Rekenen aan “Drenthe Energieneutraal”


De belangstelling voor duurzame energie en de overtuiging dat er nu snel “iets” moet gebeuren leidt soms tot het formuleren van hoge ambities. Uitdagende doelen als: in “2020 Energieneutraal” kunnen helpen om de maatschappij in beweging te zetten. Toch is het goed ook te proberen dit soort uitspraken te kwantificeren. Laten we eens proberen wat te rekenen aan de uitspraak “Drenthe Energieneutraal…..”

In Europa is afgesproken dat we onze doelen koppelen aan het Bruto Energetisch Eindverbruik. In de praktijk komt dat neer op alle energie die bedrijven, overheden en burgers samen gebruiken. Dus alle benzine, diesel, gas en stroom die wij samen gebruiken. Hierin zitten niet de transportverliezen van stroom, de opwekverliezen bij de stroomcentrales of het gebruik van gas of olie in de kunststofindustrie.  Uitgedrukt in de energie eenheid Joule is dit Bruto Energetisch Eindverbruik van Nederland ongeveer 2100 miljoen miljard Joule (J). Een miljoen keer een miljard (15 nullen) noemen we ook wel Peta. Het gaat dus om 2100  PJ.  Als we dit verdelen over alle 17 miljoen Nederlanders gaat het om 123 miljard Joule per persoon, of 123 GJ.  Het Drentse aandeel is dan afgeleid van de 490.000 inwoners van Drenthe: dat is ongeveer 60 PJ.

Als Drenthe dus geheel energieneutraal wil zijn, moet dus ongeveer 60 PJ aan duurzame energie worden opgewekt of bespaard worden.

Laten we eens rekenen aan drie acties.

In actie 1 leggen we op elk woonhuis zoveel zonnepanelen dat al het stroomverbruik van alle woningen in Drenthe volledig is afgedekt. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 12 GJ aan stroom (3400 kWh). Drenthe telt ongeveer 220.000 huishoudens, samen gebruiken ze dus 2,6 PJ. Met deze inspanning die alle Drentse huizen voorziet van zonnestroom hebben we nu 2,6 PJ van de gewenste 60 PJ  afgedekt.

Actie 2. We houden niet zo van windmolens, maar laten we er toch maar een paar plaatsen. Stel we plaatsen 250 grote molens van 4 MW, samen dus 1000 MW. Een molen in Drenthe van 4 MW produceert per jaar ongeveer 10 miljoen kWh. 250 van deze molens dus: 2500 miljoen kWh. In Joule uitgedrukt: 9 PJ.

Actie 3: We zorgen dat elk woonhuis perfect wordt geïsoleerd en we zorgen met zonnewarmte en misschien wat houtkachels dat er geen gas meer nodig is voor de huishoudens. Een huishouden verbruikt 1400 m3 gas, dat is ongeveer 45 GJ. De 220.000 huishoudens samen dus ongeveer 10 PJ.

Nu ligt elk woonhuis vol met panelen, elk huis is gasloos geworden en staan er 250 grote molens te draaien, daarmee wordt 21,6 PJ afgedekt. Maar we wilden naar 60PJ.

Deze rekensom geeft drie dingen aan: dat Nederland ongelooflijk veel energie gebruikt; dat ogenschijnlijk grote stappen voorwaarts helemaal niet zo indrukwekkend blijken te zijn; dat als we echt onze ambitie waar willen maken hele grote ingrepen nodig zijn. Er zit ook een gevaar in, als “men” inziet dat de makkelijk uitgesproken ambitie echt hele grote ingrepen in onze samenlevingen nodig maken kan men concluderen dat de we de ambitie maar moeten laten varen.

Wat vindt u? Volhouden dat energieneutraal kan of eerst maar eens streven naar een wat lager doel?

(photocredits: kengo)


Over de auteur

frankdebets

Frans Debets

Directeur Debets BV