Rekenen met energie: van gas naar elektrisch


Rekenwonder en energieconsultant Frans Debets geeft in zijn maandelijkse column ‘Rekenen met energie’, handige tips hoe je eenvoudig energie bespaart. Debets’ credo: “de goede zaak wordt niet gediend als men wel ambities heeft maar geen kennis.” In deze derde column bespreekt hij de overstap van gas naar elektrisch.

De afgelopen 30 jaar is het besparen op gasverbruik door de huishoudens succesvol geweest; het gemiddelde huishouden verbruikt nu de helft van de hoeveelheid gas vergeleken met 1985. En de woningen die nu gebouwd worden hebben minder dan een derde nodig. Het aanleggen van een gasleiding naar een moderne woonwijk blijft daarom steeds vaker achterwege, voor zo’n beetje gasverbruik kan je de gasinfrastructuur niet meer aanleggen. Deze huizen zijn volledig afhankelijk van stroom.

Bij renovaties waar vergaand geïsoleerd wordt, gaat men ook vaak over van gasverwarming naar de warmtepomp op stroom. Verwarmen met gas lijkt niet meer te passen in de moderne woning en koken op gas is helemaal ouderwets. Maar energetisch en voor de kosten is all electric niet altijd een succes. Gas kost voor een huishouden ongeveer 50 cent per kubieke meter, dat is 5,5 cent per kWh. Stroom kost ons ongeveer 20 cent per kWh. Met een warmtepomp kan het stroomverbruik wel drie tot vier keer zo hoog worden, dus van 3400 kWh naar 10.000 kWh. Er is dan weliswaar geen gasrekening meer, maar de elektriciteitsrekening is verdrievoudigd.

Degenen die veel zonnepanelen hebben, kunnen de stroom zelf produceren. Zij hebben geen last van het hogere verbruik. Maar dat komt grotendeels omdat ze hun stroom, die vooral in de zomer rond de middag wordt opgewekt, mogen opslaan in het stroomnet om het later, vooral in de winter, er weer af te halen. De  minister heeft echter aangekondigd de riante salderingsregeling voor burgers te versoberen. De regeling is vastgelegd in de wet, het kost de minister dus enige tijd en moeite om dit aan te passen. Ga er maar vanuit dat het minder wordt. Vooral degenen die veel stroom opwekken en veel stroom gebruiken zullen daar de nadelige gevolgen van ondervinden. Nul op de meter is straks niet automatisch meer nul op de factuur.


Over de auteur

Frans debets

Frans Debets

Energieconsultant