circulaire wereld dan zal er ook voor deze toepassing een alternatief moeten komen. Gelukkig zijn die er al, al zijn deze nog lang geen gemeengoed.

Duurzaam schildersbedrijf

Toen ik met de opstart van mijn bedrijf begon, heb ik mij verdiept in de mogelijkheden om de bedrijfsvoering zo duurzaam mogelijk te doen. De bewuste keuzes die ik privé al maakte, wilde ik doortrekken in mijn nieuwe bedrijf. Enkele zaken waren eenvoudig en voor mij eigenlijk logisch, zoals bankieren bij een groene bank, gerecyclede kantoorproducten gebruiken en duurzame werkkleding. Maar duurzame verf, dat bleek een hele uitzoekerij.

duurzame verf duurzame schilder drenthe in transitie energie

Verf

In eerste instantie dacht ik aan het toepassen van water gedragen verfproducten. Dat scheelt namelijk veel uitstoot van schadelijk oplosmiddel in de lucht en in mijn longen; in plaats van de terpentine verdampt namelijk het water. Maar de grondstof voor watergedragen verf is aardolie, en dat is nou net het spul waar ik van af wilde. Bovendien is watergedragen verf gevoelig voor bederf waardoor er veel pesticideachtige hulpstoffen inzitten. Watergedragen verfproducten vond ik dus geen milieuvriendelijk alternatief. Waarschijnlijk zijn ze zelfs nog slechter voor het milieu dan terpentine verven.

Alternatief

Welke verf was dan wel geschikt voor mijn nieuwe bedrijfsvoering? Ik besloot dat de verf op basis van een herwinbare grondstof moest zijn – bio-based – en met weinig tot geen slechte chemische toevoegingen. En deze verven zijn er wel degelijk! Voor buitenschilderwerk op hout bleken verven op lijnoliebasis (vlasplant als grondstof) zeer geschikt. Deze worden op kleine schaal, voornamelijk in Nederland, geproduceerd en zijn van hoge kwaliteit. Voor het binnenschilderwerk zijn deze minder geschikt, maar ook daar zijn nu goede alternatieven voor. Muurverven zijn volop in ontwikkeling en kunnen nu (bijna) volledig plantaardig gefabriceerd worden zonder aan kwaliteit in te boeten. Na enkele jaren alleen maar met duurzame verven gewerkt te hebben kan ik zeggen dat ik voor bijna elke toepassing een goed, duurzaam alternatief weet.


Missie

Helaas doen de grote fabrikanten met 65% marktaandeel – net als bij de energietransitie – niet mee met het verduurzamen van de verfplas. Hier heerst de conservatieve orde. Het nadeel is dat hierdoor de duurzame alternatieven nauwelijks bekend zijn bij mijn collega’s. Er valt dus nog veel te winnen. Omdat ik de “verftransitie” erg belangrijk vind, ben ik druk met het promoten van duurzaam schilderwerk. Zo schrijf ik blogs over duurzaam schilderen, geef ik presentaties aan schilderclubs en doe ik veel testwerk (feedback) voor de duurzame fabrikanten. Op die wijze wil ik van onder af duurzaamheid binnen de schilderbranche versnellen. Dat is mijn missie.

(photo credit cover foto: yoni sheffer)
(photo credit kleine foto: Richard Hoogstraten)


Locatie

Westerveld

Over de auteur

richard.2portret_vierkant

Richard Hoogstraten