Lopifit brengt Valthe naar Qatar


Vandaag is het Fiets naar je werkdag. Duurzaam voor je lijf en duurzaam voor het milieu. We kennen allemaal de traditionele fiets met stuur, zadel en twee trappers. Bruin Bergmeester uit het Drentse Valthe bewijst dat het echter ook anders kan. Geïnspireerd door de ‘treadmill’ in de sportschool, bedacht hij een kruising tussen fiets, step en loopband: de Lopifit. Begin dit jaar was de Drentse uitvinding wereldnieuws en sindsdien stromen de aanvragen binnen. Aan de DIT-redactie vertelt Bruin over het bijzondere voertuig en zijn plannen voor de toekomst.

De Lopifit vindt haar oorsprong in Bruins woonkamer, waar de Drentse bedenker op de salontafel het eerste exemplaar zelf in elkaar sleutelde. Hoewel sommige mensen in eerste instantie vreemd opkeken,  zijn de meeste reacties op de uitvinding in binnen- en buitenland niets dan lovend. “Vanwege de onbekendheid rondom de Lopifit wordt deze eerst ingezet in de recreatieve sector. Mensen hebben dan wat meer tijd om iets nieuws te proberen.”

Bruin heeft onlangs patent gekregen op de elektrisch ondersteunde loopband fiets, waarvan de trappers zijn vervangen door een loopband en het zadel ontbreekt. Dat de uitvinding innovatief is, valt niet te betwisten. Maar, hoe duurzaam is het voertuig? “Enkele recente doorbraken in de accu technologie leveren compacte accu’s, wat minder afval betekent. Bovendien bespaart het gebruik van de Lopifit  voor woon- werkverkeer brandstof voor de auto.”

Volgens Bruin zit de toegevoegde waarde van het voertuig vooral in de bewegingsdynamiek van de gebruiker. “Bewegen is goed, maar nu is het ook leuker geworden. De sportschoolmuur is figuurlijk gezien doorbroken en de loopband is mobiel geworden,” zegt hij. “Het lopen op het bijzondere voertuig wordt door de elektrische ondersteuning verhoogd naar fiets snelheid. “De gebruiker loopt 5 kilometer per uur en door de loop-ondersteuning is de werkelijke afgelegde afstand in dat zelfde uur 20 kilometer.”

Ondanks de lovende reacties, laat een eerste release nog even op zich wachten. Begin juli zullen de eerste voertuigen verkocht worden. “Er gaan 110 exemplaren naar het eiland Texel voor verhuur en verkoop. Daarnaast is er veel losse verkoop door heel Nederland.” Ook enthousiastelingen in België, Duitsland, Noorwegen, de Verenigde Staten en - in grote getale – het Midden Oosten maken binnenkort kennis met de Drentse uitvinding. Zelf is Bruin gestopt met het maken van de bijzondere fiets. “De Lopifit wordt nu op grote schaal geproduceerd, dus ik ben gestopt met de kleine aantallen zelf te maken. Ze zijn simpelweg te kostbaar.” Of hij in zijn vrije tijd blijft knutselen? “Natuurlijk!”

(photocredits: vanderlaan.fotografeert)


Locatie

Borger-Odoorn

Over de auteur

bruin

Bruin Bergmeester

Bedenker Lopifit