“Nederland is verslaafd aan gas, daar gaan wij verandering in brengen”


Afgelopen zomer behaalde GroenOpgewekt 5.0 een Nederlandse primeur met het ‘eerste zonnepanelensysteem onder het maaiveld’ in Hulshorst. Gespecialiseerd in blijvende energiebesparende oplossingen en technieken, wil het bedrijf met zonnestroom, ledverlichtingprojecten en “het nieuwe verwarmen” de energietransitie versnellen. De DIT redactie sprak eigenaar Pouwel Slurink over de missie van het bedrijf uit Meppel.

"Nederland is nog verslaafd aan gas, daar willen wij verandering in brengen,” zegt Pouwel. Een duurzame energiehuishouding is volgens hem noodzakelijk, zowel voor particulieren als bedrijven. Met ruime ervaring en enthousiast en gedreven personeel, werkt hij aan diverse duurzame projecten in de regio en ver daarbuiten. “Naast de zonnestroominstallatie in Hulshorst, heeft hebben we begin dit jaar in Venlo een zonnerijwielstalling opgeleverd met de ‘nieuwe generatie’ glas-glas zonnepanelen welke 25 procent meer kilowattuur opleveren ten opzichte van de standaard zonnepanelen.” Ook op het gebied van ledverlichting realiseren ze kleine en grootschalige projecten voor uitsluitend bedrijven. “Het leveren van hoge kwaliteit gaat ons boven alles.”

Pouwel, Slurink, GroenOpgewekt5.0, primeur zonnepanelensysteem onder het maaiveld, energietransitie, led verlichting, CO2 neutraal

“We moeten efficiënt omgaan met de steeds schaarser wordende grondstoffen en  verantwoordelijkheid nemen voor onze activiteiten in de waardeketen,” zegt Pouwel. “Daarom bieden we onder andere onderhoudsarme verwarmingssystemen aan als verdampingspanelen of infrarood panelen. De verdampingspanelen zorgen er 24-7 voor dat huishoudens en bedrijven de gaskraan kunnen afsluiten terwijl zij toch verzekert zijn van warm tapwater en warm water voor de verwarming. Daarnaast hebben wij een oplossing gevonden om dit systeem te combineren met zonnepanelen, waardoor het rendement van de zonnepanelen ook nog eens wordt verhoogd.”

Duurzaam Ondernemen

“Duurzaam ondernemen gaat om de kernactiviteit van een bedrijf. Het is geen trend maar een ontwikkeling. Bedrijven kunnen dus alleen succesvol blijven als zij ook een duidelijke maatschappelijke bijdrage leveren,” zegt Pouwel. “Steeds meer multinationals zijn serieus aan de slag met duurzaam ondernemen en maken het een integraal onderdeel van hun bedrijfsvoering. Dat doen ze niet uit liefdadigheid maar vanuit de overtuiging dat er geen alternatief is voor lange termijn waarde creatie.”

En de 5.0 dan?

“Een veel gestelde vraag aan ons is waar de ‘5.0’ vandaan komt in onze naam. In 2050 willen wij samen met de rest van de maatschappij zijn overgestapt op een CO2-neutrale samenleving. Dat is ons streven. De transitie naar duurzamere vormen van energieproductie en -gebruik vormt de grondslag van onze activiteiten.”

Pouwel, Slurink, GroenOpgewekt5.0, primeur zonnepanelensysteem onder het maaiveld, energietransitie, led verlichting, CO2 neutraal

Nieuwe strategische keuzes

Pouwel heeft een oproep aan alle samenwerkende partijen. “Overheden, het bedrijfsleven en burgers moeten nieuwe strategische keuzes maken. Dit vraagt om een lange termijn visie en lef. Deze nieuwe keuzes combineren de voordelen van centrale én decentrale energievoorziening, houden rekening met de gevestigde fossiele belangen en stellen iedereen in staat om de transitie naar een duurzame Nederlandse energiehuishouding te versnellen.”

(photocredit: Groenopgewekt5.0)


Locatie

Meppel

Autueur

pouwel_slurink_profile_picture

Pouwel Slurink

Eigenaar GroenOpgewekt 5.0