PCBS Het Mozaïek: Meest duurzame basisschool in Drenthe


PCBS Het Mozaïek in Hollandscheveld mag zich dit jaar de meest duurzame basisschool van Drenthe noemen. Tijdens de Duurzame Dates in februari viel de basisschool in de prijzen met haar creatieve afvalproject welke een duurzame gedragsverandering bij de leerlingen teweegbracht. Resultaat? Positieve effecten voor milieu, lijf en portemonnee. Een ‘win-win-win situatie’ aldus wethouder Gert Vos. De DIT redactie sprak met Alex Werkman, directeur van Het Mozaïek.

Wegwerpverpakkingen mee naar huis

De grootste aanjager van de duurzame ommezwaai was de hoeveelheid afval die de school en haar leerlingen produceerden. “Er stonden negen containers voor de deur, daar moesten we iets aan doen. Er zijn altijd kinderen die vanuit huis een beker of een trommeltje meekrijgen. Die neem je aan het einde van de dag weer mee naar huis. Maar het overgrote deel van de kinderen kwam met wegwerpverpakkingen.” Door ook de wegwerpverpakkingen weer mee naar huis te geven, zette de school in op een gedragsverandering.


Nog maar drie containers

Een geslaagde gedragsverandering, dat mag gezegd worden. Niet alleen won de school de prijs van meest duurzame basisschool, van de negen containers heeft Het Mozaïek er nu nog maar drie in gebruik. Werkman: “Gedragsverandering is altijd de nummer één reden geweest voor de ‘afvalactie’, het is ons nooit om het geld gegaan. Al bespaart het ons op jaarbasis toch negenhonderd euro.”


Gezond eten en veel bewegen

Dat is de boodschap die de leerlingen van Het Mozaïek mee krijgen in de lessen. Vier dagen per week is het verplicht fruit of brood te eten in de ochtendpauze. “In het begin kregen de leerlingen vaak verpakte fruitdrankjes mee, toen hebben we gezegd: dat gaan we niet doen, daar zit allemaal suiker in.”


Verlichting

Over verlichting hoeft niemand na te denken bij Het Mozaïek. Alle verlichting is geregeld met sensoren. Is er ergens langer dan een half uur geen beweging, dan gaat het licht automatisch uit. “We hebben helaas geen led-verlichting. In 2008 hebben we een nieuw gebouw gekregen, net voor het tijdperk van de led-verlichting. Het is te kostbaar – en ook niet duurzaam -  om al die armaturen te vervangen voor een led-variant. Mochten de huidige armaturen kapot gaan, dan stappen we wel over.

Zonnepanelen

Het Mozaïek heeft twee vestigingen waarvan één al is voorzien van zonnepanelen. “De zonnepanelen zorgen voor twee derde van de energie die we gebruiken op die vestiging. Op de hoofdvestiging gaat dat dit jaar ook gebeuren. Uiteindelijk gaan we dan ongeveer 40.000 Kilo Watt opwekken,” aldus Werkman. De hoofdprijs van €5000,- die Het Mozaïek won als meest duurzame basisschool heeft een duurzame bestemming gekregen. Werkman: “Het geld is voor ons een tiende deel van de investering in zonnepanelen.”