Jordens Avontuur: het aftellen is begonnen!


18 Oktober nadert met rasse schreden. Voor het Nuon Solar Team is het bijna zover om met Nuna8 de wereldtitel te verdedigen in de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Hoe? Door in een zo snel mogelijke tijd de 3000 km van Darwin naar Adelaide af te leggen. Eén addertje onder het gras: de teams moeten deze route volledig op zonne-energie afleggen. Bij deze race tegen de klok draait het namelijk om een ding: Wat is de meest efficiënte elektrische auto? Drentenaar Jorden Steenbeek (27) uit Norg zit in het zonneteam en vertelt ons komende weken over zijn avontuur.

Voor Jorden begon zijn passie voor het Solar Team toen hij als klein jongetje het Jeugdjournaal keek en het Nederlandse zonneteam de overwinning zag behalen in Australië. Het aangewakkerde enthousiasme voor de mooie techniek die daar achter zat, maakte dat hij jaren later naar Delft ging voor de bachelor Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. Inmiddels heeft Jorden deze bachelor afgerond, en zit hij nu in het tweede jaar van de master Aerodynamics & Wind Energy.

In Delft ontmoette hij een studiegenoot die in het Solar Team had gezeten. “Deze jongen vertelde mij zoveel vette verhalen over de kennis die hij zowel over de techniek als over teamwork had opgedaan, dat ik dacht: dit moet ik gewoon gaan proberen. Dit is anders een kans die ik laat schieten waar ik spijt van ga krijgen.´´

Strenge selectie

‘’In eerste instantie lijkt het heel ver weg om bij het Nuon Solar Team te komen, want er is een strenge selectie en iedereen wil het doen. En dat terwijl we maar een team van 15 man zijn, dus niet iedereen kán het doen.” Na een lastige selectie mocht Jorden op sollicitatie komen, wat voor hem goed uitpakte: hij haalde het team.

Ondanks dat het Nuon Solar Team een studententeam is, studeert nu eigenlijk niemand. Anderhalf jaar lang is het team met dit project bezig, ook Jorden heeft zijn studie volledig neergelegd. Ondanks dat het een fulltime job is, voelt het voor Jorden eerder als een hobby waar hij graag meer tijd in steekt. Een maand nadat de race is afgelopen gaat hij echter weer verder met zijn masterstudie.

Race tegen de klok

Dat 18 oktober snel dichterbij komt, is te merken aan de zenuwen in het team. “Je wil er eigenlijk heel positief in staan, dat je natuurlijk gaat winnen, maar ik zou het nog niet durven zeggen,’’ zegt Jorden eerlijk. ‘’Wij hebben foto’s van de concurrentie gezien en het veld komt steeds dichter bij elkaar qua performance. De wedstrijd gaat heel spannend worden.”

Er zijn drie verschillen klassen: Challenger, Cruiser en Adventure. Nederland doet mee aan twee verschillende klassen van de wedstrijd. Het Nuon Solar Team zit in de Challenger Klasse en bouwt een Formule 1 auto. Solar Team Eindhoven zit in de Cruiser klasse en bouwt een familieauto die op zonne-energie rijdt.

De grootste uitdagingen

Nuna8 is in Nederland al getest. Tijdens deze testrit is er vooral gekeken naar hoe het mechanisch systeem zich gedraagt: rijd je er prettige en veilige bochten mee? Komende tijd wil het Nuon Solar Team achterhalen hoeveel zonne-inkomsten Nuna8 krijgt bij welke standen van de zon, en hoeveel energie de auto gebruikt en bij welke snelheden. Dat kan echter pas als de auto helemaal af is. “Op dit moment zijn we de auto aan het finetunen. En pas als de puntjes op de i staan, gaan we naar strategie kijken, ‘’ vertelt Jorden. ‘’Dan gaan we rijden zoals we tijdens de race willen rijden. Zo kunnen we een strategiedatabase opbouwen zodat we tijdens de race precies weten hoe hard we op welke dagen kunnen rijden.’’

Jorden Steenbeek, Nuna8, Nuon Solar Team, World Solar Challenge, Australië

Om de week publiceren we op ditenergie.nl een update van Jorden. Houd de website dus in de gaten!


Auteur

Jorden Steenbeek