Energieneutraal kamperen is een logische keuze


Ons natuurkampeerterrein is de eerste die het predicaat klimaatneutraal mocht dragen. Dat betekent dat wij niet bijdragen aan de CO2 uitstoot. Wij doen dat door zo veel mogelijk te besparen, maar ook door zelf energie op te wekken, bijvoorbeeld warm water via zonnecollectoren en elektriciteit via zonnepanelen, bijna 7000 Wp. De energie die wij toch nog moeten inkopen, is groen, zowel de stroom als het gas. En dan niet via CO2 afkoop, maar écht groene stroom en biogas. Want, veel mensen realiseren zich niet dat ook een simpele kampeervakantie energie kost.

Kamperen in de natuur en tóch energie gebruiken? Hoe dat kan? Als je naar de wc gaat, wil je toch graag dat het licht brandt; ook al is dat sensor gestuurd en gebruiken wij hoofdzakelijk LED lampen, toch kost het stroom. Ook kost de verlichting voor nooduitgangen, de nacht-/ en noodstroomverlichting op LED basis nog 3 watt per unit. Onze wc’s worden doorgespoeld met regenwater, dat alleen op zijn plek komt door een elektrische pomp aan te sturen. We schenken graag een kop koffie - Fairtrade en biologisch natuurlijk - maar ook dat apparaat gebruikt zo een 600 tot 800 watt per kopje. En zo'n heerlijk biologisch ijsje moet wel in de vriezer worden koud gehouden. Hoe zuinig ook, die vriezer kost stroom.

En dan het directe gebruik door de kampeerder. Natuurlijk bestaat de kampeerder met het trekkerstentje, slaapzak en luchtbed nog. En wat dacht je van de ouderwetse degelijkheid van een De Waardtent. Het leeuwendeel van de kampeerders beschikt echter over een camper of caravan, welke is uitgerust met de modernste technische snufjes zoals een magnetron, tv en uitgebreide verlichting. En of ze nu primitief of luxe kamperen, er is bijna altijd wel een smartphone, tablet, laptop of notebook mee om de e-mail te checken, een leuke fietstocht uit te zoeken of om buienradar te bekijken. Een standplaats met 6 Ampère aansluiting is vaak maar net toereikend; soms vindt men het vanzelfsprekend om de koelte te zoeken via een airco, of de warmte via een elektrisch straalkacheltje.

Bij kamperen denk je al gauw aan camper of caravan. Een camper van 3000 kilo kun je moeilijk zuinig noemen. Voor een caravan van een meter of 6 heb je ook een stevige (lees: zware) auto nodig, welke meer brandstof verbruikt. Het is daardoor milieubewuster om met de caravan in eigen land te kamperen dan helemaal naar Frankrijk, Italië of Spanje te reizen.

Het energie- en klimaatbewustzijn lijkt bij veel kampeerders echter te groeien. Het aantal dat reist met openbaar vervoer of fiets is de laatste jaren fors gestegen. Het is mij niet bekend of dit een landelijke trend is, maar wij zien een spectaculaire stijging van het aantal fietskampeerders dat bij ons te gast is. Alleenstaand, maar ook soms families met een zeelt kinderen. Niet uit armoe, maar juist als compensatie voor de drukte van het leven, veelal in de randstad, en het hebben van een drukke baan. Wij komen die mensen ook tegemoet. Treinreizigers halen wij gratis op van het station met onze Prius. Fietsers krijgen een plekje op het mooiste deel van ons terrein en worden beloond met een korting van 10% op het kampeertarief.

Kamperen is leuk, vooral zonder bijsmaak.

(photocredits: captain.tarmac)


Locatie

Midden-Drenthe

Over de auteur

paul_fons_kuiken

Paul Tienkamp

Voormalig eigenaar camping Thyencamp Hooghalen