Rekenen met energie: van ambitie naar concreet plan


Rekenwonder en energieconsultant Frans Debets geeft in zijn maandelijkse column ‘Rekenen met energie’, handige tips hoe je eenvoudig energie bespaart. Debets’ credo: “de goede zaak wordt niet gediend als men wel ambities heeft maar geen kennis.” In deze column gaat hij in op de noodzakelijke vertaalslag van ambities naar concrete plannen.

Dit najaar rapporteerde het CBS de cijfers over de duurzame energie van 2014. En ECN kwam met de Nationale Energie Verkenning (NEV). Beide rapporten gaven aan dat Nederland achterblijft bij de doelen die gesteld zijn. In 2020 zouden we op 14% duurzame energie moeten zitten, dat gaan we zeker niet halen.

"Alleen voor de windmolenparken is een plan, maar daarmee is het 14% doel niet te halen"

Veel reacties gingen over Nederland als sukkeltje van Europa, we werden vergeleken met Zweden dat al op 50% zit en Oostenrijk dat 30% haalt. Maar we mogen niet vergeten dat Zweden en Oostenrijk veel waterkracht centrales hebben en heel veel hout verbranden. In 2008, toen de afspraken voor 2020 werden gemaakt, zat Zweden al op 45%. Hun 2020 opdracht was 50%. Ze moesten dus nog ca. 10% groeien. Nederland zat in 2008 op 4% en moest naar 14%, een groei dus van 350%! Weinig landen in Europa hadden zo’n hoge groeiambitie. Maar het is wel teleurstellend dat we nu nog onder 6% zitten. Een van de problemen is dat Nederland wel ambities heeft, maar geen echte plannen. Alleen voor de windmolenparken is een plan, maar daarmee is het 14% doel niet te halen.

Hetzelfde geldt voor veel gemeenten en provincies, er is een mooie, inspirerende ambitie maar verder blijft het onduidelijk hoe het doel gehaald moet worden. Lokale initiatieven zouden die fout niet moeten maken. Een advies: besteed niet te veel tijd aan inspirerende ambities, besteed je tijd aan concrete plannen. Dat geldt ook voor een huishouden. Het heeft niet zo veel zin jezelf te beloven over 10 jaar energieneutraal te zijn, begin eerst maar eens met een goed plan voor jaar 1.

Er zijn heel veel maatregelen denkbaar, het handigste is te beginnen met maatregelen die veel energie besparen en weinig moeite of geld kosten. Denk aan het afdichten van kieren, isoleren van de warmingsbuizen, gloeilampen vervangen door LED, verouderde apparaten wegdoen.  Het dak volleggen met zonnepanelen is verleidelijk, maar dat zou je pas moeten doen als de besparingsopties uitgeput zijn. Anders doe je net zo onhandig als de overheid, veel geld uitgeven aan dure windmolens en tegelijkertijd de maximum snelheid verhogen.

De stelling is: geen subsidie voor duurzame energie productie zolang we nog makkelijke besparingsopties hebben.

(photo credit: Image Catalog)


Auteur

Frans debets

Frans Debets

Energieconsultant