Duurzaamheid in de tandartspraktijk


Bij de bouw van zijn nieuwe tandartspraktijk stond duurzaamheid bij Edwin Wiersema uit Westerbork centraal. Hij nam lokale ondernemers bij de arm, gebruikte duurzame materialen voor het gebouw en legde het nieuwe dak van zijn praktijk vol met zonnepanelen. Een nieuwe overdekte fietsenstalling moet bovendien fietsgebruik van personeel en patiënten stimuleren, om zo CO2-uitstoot te verminderen. De DIT-redactie ging met hem in gesprek over zijn motivatie. “Het financiële plaatje is nooit mijn hoofddoel geweest, dat is de energietransitie.”

“Ongeveer dertig jaar geleden heb ik me aangesloten bij een milieugroep hier in het dorp. Sindsdien probeer ik zo milieuvriendelijk mogelijk te leven en te ondernemen. Het pand waarin mijn tandartsenpraktijk hiervoor gevestigd was, werd te klein en we waren al een tijdje aan het roeien met die zogenaamde riemen.  Het was tijd voor verandering, tijd voor een nieuw onderkomen.”


Een duurzame insteek

“Dat nieuwe onderkomen, dat kwam er. Ik heb een perceel op een bedrijventerrein kunnen kopen en in wezen een zonnepaneel gebouwd met de praktijk eronder. Op meerdere fronten heb ik gekeken naar de duurzaamheid. Naast de zonnepanelen hebben we voor een aannemer uit de buurt gekozen, tijdens de bouw is geen gebruik gemaakt van bijvoorbeeld tropisch hardhout, alles is van staal en steen en al het personeel komt uit de regio. Het pand is zo gebouwd dat het de komende 100 jaar onderhoudsvrij en probleemloos kan functioneren. Ik heb ook nog naar de mogelijkheden gekeken om regenwater op te vangen en te gebruiken om de toiletten mee door te spoelen. In het kader van een tandartsenpraktijk werd me dat afgeraden; het is toch bacterieel verontreinigd water.”


Rendabele zonnepanelen

“Op het dak liggen 100 zonnepanelen, die er samen voor zorgen dat ik een energieneutrale praktijk heb. Aan de energie die ik teruggeef aan het net, verdien ik geld. Daarmee kan ik al mijn heffingen en transportkosten betalen. Alles draait hier op zonne-energie, ik heb zelfs geen gasaansluiting. In plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van een luchtwarmtepomp en zijn de ramen zijn van gasgevuld driedubbel glas. In de wachtkamer hangt een display dat aangeeft hoeveel stroom er al is opgewekt, daar word ik natuurlijk wel blij van!”

Edwin Wiersema, duurzame tandarts, praktijk, zonnepanelen, CO2 uitstoot, zonne-energie

“Het liefst had ik 150 zonnepanelen op het dak laten installeren. Met die hoeveelheid zonnepanelen zouden ook particulieren er profijt van kunnen hebben door middel van de postcoderoosregeling, een initiatief waarin mensen hun dak met zonnepanelen verhuren. Zo kunnen mensen die geen geschikt dak hebben, toch gebruik maken van de energie van zonnepanelen. Helaas ging dit niet, voor het hebben van meer zonnepanelen is een zwaardere stroomaansluiting nodig; die krijg je niet zomaar. De zwaardere aansluiting zou 2000 euro duurder zijn, terwijl ik 1000 euro voor de extra teruggeleverde stroom zou krijgen.”

“Voor de realisatie van de nieuwe praktijk heb ik geen gebruik gemaakt van subsidies. Ik ben van mening dat subsidies niet echt nodig zijn. Als je echt slim en duurzaam bouwt zou het op de lange termijn altijd goed moeten uitkomen. Over 10 jaar ben ik uit de kosten en kan ik gebruik maken van gratis energie. Het financiële plaatje is nooit mijn hoofddoel geweest, dat is de energietransitie."


Locatie

Midden-Drenthe

Auteur

profielfoto_edwin_wiersema_0

Edwin Wiersema