Lichtend voorbeeld: Ger Nobels


Drenthe in Transitie zoekt de drijvende krachten achter duurzame initiatieven in de Provincie. De redactie ging langs bij Ger Nobels, oprichter van burgerinitiatief ‘Duurzaam Balinge’, welke vorig jaar uitgeroepen werd tot Duurzaamste Drent van 2014. In dit laatste deel van het tweedelig interview praten we met hem over zijn eigen energiebesparing, de kracht van eenvoud en zijn toekomstvisie op de energietransitie in Drenthe.

Financieel gewin in eigen portemonnee

Dertien jaar geleden verhuisden Nobels en zijn gezin naar Balinge. Het huis - een voormalige bakkerij uit 1932 – was toen op nog geen enkele manier geïsoleerd. “Om een hoge energierekening te voorkomen was goed isoleren een pure noodzaak,” vertelt Nobels. “We kregen een goede subsidie en hebben bijna 500 m² isolatiemateriaal in het hele pand verwerkt.” Ook is een CV-installatie in het huis geplaatst, maar die wordt sinds de komst van de hout CV-kachel en een goede regeling met de kinderen nog amper gebruikt. “We hebben afgesproken dat we het bedrag dat we overhouden door energiebesparing delen door zes. Dat is zakgeld waar je niks voor hoeft te doen. Zo zijn de kinderen zelf bereid om daarop te letten en de hout CV-kachel aan te doen als ze thuiskomen.”


Houd het simpel

“Sommige mensen denken dat het heel ingewikkeld is, maar dat is het niet. Start met besparen door een deksel op je pannen te doen, zorgen dat je huis niet tocht, zuinige verlichting, niet te heet wassen. Begin met besparen op gas en elektriciteit, en ga dan pas over op alternatieve energie.” Nobels denkt dan ook dat de sleutel naar verduurzaming zit in eenvoud en klein beginnen. “Je moet het in haalbare stukken verdelen. Natuurlijk mogen er grote dingen tussen zitten, maar als je duurzaamheid met een te grote haal wil regelen, bestaat het gevaar dat je met niks overblijft als het mislukt. Kijk naar het 100.000 plan van Tanja Klip, de voorganger van Henk van de Boer. In 2000 ging ze voor 100% en eindigde uiteindelijk met 0%. Hoe klein Duurzaam Balinge ook is, wij hebben meer bespaard dan het 100.000 woningen plan.” Dit betekent niet dat het in Balinge over een nacht ijs is gegaan. “Mensen die nu gaan verbouwen en isoleren, hebben ons verhaal vier jaar geleden al gehoord. Denkprocessen duren nu eenmaal lang, en het geld moet er ook zijn.”

Op dit moment trekt de particulier volgens Nobels aan het korte eind. “Wij hebben onze gasrekening van 1400 kuub teruggebracht naar 136 kuub en daarmee heel veel bespaard, maar krijgen hier geen premie voor. Ook betalen wij 13 cent energiebelasting  per kilowattuur terwijl dit 0,159 cent is voor grote bedrijven. Dit is niet alleen oneerlijk maar stimuleert de grote bedrijven ook niet om iets te veranderen.” Nobels ziet dan ook graag dat de overheid andere eisen gaat stellen. “Bijvoorbeeld het verplichten van een zonneboilerinstallatie bij de bouw van een huis, die hebben een hele lange terugverdientijd; in een levensduur van een huis heb je ze terugverdiend.  Of eerder een vergunning verlenen aan plannen met daken waar zonnepanelen op kunnen.”

De koers naar duurzaamheid

“Ik heb me altijd heel bewust buiten de windmolendiscussie gehouden. Er is zoveel antipathie tegen, ik ga geen energie steken in een project waar zoveel weerstand in zit. Dan ben je aan de verkeerde kant van de kar aan het trekken.” Nobels denkt bovendien dat in Drenthe simpelweg niet genoeg wind is voor windmolens. “Zonnepanelen zijn veel efficiënter, ik denk dat die de toekomst zijn. Ze hebben een lange levensduur, er zitten geen bewegende delen in - dus weinig onderhoud - en het creëert werkgelegenheid voor mensen die ze willen plaatsen en schoonmaken. Zo ontstaat er een hele nieuwe economie omheen. Ook zullen er zonneparken komen in Drenthe. Mochten mensen last hebben van het zicht, zet er dan een houtsingel omheen.

Nobels heeft zelfs nog een tip voor minister Kamp. “Investeer 150 miljoen in universiteiten die gaan uitzoeken om binnen vijf jaar een product ter grote van een zeecontainer te bedenken waarin we elektriciteit kunnen opslaan. Als zij daar in slagen krijgen ze dat bedrag, slagen ze niet dan krijgen ze de basis aan onderzoekskosten. Ik ben ervan overtuigd dat het product over vijf jaar op de tekentafel ligt en over tien jaar in de wijk. Kort gezegd: overdag wordt elektriciteit opgewekt, welke vervolgens wordt opgeslagen in containers die met elkaar zijn verbonden. Op deze manier kunnen we zelf energie opwekken en hebben we alleen een beurs nodig waar we onderling energie verhandelen. Mijn droom is dat die zeecontainers er komen.”


Locatie

Midden-Drenthe

Over de auteur

ger_nobels

Ger Nobels

Oprichter Duurzaam Balinge