V.V. Gasselternijveen: kleine vereniging, grote plannen


Voetbalvereniging Gasselternijveen heeft zichzelf het doel gesteld meest duurzame vereniging van Drenthe te worden. Een mooi initiatief dat aansluit bij de doelstelling ‘Drenthe in 2020 energieneutraal’. De DIT redactie sprak met voorzitter Edwin van der Vries over de verduurzamingsplannen van deze kleine vereniging met een groots doel.

De reden om de vereniging in een duurzame richting te sturen, lag niet direct bij het creëren van een betere wereld. Doorslaggevend in de ommezwaai waren de vaste lasten met opstapelende hoge kosten. Een jaar geleden ging daarom de projectgroep ‘Duurzaam en Vitaal v.v. Gasselternijveen’ van start. “In de projectgroep dachten we na over hoe te besparen op elektriciteit, gas en water,” vertelt Van der Vries. “Later zijn de meer ideëlere gedachten om de hoek komen kijken.”

De drive om te verduurzamen zit bij de club dan ook niet alleen in het besparen op de vaste lasten. Er wordt ook nagedacht over het milieu. Zo kijkt de projectgroep naar mogelijkheden naar veldonderhoud met biologische middelen en de aanschaf van elektrische grasmaaiers. “Dit zou ons 40 liter diesel schelen per maaibeurt. Het is wel een kostbare klus , en in hoeverre is het hier ook veilig genoeg dat de elektrische grasmaaiers niet gestolen worden?”

LED lampen, thermostaatknoppen en waterbesparende kranen

Door een subsidie van de gemeente konden er led-lichtmasten rond de velden worden geplaatst. “Dit scheelt al een hele hoop!” vertelt Van der Vries enthousiast. “Op den duur willen we alle verlichting – zowel  binnenverlichting  in de kantine en kleedkamers als de buitenverlichting - vervangen door een led-variant en daarbij gebruik maken van sensoren. Zodra er beweging is, gaat de verlichting aan en daarna ook weer automatisch uit. Het voorkomt dat de verlichting onnodig aan staat en stroom wordt verbruikt.” Met de plaatsing van thermostaatknoppen is er ook op het gebied van verwarming een duurzame slag gemaakt. Waterbesparende kranen staan hoog op het lijstje. Al die aanpassingen om een duurzame vereniging te worden, kosten echter veel geld en dat heeft de vereniging niet. Een lening is geen optie. “Die moet uiteindelijk toch terug betaald worden,” stelt Van der Vries.

“Tijdens de NL-doet actie op 20 maart hebben we fruitbomen geplant en een kruidenbak aangelegd i.h.k.v. het project Vullen of Voeden. Het fruit en de kruiden gaan we gebruiken in de kantine, voor onder andere verse muntthee.”

Behalve te besparen op elektriciteit-, gas- en waterverbruik van de hele club, heeft ook de kantine van de vereniging een duurzame omslag gemaakt. Sinds vorig jaar doen ze mee aan het project ‘Vullen en Voeden’ van Wilfred Genee, dat beter en voedzamer eten en drinken aanbiedt in de voetbalkantine.

Kleine vereniging, grote plannen

De vereniging heeft de wens om op enig moment CO2-neutraal te zijn. Om dit te bereiken wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar het vervoer van huis naar het sportpark en naar vervoer naar uitwedstrijden. “We stimuleren om met zo weinig mogelijk auto’s naar uitwedstrijden te gaan: waarom met vier mensen in twee auto’s, terwijl deze vier ouders ook bij elkaar in de auto kunnen  stappen en met één auto minder gereden kan worden?”

Om verdere stappen te kunnen nemen in het verduurzamen van de vereniging is een zoektocht naar sponsoren gestart. Van der Vries denkt dat de mogelijke realisering van een grootschalige windmolenpark in de Drentse Monden, voor hen mogelijk een kans is. “Hoewel het windmolenpark komt met enkele lasten – het staat ten slotte in onze achtertuin – willen we kijken of we er ook lusten van kunnen krijgen. Het biedt mogelijk een mooie kans om een goede sponsor te vinden.”

‘De meest duurzame vereniging’ is geen titel waar ze met andere verenigingen om (willen) strijden. “Het is ons eigen doel. We zijn dan wel een kleine vereniging, maar waarom zouden we met elkaar niet toewerken naar een duurzamere club? In de toekomst willen we graag zonnepanelen die onze stroom gaan opwekken. Gezien onze financiële situatie, is dat alleen wel een kwestie van een lange adem.”


Locatie

Aa en Hunze

Over de auteur

edwin

Edwin van der Vries

Voorzitter v.v. Gasselternijveen