Rekenen met energie: een goede strategie is simpel maar niet makkelijk


Rekenwonder en energieconsultant Frans Debets geeft in zijn maandelijkse column ‘Rekenen met energie’, handige tips hoe je eenvoudig energie bespaart. Debets’ credo: “de goede zaak wordt niet gediend als men wel ambities heeft maar geen kennis.” In deze column bespreekt hij de energietransitie in huis.

Het thema energiebesparing krijgt al heel lang veel aandacht. Toch vallen de resultaten niet mee, het nationale energiegebruik is de afgelopen twintig jaren nauwelijks afgenomen. De groei van de economie en de groei van het energiegebruik zijn wel ontkoppeld, maar een duidelijke afname is nog niet gelukt. Echt besparen vereist meer druk en sturing vanuit de overheid. Het belasten van vliegreizen; het verlagen van de maximum snelheid van auto’s; het beboeten van bedrijven die niet investeren in energiebesparende maatregelen; het afdwingen van de isolatie van huizen zouden heel effectieve maatregelen zijn, maar geen bestuurder die zich daaraan zal branden.

Waarom eigenlijk niet? Toen de milieuwetgeving werd ontwikkeld, werden er keiharde eisen gesteld aan bedrijven, burgers en overheden. Wie niet mee deed kon een forse boete krijgen. Een probleem is dat de energietransitie te vriendelijk is gepositioneerd, het zou lukken met kleine stapjes en leuke pijnloze veranderingen. Maar dat is onzin, de energietransitie zal onze omgeving en ons leven sterk beïnvloeden. Dat het niet allemaal leuk is weten de bewoners in de windmolengebieden inmiddels. En dit is nog maar het begin.

Het probleem van de overheid zien we in het klein terug in het eigen huis. Ieder die probeert het energiegebruik te verminderen weet hoe lastig het is. Een doel als 5%  besparen klinkt eenvoudig, maar dat komt overeen met 18 dagen per jaar volledig afschakelen van gas en stroom.

Een alternatief is de koelkast en de TV de deur uit te doen. Samen zijn zij goed voor 20% van het stroomgebruik. En het stroomgebruik is 20% van het energiegebruik (de overige 80% is gas). Het resultaat is dus 20% van 20% , dat is 4%. De uitdrukking: “een goede strategie is simpel maar niet makkelijk” geeft goed aan wat het probleem is.

(photo credit: Dennis Skley)


Over de auteur

Frans debets

Frans Debets

Energieconsultant