Rekenen met energie: alle beetjes helpen niet


Rekenwonder en energieconsultant Frans Debets geeft in zijn maandelijkse column ‘Rekenen met energie’, handige tips hoe je eenvoudig energie bespaart. Debets’ credo: “de goede zaak wordt niet gediend als men wel ambities heeft maar geen kennis.” In deze column relativeert hij de impact van de jaarlijkse kerstverlichting in huis.

Alle beetjes helpen, deze oud Hollandse wijsheid wordt vaak gebruikt als het over duurzaamheid gaat. Dus het klimaatprobleem kunnen we al aanpakken met korter douchen, spaarlampen en dikke truien, want: als we allemaal een beetje doen, doen we samen veel.

Neem nou de kerstverlichting. Een ouderwetse kerstboomverlichting is al gauw 100 Watt. Als iedereen dit jaar de kerstboomverlichting weglaat, helpt dat dan? Als je de 100 Watt 24 uur aanzet kost het 2,4 kWh en dat kost 50 cent. Zet hem de hele decembermaand dag en nacht aan, dan kost het 75 kWh, of 15 euro. Is dat veel of weinig?

"Dat is net zo veel als alle windmolens in Nederland in een hele  maand kunnen produceren."

75 kWh is 2% van het elektrisch jaarverbruik van een huishouden. Dat is dus niet veel. Als elk van de 7 miljoen Nederlandse huishouden zo’n boom aanzet dan moeten er die ene maand 525 miljoen kWh extra worden opgewekt. Dat is net zo veel als alle windmolens in Nederland in een hele  maand kunnen produceren. En dat is dus best veel. Of toch niet? De windmolens draaien in een heel jaar minder dan 1% van onze energievraag bij elkaar.

Veel en weinig zijn lastige begrippen. In de economie raken we erg opgewonden als de groei een half procent stijgt of daalt. Maar bij duurzame energie gaat het niet om halve procenten, we moeten over 4 jaar op 14%  zitten en daarna snel naar de 50%. Vergelijk het met een schip dat een groot lek heeft. Je kunt met een theekopje gaan hozen, dat is een nobele actie, maar het moment van zinken wordt er niet door beïnvloed.  In zo’n geval helpen alle beetjes niet, het verschil met niks doen is verwaarloosbaar.

Met onze duurzame energie ambitie zou je dus kunnen zeggen dat zo’n kerstboomactie niet veel uitmaakt, het verschil tussen aanzetten en niet aanzetten is verwaarloosbaar. Zet hem dan maar aan, voor de gezelligheid.

De stelling is: als we allemaal een beetje doen, doen we samen ook een beetje.

(photo credit: Isaac Bowen)


Auteur

Frans debets

Frans Debets

Energieconsultant