Rekenen met energie: Het hoofd koel houden


Rekenwonder en energieconsultant Frans Debets geeft in zijn maandelijkse column ‘Rekenen met energie’, handige tips hoe je eenvoudig energie bespaart. Debets’ credo: “de goede zaak wordt niet gediend als men wel ambities heeft maar geen kennis.” In deze vierde column bespreekt hij de kosten en baten van airco.

De verkoop van zonnepanelen loopt ook dit jaar weer goed, het totale vermogen zal eind dit jaar rond de 2000 MW uitkomen. Het is verheugend dat het een gewoon onderdeel wordt van onze omgeving. Helaas worden nieuwe energievreters ook steeds gewoner. Auto’s zonder airco worden zeldzaam, huizen lijken nu te volgen.

Koelen met airco

Om een slaapkamer koel te houden heb je ongeveer 2000 Watt of 2 kW nodig. Er zijn wel meer apparaten in huis die zo’n vermogen hebben, bijvoorbeeld de stofzuiger of het tosti apparaat, maar die staan nooit uren achter elkaar aan. Een 2000 Watt airco verbruikt per uur 2 kWh of ongeveer 42 cent; een nacht lang koelen kost dus twee á drie euro.

Kleine mobiele apparaten zijn te koop voor een paar honderd euro. Zo’n mobiele airco is plug and play: de stekker in het stopcontact en klaar is Kees. In het apparaat wordt een koelvloeistof in een gas omgezet, dat kost warmte die uit de warme lucht gehaald wordt. De afgekoelde lucht die overblijft, wordt vervolgens door het systeem met een ventilator de slaapkamer ingeblazen.  Zo koelt de slaapkamer af. In het apparaat wordt het gas vervolgens met een compressortje weer samengeperst tot het terug condenseert naar een vloeistof zodat de koelcyclus weer kan beginnen.

Netto effect

Laten we nu eens kijken naar het netto effect van zo’n airco. In het onderdeel waar het gas condenseert komt namelijk warmte vrij. Daarnaast produceert de compressor zelf warmte en ook de ventilator wordt warm. Het netto effect is dat de slaapkamer niet koeler wordt maar juist warmer. Het is gewoon een kachel van 2 kW! Beter is een systeem dat bestaat uit twee delen; de warme compressor staat dan buiten en het koelende deel met de ventilator blijft dan binnen. Nog beter is geen airco…

Ventilator een beter alternatief

Naast de airco is ook de ventilator een gewild product in de zomer. Zo’n staande, drie standen ventilator heeft een vermogen van ongeveer 50 Watt; per uur verbruikt hij dus eentwintigste kWh uur oftewel zo’n één cent per uur. Hij koelt de lucht niet af maar zet de lucht in beweging, dat heeft een koelend effect op onze huid. Maar dan moet u niet onder dekens liggen, ontkleed op bed werkt het best. Door het gezoem van de ventilator valt u vanzelf in slaap.

(photo credit: Marcel Oosterwijk)


Over de auteur

Frans debets

Frans Debets

Energieconsultant