Jordens Avontuur: wereldkampioen!


Het Nuon Solar Team is wereldkampioen! Het zonne-team uit Delft legde het snelste de 3000 kilometer van Darwin naar Adelaide af en won daarmee de Bridgestone World Solar Challenge. Wij spraken een dolgelukkige Jorden Steenbeek vanaf Bali, waar hij op dit moment geniet van een welverdiende vakantie, over de zenuwslopende race.

Zondag 18 oktober om 08.00 ging de race downtown Darwin van start. Nuna8 had van alle auto’s de 18e startplek, maar aan het einde van de dag lukte het op de 3e plek te eindigen. Op het allerlaatste moment haalden ze het team van Twente in en lagen alleen het Japanse en het Amerikaanse team uit Michigan nog voor. “Het was een hele hectische dag want we hebben 14 zonnewagens en hun hele konvooi ingehaald. We waren zo blij, want we hadden niet verwacht dat we zó snel naar voren zouden lopen,” vertelt Jorden enthousiast.

Jorden Steenbeek, Wereldkampioen, Nuna8, Nuon Solar Team, World Solar Challenge, Australië

Die vreugde werd bij het Nuon Solar Team de volgende dag meteen de kop in gedrukt toen het team van Twente Nuna8 al in het eerste kwartier weer inhaalde. Omdat beide Nederlandse teams het Japanse en het Amerikaanse team die dag inhaalden, werd het echt een nek aan nek-race tussen Nuna8 en Twente. “Tot nu toe was het bij alle voorgaande races zo dat het team dat als eerste bij Tennant Creek binnen kwam, de race zou winnen,” vertelt Jorden. “En op die dag kwam Twente als eerste binnen.”

Nek-aan-nek met Twente

Het team besloot toch haar eigen strategie te blijven volgen. “De hele derde dag waren we alleen maar bezig met het team van Twente. Het was echt een kat en muis spel.” Halverwege dag vier kreeg het Nuon Solar Team eindelijk de kans om het team van Twente inhaalden. “We hadden al een paar pogingen gedaan, maar het lukte steeds niet. Dus het was super spannend,” beschrijft Jorden. “Het was echt een ontlading van plezier en vreugde, maar je weet ook dat je zo weer ingehaald kan worden.”

Jorden Steenbeek, Wereldkampioen, Nuna8, Nuon Solar Team, World Solar Challenge, Australië

De vierde dag had het Nuon Solar Team, net als Team Twente, de accu goed leeggereden. “Dus toen het de vijfde dag bewolkt was, waren we bang dat het team van Twente meer energie zou hebben binnengehaald en dat ze ons zouden inhalen,” vertelt Jorden. Op dat moment lag Nuna8 maar drie minuten voor. “We wisten tot het allerlaatste moment niet dat we gingen winnen. Stel dat we bijvoorbeeld een lekke band hadden gehad, dan waren we weer ingehaald.” Het team uit Delft kwam officieel 8 minuten eerder over de finish en won daarmee de race. “Uiteindelijk hebben wij gewoon de beste zonneauto,” besluit Jorden trots.

Nederlands trots

Die felbegeerde eerste plaats bemachtigen, dat was waar het team zich anderhalf jaar dag en nacht op focuste. “Wat er na de finish door me heen ging, is zo anders dan elke emotie die ik ooit gevoeld heb. Het was een oprechte ontlading van schreeuwen, knuffelen, juichen en feesten. We zijn met zijn alle in de fontein gesprongen!”

Jorden Steenbeek, Wereldkampioen, Nuna8, Nuon Solar Team, World Solar Challenge, Australië

“Wat ik heel mooi vind is niet alleen dat mijn team eerste is geworden, maar ook dat Twente tweede is geworden, en dat het team uit Eindhoven in de cruiser klasse de eerste plaats heeft gehaald. Dus in de twee grote klassen die er zijn, heeft Nederland gewoon de eerste drie plekken gepakt!” Op de derde en vierde plek eindigde het Japanse team en het Amerikaanse team uit Michigan. Het Belgische Team veroverde de vijfde plek.

Volgende avontuur?

Als hij terug is in Nederland, pakt Jorden zijn studentenleven gewoon weer op. De afgelopen anderhalf jaar hebben hem wel een stuk kieskeuriger gemaakt in zijn toekomstplannen: “Ik wil met een team samen werken dat niet voor het geld werkt, maar voor de uitdaging. Ik wil iets neer zetten waar de toekomst ook beter van wordt.”

Ook op het gebied van zonne-energie ligt een uitdaging. “Nuna 8 is dan wel een Formule 1-auto, maar de verschillende onderdelen die we hebben gebruikt zijn we nu met bedrijven aan het door-ontwikkelen,’’ zegt Jorden. “Waar we uiteindelijk naartoe willen, is dat de technologie van onze zonneauto voor de gewone consument beschikbaar wordt.”(photo credit: Nuon Solar Team)


Auteur

jorden_steenbeek_profielfoto

Jorden Steenbeek